Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mélybe taszított tehetségek: Az orosz “herceg”

Újra itt vagyunk a „Mélybe taszított tehetségek” című cikksorozatunkkal. Az előző részekben megismerkedhettetek Ben Arfa, Robinho, Quaresma, Sahin, van der Vaart és Marin bukott karrierjének főbb okáról. Ezúttal a nagyreményű orosz pályafutását követhetitek végig. 

andrei_arshavin_wallpaper

Cikksorozatunk hetedik epizódjában az orosz futball egyik legnagyobb örök reménységével, nevezetesen Andrey Arshavin-nal ismerkedhettek meg. Az ő karrierjében is feltárjuk a jó és adott esetben a legrosszabb pillanatot egyaránt. Nos, tehát a kis bevezető után a folytatásban jöjjön a lényeg.

Andrey Arshavin a Zenit St. Petersburg utánpótlásában nevelkedett 1988-tól egészen 2000-ig. Ezután természetesen a felnőttek közé került, a mindössze 19 esztendős orosz labdarúgó. Első tétmérkőzése egy Bratford elleni Intertoto Kupa összecsapás volt. A 2000-es szezonban (akkoriban az orosz ligát is egy év alatt bonyolították le) 10 bajnokin kapott lehetőséget, 2 találatig jutott. Tehetségéhez, és sokoldalúságához nem fért kétség, hiszen több poszton is bevetették. Játszott szélsőként, támadó középpályásként és csatárként egyaránt. Nevelő együttesében 8 idényt húzott le. Ezalatt 308 mérkőzésen léphetett pályára minden frontot egybe véve, 76 gólt szerzett és 109 gólpasszt osztott ki.

Cikksorozatunk első része: A megbukó francia csodagyerek (KATT)
Cikksorozatunk második része: A Real Madrid után jött a lejtő (KATT)
Cikksorozatunk harmadik része: A portugál “hazafi” (KATT)
Cikksorozatunk negyedik része: A dortmundi örök ígéret (KATT)
Cikksorozatunk ötödik része: A holland arany ifjú (KATT)
Cikksorozatunk hatodik része: A Werder után jött a süllyesztő (KATT)

A 2009-es téli átigazolási piac során az Arsenal csapott le „Shava-ra”. A londoni „ágyúsok” 11,5 millió fontot pengetettek ki a 28 esztendős labdarúgóért. Akkoriban több nagyobb klub is érdeklődött iránta, mint például a Barcelona. Sokáig úgy festett, hogy a katalánokhoz igazol, de végül Wenger csapatát választotta. A bemutatkozó fél idénye nagyon jóra sikeredett, hiszen a Premier League 33. fordulójában 4 találatot jegyezhettek fel a neve mellé a Liverpool ellen. A következő években szintén húzóembernek számított az angol klubnál. A 2009/2010-es szezonban betalált a bajnokságban több közt a Manchester United és a Liverpool ellen. A 2010/2011-es kiírásban még az alapemberek közé tartozott, viszont a 2011/2012-es idényben a cserepadra került. Az Arsenal kölcsön is adta a Zenithez. A 2012/2013-a szezont ismét Londonban töltött el, azonban csupán 7 bajnokin tudott pályára lépni. A szerződéslejártával távozott az „ágyúsoktól”. Összesen 143 tétmérkőzésen kapott lehetőséget, 31 alkalommal talált be az ellenfelek hálójába és 41 gólpasszt osztott ki társainak.

Az angol kalandot követően végérvényesen visszatér a Zenit együttesébe. A karrierje kettétörött, már nevelőcsapatában sem találta meg régi önmagát. A 2013/2014-es szezonban ennek ellenére még alapembernek számított, a 2014/2015-ös kiírásban már a kiegészítő játékos sorsára jutott. A 2015-ös nyári átigazolás során a Kuban Krasnodar-hoz igazolt, sérülései miatt azonban már kénytelen volt kihagyni a szezon felét.

Az orosz válogatottba 2002 májusában kapott meghívót egy fehérorosz elleni felkészülési mérkőzésre. Összesen 10 esztendőn át volt a nemzeti csapat meghatározó játékosa, 75 mérkőzésen 17 gólig jutott. Részt vehetett a 2008-as és a 2012-es Európa bajnokságon is.

Legnagyobb sikereit a Zenitnél töltötte el. Nyert többek között három bajnoki címet, illetve elhódította nevelő együttesével az UEFA Kupát is. Az orosz válogatottal a 2008-as Eb-n a legjobb 4 közé jutott. A 2008-as aranylabda szavazáson az előkelő hatodik helyen végzett. Abban az esztendőben megválasztották még az UEFA Kupában a finálé legjobbjának, illetve az akkori kiírás gólpasszkirálya lett.

https://www.youtube.com/watch?v=LYTY50P6Wn0

Képforrása: www.wallpapersfolder.com

Németh Boldizsár