Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A zárt kapus meccsek során sem kong az ürességtől minden stadion

Az egész világot térdre kényszerítette a koronavírus, de vannak már országok, ahol újra indult bajnokság vagy éppen azon dolgoznak hogyan tudnák újraindítani azt.

Persze kivételek vannak. Néhány közép-amerikai ország és Fehéroroszország nem álltak le. A fehérorosz bajnokságban most kezdi felütni a fejét a vírus. Már két csapatnál is találtak fertőződött játékost. A lelátókon ott is régóta meglátszik a vírus hatása. Kevés néző megy ki a találkozókra és a bátrak közül is sokan maszkban nézik a mérkőzéseket.

De, ahol a józan ész nyert a propaganda felett, más módszert kellett kitalálni a meccs hangulat szimulálására.
Talán a dél-koreai megoldás a leghíresebb. Az FC Seol vezetőinek nagyon kreatív ötlete támadt arra, hogyan is lehetne hangulatba hozni a játékosokat. Próbababákat öltöztettek a csapat mezébe, maszkot raktak rájuk és a lelátóra „ültették” őket. Persze ügyelve a másfél méteres távolságra. Baj az volt, hogy a babák nem egyszerű próbababák voltak, hanem élethű szexbabák. A történetből nagy balhé lett, még pontlevonással is fenyegették a klubot, végül 100 millió Dél-koreai vonra (kb. 26 millió forint) büntették az együttest. A K-League történetében még egyetlen csapatnak sem kellett, ekkora bírságot fizetnie.

Mönchengladbachban több ezer szurkolót ábrázoló papírfigurát helyzetek el a lelátón és mesterséges szurkolással igyekeznek visszacsempészni valamit az eredeti hangulatból.
Németországban több csapat is használ mesterséges szurkolást.

Magyarországon a Ferencváros már le is másolta a német csapat módszerét és 2 ezer „szurkoló” előtt és a hangszórókból szóló buzdítással verte meg hazai pályán a Debrecen együttesét.
Az akciónak, akkora sikere volt, hogy a Ferencváros meghosszabbította a jelentkezést és vállalja, hogy még több papírmasé figurát gyártat le.

Dániában egésze más módszerrel próbál kedveskedni a szurkolóknak, az Aarhus csapata. A dán csapat 1000 monitort helyet el a lelátón és a Zoom nevű alkalmazással tudják követni a mérkőzést a szurkolók, akik ezáltal a stadionban is láthatóak lesznek.

Sok-sok kreatív és jó ötlet, de talán minden futballszerető ember, annak örülne a legjobban, ha újra megnyílnának a kapuk. Nem csak a játékosoknak, de a nézőknek is.