Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Haladás: Régi-új címerrel az új idényben

Népszerű lett hazánkban a címercsere, nemrégiben ugyanis az Újpest és a Mezőkövesd is felvetette a változtatást, előbbi át is „verte” a szurkolókon. Utóbbi szavazásra bocsátotta a kérdést.

halmosi-peter629

Új stadionhoz új címer dukál. Ez lehetett a Haladás vezetőinek elgondolása, mikor visszatértek az alapításkor használatos címerhez, igaz nagy vonalakban, hiszen nem szerepel rajta a MÁV emblémája, sem a futball-labda. Az indoklás szerint az egész Haladás-család egy égisz alá tartozik, így kerülhetett ismét a vasi sportklub címere a futballcsapat dresszére is. „A millennium évében alapított MÁV Műhely Alkalmazottainak Haladás Dal- és Önképző Egyesületének sportszakosztálya 24 esztendővel később, 1919-ben jött létre. Az atlétika, a tenisz és a torna mellett a labdarúgás is az első szakosztályok között volt. A szombathelyi zöld-fehér labdarúgók 1936-ban felkerültek az előző évtől NB I-ként működő élvonalbeli bajnokságba, és azóta 61 idényt játszottak le ott: ez a hetedik legtöbb Magyarországon, míg a vidékiek között a másodikolvasható a klub honlapján.Az akkori ingeken a sportolóink egy pajzs formájú címert viseltek. Ennek legfelső részén a Haladás név szerepelt. Alatta a pajzs hétszer vágott: fehér és zöld színek váltják egymást. A zöld vágásokban fehérrel szerepelt a „VSE” rövidítés, alatta pedig ellentétes színekkel, a szimmetria szabályai szerint az alapítás éve: „1919″. A pajzson stilizált vasutassapka, a későbbiekben pedig szárnyas vasúti kocsikerék nyugszik. 1995-ben a sportegyesületi formát gazdasági társaságra váltották a Haladás labdarúgói, ekkortól a szárnyaskerékkel ellátott címert használta a futballklub. 2002-től két éven át a tulajdonváltás következtében a Lombard cégcsoport logója is bekerült a címerbe, majd a távozásukat követően, 2004-ben a szurkolók teljesen új címert rajzoltak. Arany szín dominál a nagypajzson, amelynek felső részén a „Szombathelyi” felirat szerepel. A boglárpajzs ötször vágott, háromszor zölddel és kétszer fehérrel. A pajzson arannyal írt „Haladás”, alatta kisebb karakterekkel az 1919-es alapítási év, lent középen pedig a labdarúgást szimbolizáló zöld-fehér futball-labda.”

haladas-cimer629

S miután még az idén átadják a Haladás-sportkomplexumot, mind a futballklub, a Swietelsky-Haladás, mind a Haladás VSE vezetősége egyetértett abban, hogy „egyesüljenek” a szakosztályok.2017-ben, az alapítás kilencvennyolcadik esztendejében átadásra kerül a korszerű Haladás Sportkomplexum, így a Szombathelyi Swietelsky-Haladás és a Haladás Vasutas Sportegyesület a szombathelyi szurkolókkal közös egyetértésben úgy döntött, hogy egységes címerrel sportolnak tovább a labdarúgók és a többi szakosztály is. Ez a címer visszatér az alapításkorihoz: a címer felső részén a Haladás név szerepel, a pajzs hétszer vágott fehérrel és zölddel, benne az alapítás 1919-es esztendejével. A szombathelyi sportolók és a drukkerek, valamint Vas megye sportbarátai fontos tagjai a Haladás családnak, mostantól ezt ismét egy címerrel a szívük felett jelezhetik. A héten induló 2017/2018-as labdarúgó-bajnokságban már az új címerrel ellátott mezekben játszanak Király Gáborék, és július közepétől a szurkolók is megvásárolhatják a mezeket, sálakat és további ereklyéket. Klubunk a különböző felületein folyamatosan cseréli a régi címert az immáron újra.

Mint beszámoltunk róla, Újpesten heves indulatokat gerjesztett a labdarúgóklub címercseréje, mely ellen a szurkolók tüntettek is. Hasonló módon dönthet a Mezőkövesd-Zsóry is, amely viszont megszavaztatta szurkolóit az új, modernizált, mégis az alap motívumokat megőrző címerről.

Gavalovits Sándor