Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mélybe taszított tehetségek: A Werder után jött a süllyesztő

Újra itt vagyunk a “Mélybe taszított tehetségek” című rovatunkkal. Az elmúlt részekben megismerhettétek Ben Arfa,Robinho,Quaresma,Sahin és van der Vaart bukásának okait. A mai részben egy német örök tehetséget pályafutását követhetitek végig.

Marko_Marin_28554

Cikksorozatunk hatodik részében a német futball egyik legnagyobb örök ígéretével, név szerint Marko Marin-nal ismerkedhettek meg. Nála is fény derül karrierje csúcsára, és lejtőjére.

Marko Marin 7 évesen az Eintracht Frankfurt utánpótlásába került. Összesen 9 esztendőt töltött itt el. Ezután a Borussia Mönchengladbach vette szárnyai alá az ifjú labdarúgót, egy esztendő után már a tartalékok között szerepelhetett. A második csapatba 17 évesen került be, jó teljesítménye tükrében a felnőttek közt is pályára léphetett 4 bajnoki meccs erejéig a Bundesligában. A Gladbach kiesett, így megnyílt az út afelé, hogy a fiatal középpályás alapembere lehessen nevelő egyesületének. Abban, hogy rögtön visszajutott a csapat rendkívül nagyrészt vállalt, 31 meccsen 4 gólt szerzett és 13 gólpasszt osztott ki. Az első osztályban szintén kiemelkedő játékot mutatott az irányító középpályás, 4 találatot jegyezhettek fel a neve mellé, illetve 13 gólt készített elő társainak.

Cikksorozatunk első része: A megbukó francia csodagyerek (KATT)
Cikksorozatunk második része: A Real Madrid után jött a lejtő (KATT)
Cikksorozatunk harmadik része: A portugál “hazafi (KATT)
Cikksorozatunk negyedik része: A dortmundi örök ígéret (KATT)
Cikksorozatunk ötödik része: A holland arany ifjú (KATT)

A 2009-es nyári átigazolási piac során a Werder Bremen csapott le rá. A “brémai muzsikusok” 8,5 millió eurót pengetett ki Marin játékjogáért. Nem okozott csalódást, hiszen rendkívül jó egyéni szezont produkált, 50 tétmérkőzésen 7 gólig jutott illetve 18 gólpasszt osztott ki. A következő évekbe szintén nem okozott csalódást, a 2011/2012-es szezonban viszont a Werder nem teljesített túl jól. Minden frontot egybe véve 116 összecsapáson kapott lehetőséget, 13-szor talált be az ellenfelek hálójába, és 35 asszisztot adott társainak.

A 2012-es nyári átigazolási időszakban a Chelsea-hez igazolt a német labdarúgó. A londoni “kékekhez” 5 éves szerződést írt alá. Habár előrelépés volt az angol klub, a karrierje itt rekedt meg. A szezon elején sérülés miatt nem tudott pályára lépni, viszont az egész idény során kiegészítő embernek számított. Csupán 16 meccset kapott az első csapatban, kezdőként 4-szer léphetett pályára, 1 gólt szerzett.

Ezután az idény után a Chelsea folyton kölcsönadta más kluboknak. A 2013/2014-es szezont a Sevillánál töltötte , habár jóval több meccset kapott, java részt a spanyol együttes is inkább csereként számított rá. Az első fordulókban nagyon úgy festett, hogy alapember lehet, azonban megsérült és utána nem tudta magát visszaverekedni a stabil játékosok körébe. A 2014/2015-ös kiírásban két csapathoz is elkerült, először a Fiorentinához, azonban az olasz klub nem igen számított rá, így a tavaszi szezont Belgiumba került az Anderlecht-hez. Idén a Törökországban a Trabzonspor együttesénél szerepel.

A német válogatottban 2008-ban mutatkozhatott be , egészen  2010-ig volt tagja hazája válogatottjának. Összesen 16-szor léphetett pályára, 1 gólt szerzett.

Legnagyobb sikerei a Chelsea-vel és a Sevillával megnyert Európa Liga, illetve a 2010-es Vb bronzérem a német válogatottal.

Képforrása: wallpapers99.com

Németh Boldizsár