Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Szögre a stoplist – 4.rész: Rudolf Gergely

Idén nyáron valami történt a magyar labdarúgásban, hiszen nagyon sokan vonultak vissza. Közülük többen a válogatottban is szerepeltek, így úgy gondoltuk, hogy pályafutásuk lezárását, pályafutásuk felelevenítésével, bemutatásával tesszük “emlékezetessé”.

1.rész: Gera Zoltán 2. rész Vanczák Vilmos 3.rész Hajnal Tamás

Sorozatunk mai hőse, elég ellentmondásos pályafutást tudhat maga mögött, hiszen tehetségét sohasem vitatta senki, de hozzáállást már annál inkább. Pályafutása befejezése is érdekes lett, hiszen nagyon fiatalon 33 évesen döntött úgy, hogy szögre akasztja a stoplist.

1999-ben szülővárosa csapatában kezdte pályafutását Nyíregyházán. Itt hamar kiszúrta magának a francia Nancy, s 2002 nyarán oda is igazolt. Ekkor a francia klubot a korábbi román válogatott Bölöni László edzette, ezért is szúrhatták ki korán a magyar focistát. Franciaország második legjobb utánpótlás nevelő intézetén találta magát, ahol első évben inkább a nyelvtanulásra helyezte a hangsúlyt, de a második évében 28 góllal gólkirály lett az utánpótlás bajnokságban. 2005-ig pallérozódott az utánpótlásban, mikor is felvitték a felnőttekhez 20 évesen. 2007 nyaráig maradt is a klub játékosa, ezen két év alatt a francia élvonalban ötször lépett pályára, s egy gólpasszt jegyzett. Miután kevés szerepet kapott, ezért 2007 nyarán úgy döntött, ideje váltani, olyan helyre ahol rendszeresen játszhat. Külföldről nem kapott ajánlatot, de jött az akkor berobbanó, s folyamatosan erősödő Debrecen megkeresése, s elveit feladva, haza igazolt.

A Loki 2009/10 BL-menetelése

2007 nyarán tehát hazatért, s négy éves szerződést kötött a Lokival. A Debrecenben is kezdetben csere volt, de szépen sorjában felépítette magát, végül kihagyhatatlan lett. Összesen 52 NB I-es meccsen viselte a cívis város csapat mezét, s ezeken 26 gólt termelt. Közben azért a nemzetközi kupákban is rendre játszott, tagja volt a 2009-10-es idényben Bajnokok Ligájában jutó Loki keretének is. A Fiorentina elleni hazai 3-2-re elveszített hazai és idegenbeli meccsen gólt is lőtt.

2010 telén jött el a váltás ideje, mikor is több ajánlat közül választhatott. Szóba került a BL-csoportkörben rá felfigyelő (hiszen ellenük azért két gólt is lőtt) Fiorentinánál és a Livornónál is, de a holland Ajax is szívesen látta volna soraiban. Végül elfogadta a Genoa ajánlatát, de úgy, hogy a tavaszt még Debrecenben töltötte. Az olasz klubnál 12 meccsen 1 gólt szerzett, ráadásul nem is akármilyen klub ellen talált be, hanem az AS Romának. Viszont jobbára kiegészítő szerepe volt a klubnál, ezért tavaszra kölcsönadták a Barinak. Itt 13 bajnokin 2 gólig jutott el, előbb a Juventus, majd az AC Milan kapujába talált be. 2011 nyarán újból kölcsönbe távozott, ezúttal a görög Panathinaikosz volt a kiválasztott. Egy év alatt nyolc meccs egy gól… Majd a bajnokság végén szakított a Genoával.

Rudolf gólja a Juventus ellen:

2012 szeptemberében óriási meglepetésre hazatért. Óriási fizetésével az egész magyar média tele volt. Ezért a helyi szurkolók sem kedvelték meg. Ráadásul a teljesítménye is hagyott kivetnivalót maga után, hiszen 18 bajnokin 1 gólt szerzett. A következő bajnokság elején így itt is kenyértörésre került sor, s elhagyta a DVTK-t.

Újabb meglepetés lett a legújabb klubja, hiszen az előző idény bajnoki a Győr csapott le rá. Viszont itt már egész elfogadhatóan teljesített, hiszen 33 bajnokin 13 gól fűződött a nevéhez két év alatt. Igen ám, de a tulajdonos becsődölt, így 2015 nyarán újból csapat kereséssel foglalatoskodott. Végül a többi győrit is leigazoló (Koltai, Lang, Rudolf) Videoton szerződésére kanyarította oda a nevét. Nagy volt a teher, hiszen Nikolics Nemanját kellett volna pótolnia. Igen ám, de sokat volt sérült. Összesen 7 bajnokin tudott pályára lépni. Nem is okozott meglepetést, hogy áprilisban felbontották a szerződését. Ekkor futsalra váltott, s a Dunakeszi Kinizsinél próbálkozott.

2016 nyarán úgy döntött, elég volt a vándoréletből, ő bizony hazaszerződik Nyíregyházára, az NB II-ben szereplő Sparit szerette volna feljutáshoz segíteni. Másfél évig maradt nevelőklubjánál, s 39 meccsen 10 gólig jutott. 2017 januárjában itt is szakításhoz vezetett a közös munka, valahogy nem fért bele az akkori edző Lucsánszki Tamás elképzelésébe. Rudolf ekkor “felfele” bukott, hiszen egykori győri edzője Horváth Ferenc hívta az NB I-es Balmazújvároshoz. A kiesés elleni küzdelmekben Rudolf sokszor hasznosan játszott, igaz 9 meccsen elért 2 gólja, kevésnek bizonyult a bent maradáshoz. A bajnokság végén ezért is döntött pályafutása befejezése mellett. Mint mondta, ha sikerült volna az élvonalban maradni, még egy évet ráhúzott volna, de így nem.

Rudolf emlékezetes gólja a svédek ellen

A válogatottban 2008-ban kapott először szerepet, Ervin Koeman, Egervári Sándor és Pintér Attila is rendszeresen számított rá. Főleg Egervárinál volt elemében, nála 13 válogatott találkozón 8 gólig jutott. Összesen 28-szoros válogatottnak mondhatja magát, melyeken 10 gólt termelt. Először Montenegró, utoljára Észak-Írország ellen viselte a nemzeti csapat mezét.