Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga: Az edzők meglátásai – értékelések a záró kör után

Minden kérdés kiegyenesedett, ám a sajtótájékoztatókon volt, aki a játékvezetőre tett szarkasztikus megjegyzést, illetve a kiesés okáról beszélt. A legtöbben azonban elégedettek voltak a látottakkal.

rossi

Bajnokként köszönt el Kispesttől Marco Rossi.

Honvéd – Videoton 1-0 (Eppel, 60.)

Marco Rossi (Honvéd): „Nem hiszem, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjében Marco Rossi neve lesz a mérkőzésnek a jegyzőkönyvében, mint a Honvéd vezetőedzője. Az volt a célom, hogy a Honvédnál nyomot hagyjak, mindenképp be akartam kerülni a klub hihetetlenül hosszú történelemkönyvébe.

Úgy gondolom, hogy így nemcsak, hogy bekerültem, hanem egy egész fejezetet is kaptam ebben a könyvben. A munkámat itt elvégeztem, felépítettem valamit, aminek ilyen szép a vége.

Szokták mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni. Én most ezt megteszem. Szeretném, ha úgy emlékeznének rám, mint egy jó edzőre, aki bajnokságot nyert. Nagyon jó barátokat, nagyon jó kollégákat, valamint a szívem egy részét is itt hagyom. A barátok mellett a fantasztikus játékosaimat is itt hagyom, akiknek köszönhetem ezt a bajnoki címet. A mérkőzésen taktikailag jól felépítettük a játékunkat, pontosan arra számítottunk, ami történt. A Videoton rendkívül erős csapat, mindig nehéz ellene játszani, az egyik legfontosabb az volt, hogy Asmir Suljicot kikapcsoljuk a játékból, sikerült. Eppel Márton góljánál mérhetetlen boldogságot éreztem. A vezetés megszerzéséig jól játszottunk, utána viszont az ellenfelünk beszorított a kapunk elé, de a szívünk vitt előre. Nagy nyomás volt rajtunk, de nagy helyzetet nem tudott kialakítani a Vidi. Egyénenként nem emelnék ki senkit, csapatként nyertük meg – megérdemelten! – a bajnokságot.”

Henning Berg (Videoton): „Mindenki pontosan tudta, hogy szoros találkozó lesz, kevés helyzettel, és hogy ez a meccs nagy taktikai csatát hoz, elvégre bajnoki döntőről volt szó. Nem lehetett olyan nyílt mérkőzésre számítani, mint egy héttel ezelőtt a Ferencváros ellen. A játékosok igyekeztek megvalósítani, amit tőlük kértem, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a Honvéd is a pályán volt, márpedig remekül védekező csapatról van szó. A labdakihozatallal voltak gondjaink, ahogy az utolsó passzokkal is. Harcoltunk a bajnoki címért, közel kerültünk hozzá, az utolsó pillanatig küzdöttünk érte. A kispestiek ellen kizárólag a győzelem lett volna elegendő az aranyérem megszerzéséhez, de nem jött össze. Ha az egész idényt nézem, fejlődtünk, főleg a téli szünet után, de ez sem volt elegendő, különben megnyertük volna azokat a mérkőzéseket, amelyeken pontokat hullajtottunk el. Azt hittük, a Ferencváros lesz a legfőbb ellenfelünk, de a Honvéd jobb volt nála, ahogy nálunk is. Ehhez gratulálunk. Mindenekelőtt kiértékeljük a szezont. Utána jön a nyári szünet, pontosabban az átigazolási időszak, amikor ismét van lehetőség fejlődni, persze a pénzügyi határokon belül. A Videoton tele van ambícióval, mindig arra kell törekednünk, hogy harcban legyünk a bajnoki címért, és ez a következő idényben sem lesz másképp.”

Paks – MTK Budapest 1-1 (Bartha L., 90. ill.: Hrepka 90+2.)

Csertői Aurél (Paks): „Mindkét csapatnak volt veszítenivalója. Számunka az ötödik hely elérése volt a cél, ami a klub életében hatalmas teljesítmény. Csapatomnak volt tartása, taktikai utasításaimat maximálisan betartották a játékosaim, akik csak a mérkőzés végén veszítettek a koncentrációból. Ezt a hosszabbításra értettem, amikor az MTK egyenlített. Egyébként, amikor a vendégek kockáztattak, sorozatban vezettük az ellentámadásokat, legalább nyolc lehetőségünk volt a gólszerzésre. Nem lehetek elégedetlen. Sajnálom az MTK-t, mert nagyszerűen küzdött, nekünk azonban a magunk helyzetével kell foglalkoznunk, márpedig ez az ötödik hely dicséretes.”

Tamási Zsolt (MTK Budapest): „Az egész tavaszi szezonban összeszedetten futballoztunk, a harmadik legkevesebb gólt kaptuk a mezőnyben, csak éppen a helyzetkihasználásunk ezúttal is csődöt mondott. Ez nem feltétlenül a csatárok kvalitásait minősíti, csupán érzékeltetni szeretném, miért estünk ki. Pedig játékosaim mindent megtettek ezen a mérkőzésen is. Több forgatókönyvvel készültünk, szerkezetet is váltottunk, a hajrában nyíltabban kellett futballoznunk, hogy gólt szerezzünk. Ekkor a Paks már több helyzetet is kidolgozott a kapunk előtt. Egyelőre nem beszéltem a vezetőkkel a jövőről, fél plusz kétéves szerződésem van a klubbal, a következő hetekben kiderül, hogyan tovább. Remélhetőleg a csapat a lehető leghamarabb visszatér az élvonalba.”

Ferencváros – Újpest 2-0 (Hajnal T., 32., 11-esből, Varga R., 60.)

Thomas Doll (Ferencváros): „Először is szeretnék gratulálni a Honvédnak és Marco Rossi kollégámnak a bajnoki címhez. Ami a csapatunkat illeti, ezen az estén egészen más mentalitású Ferencvárost láthatott a közönség, mint a múlt héten. Amit a héten elterveztünk, azt meg tudtuk valósítani, stabilabb, egységesebb volt a csapat. Kevés teret engedtünk az ellenfélnek, már az első félidőben több helyzetet dolgoztunk ki, és sokkal hamarabb eldönthettük volna a találkozót. Nagyon jó volt a hangulat, köszönet a szurkolóinknak, akik ezen a szezonbeli utolsó bajnokin is támogattak minket. Fontos volt, hogy a csapat önbizalmat szerzett a kupadöntőre, amelyre nagyon készülünk, jó lenne, ha megtelne a stadion, és megnyernénk a Magyar Kupát.”

Nebojsa Vignjevic (Újpest): „A mai találkozón a Ferencváros már a meccs kezdetekor jobban futballozott, mint mi, sokat hibáztunk, és könnyű gólokat engedtünk ellenfelünknek. A mai teljesítményünk csak ennyire volt elég, a Fradi megérdemelten győzött, gratulálok Thomas Dollnak és csapatának. Örülök, hogy vége a szezonnak… Ne feledjük, honnan indultunk. Hosszú ideig nem igazolhattunk labdarúgókat, nem volt lehetőség a vérfrissítésre, a Magyar Kupából is idő előtt estünk ki – szóval keserves idény volt.”

lokiszurkolók

Diósgyőr – Debrecen 1-3 (Ugrai, 90+2. ill.: Jovanovic, 9., Szatmári Cs., 45+2., Könyves N., 87.)

Bódog Tamás (DVTK): „Először is köszönjük Csertői Aurélnak és a Paksnak azt, hogy odatették magukat, és bennmaradtunk a segítségükkel. A másik, amit mondanék: az eredmény katasztrófa, azt nem kell ecsetelni, de úgy gondolom, játékban ott voltunk, helyzeteink voltak. Nem akarok és nem is szoktam a bírókkal foglalkozni. Könyörgök, 2–0-nál én a kispadról, hetven méterről látom, hogy tizenegyes. Nem lehet befújni? Ha valakinek tíz kiló súlyfeleslege van, akkor ne vezessen NB I-ben! Ha nem ér oda és nem tud odafutni, nem tudja követni a játékot és amellett… Á, hagyjuk, mindegy, bennmaradtunk… Kikaptunk 3–1-re, de nem tudok szemrehányást tenni a csapatnak. A helyzeteink megvoltak, uraltuk a mérkőzést, a játékosok hozzáállása rendben volt. Szerencsénk volt, de ha az elmúlt két és fél hónapot nézem, akkor erre rászolgáltunk. Azért kell dolgozni, hogy a következő szezonban ilyen izgalmak ne legyenek, illetve másmilyen izgalmak legyenek. A holnapi naptól azon vagyunk, hogy ütőképes, jó csapatot alakítsunk ki. A Szurkolók előtt le a kalappal, köszönjük az egész éves támogatást, szenzációs, amit nyújtottak. Ilyen mérkőzés után is ott vannak a csapat mögött, ezért is jöttem ide, mert ilyen közegben, ebben a klubban ez lehetséges. Magyarországon nincs még egy ilyen klub, szurkolósereg, értük érdemes valamit felépíteni. Biztos vagyok benne, ha eredményes a csapat, ha lelkesen és odaadással játszik, odateszi magát, akkor az új stadion a következő szezonban meg fog telni a mérkőzéseinken. ”

Herczeg András (DVSC, megbízott edző): „Egész héten lehetett érezni a feszültséget a játékosokon, tudták, a DVTK ellen úgy kell pályára lépniük, hogy harcolni kell, küzdeni kell, csúszni, mászni kell. A szívüket kitették a pályára, de ugyanakkor arra is szükség volt, hogy fejben ott legyenek, ezt a feladatot nagyszerűen megoldották. Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült bennmaradni az NB I-ben, a városunk megérdemli azt, hogy első osztályú csapata legyen. Debreceni vagyok, bennem volt azért, hogy nehogy kiessen a csapat, amikor én ülök a kispadon. Ez a város nekem rengeteget jelent, amelynek szüksége van a labdarúgócsapatra, de azon nem gondolkoztam, hogy mi lesz a meccs után. Most sem tudok erre válaszolni. Még egyszer mondom, most nagyon boldog vagyok, az pedig szóba se került, hogy a jövőben én vezetem a csapatot.”

Haladás – Gyirmót 1-2 (Williams, 65., 11-esből ill.: Szegi V., 7., Máté J., 72.)

Mészöly Géza (Haladás): „Bántó a vereség, mégis gratulálok a játékosoknak az egész évi teljesítményükért. A célt ugyanis elértük, a hatodik helyen végzett a csapat. Tény, hogy lassan, körülményesen és pontatlanul futballoztunk az első félidőben, ám a másodikban már átvettük a játék irányítását. Többször is a gyirmótiak mögé kerültünk, sajnos a helyzeteink kimaradtak. Úgy gondolom, hogy a játékosok nem vették félvállról a találkozót, s nem tekintették tét nélkülinek. Bár többet birtokoltuk a labdát, mi irányítottuk a játékot, sőt technikailag is a Gyirmót fölé nőttünk, a védekezésben elkövetett egy hibánk okozta a vereségünket.”

Urbányi István (Gyirmót): „Tavasszal végig balszerencse sújtott bennünket. Egyetlen csapat sem mehetett biztosra ellenünk, ezért tudtam, tudtuk, hogy nyerhetünk meccseket. Így volt ez a Haladás ellen is: szervezetten és fegyelmezetten futballoztunk. És most a szerencse is mellénk állt. A meccs után azt mondtam a játékosoknak, hogy kiemelt helyre tegyék azon a bizonyos polcon ezt a győzelmet. Elmondtam nekik, hiszem, hogy nekik is és nekem is lesz még részem hasonló élményben. Azt is hiszem, hamarosan eljön az idő, amikor nemcsak a másodosztályban, hanem az élvonalban is láthatunk majd győri rangadót az ETO és a Gyirmót között. Eldőlt, hogy egyetemi bajnokságban szereplő csapat vezetőedzője leszek az Egyesült Államokban, és nagy örömömre ismét dolgozhatok magyar labdarúgókkal is.”

Vasas – Mezőkövesd 1-1 (Vaskó T., 72. ill.: Vági A., 49.)
Kiállítva: Fótyik D. (41.)

Michael Oenning (Vasas): „Köszönöm az egész éves buzdítást és támogatást, a játékosok nevében is. Szomorú lettem volna, ha a hajrában bukjuk el az érmet. Szerencsére nem úgy történt. Amikor gólt kaptunk, már átfutott az agyamon, hogy Vaskó Tamást becserélem középcsatárnak, szerencsére bejött a terv, bronzérmet érő gólt szerzett. Ez eddig a csúcs edzői pályafutásomban, mint ahogy eddig még kupát sem nyertem, ezért is várom nagyon a szerda estét.”

Radványi Miklós (Mezőkövesd): „Természetesen elégedett vagyok. A legfontosabbat korábban elértük, ráadásul jó meccset játszottunk a Vasassal. A játékosok betartották, amit kértem, sajnos a kiállítással megnehezítettük a saját helyzetünket, de még emberhátrányban is volt tartása a csapatnak. Értékes pontot szereztünk. Beszéltem a játékosokkal, nem túlzás, ha azt mondom, a következő idényben még erősebb Mezőkövesd szerepel majd. Így készülünk.”

A bajnokság végeredménye:

nb1-tab

A góllövőlista élmezőnye:

nb1-gól

Gavalovits Sándor