Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: küzdelmes döntetlen a dán – ír első felvonásán – videóval

Ma este újabb világbajnoki pótselejtezőt rendeztek meg Európában! Akárcsak a tegnapi, a mai párharc első felvonására is északon került sor, ahol Dánia Írországot fogadta. A mozgalmasabb első félidőt követte egy kevésbé izgalmas, de szintén kemény játékrész, de döntés Dublinban lesz kedden, hiszen nem bírtak egymással Koppenhágában a felek.

IMG_20171111_213410Dublinban dől el minden lényegi kérdés, hiszen Dániában nem bírt egymással a hazai és az ír válogatott (forrás: twitter.com/FAIreland)

Dánia és Írország jó párszor találkozott már egymással a futballtörténelem során. Ezúttal egy világbajnoki pótselejtezős párharc alkalmával, melynek első meccsére az északi országban került sor. A dánok a legutóbbi 8 tétmeccsükből csak egyet veszítettek el (4 győzelem, és 3 döntetlen mellett). Az írek viszont jobban állnak a dánok elleni idegenbeli meccseket tekintve – a 13 legutóbbi dán – ír összecsapásokon Írország mérlege 5 győzelem, 5 döntetlen, és 3 vereség, vagyis csupán 3 alkalommal tudtak nyerni ezen találkozók során az északiak. Összességében a két válogatott egymás elleni múltja kiegyensúlyozott a Dániában megrendezett meccseken, ugyanis mindkét nemzeti csapat 2 győzelmét, 2 döntetlent, és 2 vereséget tudott eddig felmutatni a dánok otthonában. Legutóbbi meccsüket is igencsak távoli, ugyanis 10 évvel ezelőtt találkozott egymással a két csapat. Akkor Dániában rendezték meg a meccset, amely egy barátságos találkozó volt, és a sokkalta esélytelenebbnek vélt írek nyertek 4-0-ra, úgy, hogy még csak emberelőnyt sem harcoltak ki!

A mai találkozó első komoly helyzetére a 11. percben került sor, amikor a hazaiak kerültek helyzetbe. Ekkor előbb Larsen löketét védte Randolph, majd a kipattanót Cornelius küldte rá, de ekkor még nagyobb bravúrt mutatott be az írek kapusa. A 21. percben is a vendégek kapusának kellett figyelnie, amikor is Eriksen távoli, középre tartó lövését gyűjtötte be. A 32. végén is ugyancsak Eriksen próbálkozott, ismételten távolról, de azt a lehetőséget hárította Randolph, majd a kipattanót Siso vágta mellé. Kemény csata zajlott a pályán, helyezetekig viszont jobbára csak a dánok jutottak el, de a gólcsendet a hazaiak sem tudták megtörni. A félidő hajrájához közeledve, a 43. percben Christie a jobb szélen megindulva kezdett szép szólóban, melynek végén közelről lőtt kapura, de védett Schmeichel, majd a kipattanót Hendrick tette volna kapura, de Kvistről kipattant a labda. A szöglet ezután nem okozott veszélyt, a félidő pedig 0-0-s eredménnyel zárult, de megmutatták az írek a szünet előtt, hogy ők is képesek nagy lehetőségeket kialakítani.

A második játékrészben sokáig kaput eltaláló lövést sem tudtak összehozni a felek, viszont a dánok óriási mezőnyfölényben futballoztak. A kemény összecsapások továbbra is jellemzőek voltak, az azért mégis megsüvegelendő, hogy egyik megmozdulásért sem kellett még csak sárga lapot sem felmutatnia a szerb játékvezetőnek. A 89. minutumban megtört a jég, összejött az első kaput találó próbálkozás a szünet után! Ekkor Brady fejesét fogta Schmeichel, majd a következő percben Randolph kapus mentette bravúrosan Poulsen fejesét szögletre! A végéig viszont nem született így sem gól, 0-0-s eredménnyel zárult tehát a Dánia – Írország vb-pótselejtező párharc első meccse, melynek visszavágójára kedd este kerül sor, és természetesen akkor is beszámolunk az eseményekről!

Vb-pótselejtező, Európa • Odavágó
Dánia – Írország • 0-0
Helyszín: Telia Parken, Koppenhága. Vezette: Milorad Mažić (szerb)
Gólszerzők: 
Sárga lapok:
Kiállítás:

Dánia: Kasper Schmeichel – Ankersen, Kjær, Bjelland, Larsen – Kvist – Delaney, Eriksen – Cornelius (Poulsen, 64.), Jørgensen, Sisto (Bendtner, 73.). Szövetségi kapitány: Aage Hareide

Írország: Randolph – Christie, Duffy, Clark, Ward – Hendrick (Hourihane, 90+3.), Arter (Whelan, 88.) – O’Dowda, Brady, McClean – Murphy (Long, 74.). Szövetségi kapitány: Martin O’Neill

Nagy Dávid