Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: bemutatjuk az E-csoportot!

Június 11-én indul az egyik legnagyobb kontinenstorna, az Európa-bajnokság. Cikksorozatunkban most bemutatjuk a csoportokat, amelyben megismerhetjük a nemzeti válogatottak kereteit, játékosait és minden egyéb fontos információt. Ötödik cikkünkben az E-csoporttal folytatjuk, amelyben Spanyolország, Svédország, Lengyelország és Szlovákia kapott helyet. 

1. Spanyolország

(Photo by David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images)

Összefoglaló: 

A “tiki-taka” korszakának vége, Luis Enrique pedig készen áll a továbblépésre. A szövetségi kapitány húzott egy váratlant és egy igen érdekes spanyol válogatottat hozott össze az Eb-re. Miután zsinórban kétszer megnyerték az Európa-bajnokságot, majd 2010-ben a világbajnokságot, a spanyol válogatott hatalmas flop volt az összes nagy nemzetközi tornán, és a “veteránok” elvesztették a hitelüket. Már nincs Xavi, Andrés Iniesta, David Villla, Gerard Piqué és Iker Casillas, de Enrique mostanra még Sergio Ramost is kiebrudalta, így a spanyolok igazi vezér nélkül vágnak neki a tornának. Ami viszont még ennél is nagyobb probléma, hogy igazi klasszis játékos sincs a csapatukban, egyedül Thiago Alcantara képességei piedesztálnák őt erre a pozícióra, de a középpályás a szezon nagy részében sérült volt.

A szurkolók azonban most is realisták maradtak inkább, mivel tudják, hogy csapatuk képes a legnagyobb győzelmekre és vereségekre is. Novemberben 6-0-ra ütötték ki Németországot a Nemzetek Ligájában, de márciusban már csak egy 1-1-es döntetlent tudtak összehozni Görögország ellen a vb-selejtezőn.

Spanyolország már a selejtezőn is Svédországgal csatázott, és ott ő jött ki győztesen a harcból: 10 mérkőzésből 8-at megnyertek és mindössze 5 gólt kaptak.

Habár a spanyol válogatott 2008 és 2012 között Európa és a világ ura volt, a következő tornáktól kezdve már a nyolcaddöntőben és a csoportkörben búcsúzott.

Szövetségi kapitány:

Luis Enrique – Először 2018-ban, a csúfos világbajnoki kiesés után vette át a spanyol válogatott irányítását, és már akkor sem zárkózott el attól, hogy a korosodó játékosokat lecserélje a 20-as évei elején járó fiatalokra. A korábbi Barcelona-edző egész évben kísérletezett az összes poszton a meccseken, így azért nem volt váratlan, amikor bejelentette a végleges névsort.

Keret:

Arról mindenképp szót kell ejteni, hogy Luis Enrique egyetlen Real Madrid-játékost sem nevezett a keretbe, amire még nem volt példa a válogatott történelmébe, de a koronavírus-fertőzés miatti karanténok és megbetegedések miatt egy realos mégis ott lehet az Eb-n, Brahim Diaz személyében, igaz, ő meg az egész szezonban az AC Milanban futballozott, és jelenleg csak tartalékként számítanak rá.

A kapusposzton is történtek érdekes változások, mivel minden bizonnyal David De Gea (Manchester United) helyett Unai Simón (Athletic Bilbao) lesz az első számú hálóőr, Kepa helyett pedig a Brightonban berobbanó Robert Sánchez kapott lehetőséget. A védelembe az utolsó pillanatban honosították Aymeric Laporte-ot (Manchester City), mellette Pau Torres (Villarreal) és a Barcelona új igazolása, a szezonban nem sok meccsen játszó Eric Garcia segítheti a kapus dolgát. Csatárposzton minden bizonnyal az idényben kiemelkedően teljesítő Gerrard Moreno (Villarreal) fog lehetőséget kapni a Juventusban futballozó Alvaro Morata mellett.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Unai Simón (Athletic Bilbao), David De Gea (Manchester United), Robert Sánchez (Brighton)
Védők: César Azpilicueta (Chelsea), Marcos Llorente (Atlético Madrid), Eric García (Manchester City), Aymeric Laporte (Manchester City), Pau Torres (Villarreal), Diego Llorente (Leeds United), Jordi Alba (Barcelona), José Gayá (Valencia)
Középpályások: Rodri Hernández (Manchester City), Sergio Busquets (Barcelona), Pedri González (Barcelona), Thiago Alcántara (Liverpool), Koke Resurrección (Atlético Madrid), Fabián Ruiz (Napoli)
Támadók: Dani Olmo (RB Leipzig), Mikel Oyarzábal (Real Sociedad), Álvaro Morata (Juventus), Gerard Moreno (Villarreal), Ferrán Torres (Manchester City), Adama Traoré (Wolverhampton Wanderers), Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain)

Érdemes lesz rá figyelni…

Gerard Moreno – A 29 éves támadó 30 gólt szerzett a Villarreal színeiben minden sorozatot figyelembe véve, így teljesen megérdemelten kapott meghívót a válogatottba. Nagy szerepe volt abban is, hogy csapata megnyerje az Európa-ligát, viszont ez lesz az első nagy nemzetközi tornája, így még kérdéses, hogy hogyan fogja bírni a nyomást.

Csoportmérkőzések: 

Június 14., hétfő (21:00): Spanyolország-Svédország (Sevilla)
Június 19., szombat (21:00): Spanyolország-Lengyelország (Sevilla)
Június 23., hétfő (18:00): Szlovákia-Spanyolország (Sevilla)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 11 (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: aranyérem, 1964, 2008, 2012
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 6 győzelem, 2 döntetlen, 31-5-os gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Alvaro Morata, Sergio Ramos, Rodrigo (4)
A keret legértékesebb játékosa: Marcos Llorente: 80 millió euró
FIFA-világranglista: 6. hely

2. Svédország

(Photo by Michael Campanella/Getty Images)

Összefoglaló: 

Svédország szurkolói egy kicsit nagyobbat mertek álmodni, amikor Zlatan Ibrahimovic márciusban visszatért öt évvel ezelőtti nyugdíjazásából. Egy térdsérülés azonban elhessegette ezeket az álmokat, így a szövetségi kapitánynak át kellett alakítania a terveit. Ibra hiánya még akár jól is jöhet a svédeknek, mivel a selejtezők során látszott, hogy mennyire összetartanak a játékosok legnagyobb sztárjuk nélkül is.

Az EB-selejtezőn a svédek Spanyolország mögött végeztek a csoportban, mindössze 5 ponttal lemaradva. Nem volt olyan nagy problémájuk a gólszerzéssel sem, mivel 23-at lőttek és 9-et kaptak.

Svédország 2000 óta minden Európa-bajnokságra kijutott, azonban minden alkalommal, kivéve egy 2004-es negyeddöntőt, mindig a csoportkörben búcsúzott. Mostani csoportjukban nem ők a legesélyesebbek, de konzisztens és rendezett játékkal akár a második helyet is megszerezhetik.

Szövetségi kapitány:

Janne Andersson – Amióta Janne Andersson a 2016-is Európa-bajnokság után átvette a csapat irányítását, a mérkőzések 50 százalékát megnyerte, így a 2018-as világbajnokságon 12 év után egészen a negyeddöntőig jutott, ráadásul nagyon erős csapatok legyőzésével. Andersson korábban a svéd Halmstads, Örgryte és az IFK Norrköping csapatánál volt edző.

Keret:

A svédeknek van azért néhány jó játékosa, mint a Juventusban idén berobbanó Dejan Kulusevski, akinek a játékára, Mattias Svanberggel egyetemben nem számíthatnak az nyitómérkőzésen, mert elkapták a koronavírus-fertőzést. Helyet kapott még a keretben a Manchester United védője, Victor Lindelöf vagy az RB Leipzig középpályása, Emil Forsberg is. A támadósorban ott van a Barcelona új kiszemeltje, a Real Sociedadban futballozó Alexander Isak is.

Zlatan Ibrahimovic május közepén még bekerült a bő keretbe, azonban egy Juventus elleni bajnokin le kellett cserélni, később pedig kiderült, hogy komolyabb térdsérülést szenvedett, így a svédeknek az öt év szünet után visszatérő sztárjuk nélkül kell szerepelnie a tornán.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Robin Olsen (Everton), Karl-Johan Johnsson (Köbenhavn), Kristoffer Nordfeldt (Genclerbirligi)
Védők: Mikael Lustig (AIK), Victor Lindelöf (Manchester United), Andreas Granqvist (Helsingborg), Pierre Bengtsson (Velje), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Filip Helander (Rangers), Emil Krafth (Newcastle United), Pontus Jansson (Brentford), Marcus Danielson (Talien Pro)
Középpályások: Sebastian Larsson (AIK), Albin Ekdal (Sampdoria), Emil Forsberg (RB Leipzig), Gustav Svensson (Kuangcsou City FC), Ken Sema (Watford), Viktor Claesson (FK Krasznodar), Mattias Svanberg (Bologna), Kristoffer Olsson (FK Krasznodar), Dejan Kulusevski (Juventus), Jens Cajuste (Midtjylland – Dánia),  Robin Quaison (Mainz)
Támadók: Marcus Berg (FK Krasznodar), Alexander Isak (Real Sociedad), Jordan Larsson (Szpartak Moszkva)

Érdemes lesz rá figyelni…

Dejan Kulusevski – A Juventusnak bár elég felemás szezonja volt, a 21 éves középpályás így is csapata egyik legjobbja volt. A jó tempóval és kiegyensúlyozottsággal játszó játékos 47 alkalommal kapott lehetőséget klubjában és már szóbahozták a Manchester Uniteddel is. Az ő játékára mindenképp szüksége van a svédeknek, de koronavírus-fertőzése miatt nem lehet ott Spanyolország ellen, viszont a második mérkőzésre már mindenképpen számítanak rá.

Csoportmérkőzések: 

Június 14., hétfő (21:00): Spanyolország-Svédország (Sevilla)
Június 18., péntek (15:00): Svédország-Svédország (Szentpétervár)
Június 23., szerda (18:00): Svédország-Lengyelország (Szentpétervár)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 7 (1992, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: bronzérem, 1992
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 6 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség, 23-9-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Robin Quaison (5)
A keret legértékesebb játékosa: Alexander Isak: 40 millió euró
FIFA-világranglista: 18. hely

3. Lengyelország

(Photo by Boris Streubel/Getty Images)

Összefoglaló: 

A lengyelek amennyire jól játszottak a legutóbbi Európa-bajnokságon, olyan kiábrándítóak voltak a 2018-as világbajnokságon, mindössze egy mérkőzést nyerve a háromból, így a csoport utolsó helyéről estek ki a tornáról. Egy újabb negyeddöntős szereplés mindenképpen pozitívum lenne a lengyelek számára, és az első mérkőzésüknek Szlovákia ellen kötelező győzelemnek kell lennie, hogy ha azt akarják, hogy legyen esélyük a továbbjutásra.

A selejtezőben domináltak a csoportjukban, és 6 ponttal Ausztria előtt végeztek az első helyen. Gólszerzésben azonban most nem voltak olyan erősek, ami annak is volt köszönhető, hogy klubteljesítményével ellentétben Robert Lewandowski nehezen találta a góllövőcipőjét a válogatottban.

Lengyelország története során először 2008-ban jutott ki az Európa-bajnokságra, azonban egy 2016-os negyeddöntőn kívül a csoportkörben mindig búcsúztak. Lewandowski miatt sokan túlmisztifikálják a lengyel válogatottat, de ha a Bayern támadója nincs formában, sok esélye a nemzeti csapatának nincsen.

Szövetségi kapitány:

Paulo Sousa – Mindössze 2021 januárjában nevezték ki a portugál szakembert a lengyel válogatott élére. Az 59 éves edző klubcsapatokban edződött szerte a világban, többek között Izraelben, Svájcban, Kínában, Franciaországban, Olaszországban, Angliában és Magyarországon is a Vidi edzőjeként. Miután Jerzy Brzeceket menesztették januárban, a lengyel szövetség egy olyan edzőt keresett, aki jobban támogatja a támadó futballt. Most itt az esély Sousa számára, hogy ezt egy nagy nemzetközi tornán bizonyítsa rátermettségét.

Keret:

A keret legnagyobb sztárja az európai Aranycipőt elnyerő Bayern München-csatár, Robert Lewandowski, de azért mellette is vannak topligákban futballozó játékosok, akik közelebb segíthetik csapatukat az egyeneskieséses szakasz felé. A kapusposzton máris két jó hálóőr versenyzik az első számú helyért Lukasz Fabianski (West Ham United) és Wojciech Szczesny (Juventus) személyében. Mellettük ott vannak még az olasz első osztályban már bizonyító játékosok, mint Kamil Glik (Benevento), Piotr Zielinski (SSC Napoli) vagy Arkadiusz Milik, aki a szezonban az Olympique Marseille-t erősítette már. A keretbe azonban mindössze négy otthon játszó futballista kapott meghívót.

Nem lesz ott a tornán Krzysztof Piatekre, a Hertha BSC támadója, aki nemrég szenvedett súlyos sérülést.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Lukasz Fabianski (West Ham United), Wojciech Szczesny (Juventus), Lukasz Skorupski (Bologna)
Hátvédek: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Pawel Dawidowicz (Hellas Verona), Kamil Glik (Benevento), Michal Helik (Barnsley), Tomasz Kedziora (Dinamo Kijev), Kamil Piatkowski (Rakow Czestochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznan), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva)
Középpályások: Przemyslaw Frankowski (Chicago Fire), Kamil Jozwiak (Derby County), Mateusz Klich (Leeds United), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva), Karol Linetty (Torino), Jakub Moder (Brighton), Przemyslaw Placheta (Norwich City), Piotr Zielinski (SSC Napoli)
Támadók: Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf), Robert Lewandowski (Bayern München), Arkadiusz Milik (Olympique Marseille), Karol Swiderski (PAOK), Jakub Swierczok (Piast Gliwice)

Érdemes lesz rá figyelni…

Robert Lewandowski – Lengyelország minden reménye Robert Lewandowskiban van, aki elképesztő, 53 gólt lőtt 46 mérkőzésen a klubjában és a válogatottjában. A selejtezőben azonban nem villogott ennyire, igaz, így is 6 gólt lőtt és 2 gólpasszt osztott ki. Lewandowskinak így a hátára kell vennie a csapatát és megmutatnia, hogy valóban ő a világ legjobb csatára jelenleg.

Csoportmérkőzések: 

Június 14., hétfő (18:00): Lengyelország-Szlovákia (Szentpétervár)
Június 19., szombat (21:00): Spanyolország-Lengyelország (Sevilla)
Június 23., szerda (18:00): Svédország-Lengyelország (Szentpétervár)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 4 (2008, 2012, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: negyeddöntő 7. hely, 2016
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 7 győzelem, 1 vereség, 37-6-os gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Robert Lewandowski (6)
A keret legértékesebb játékosa: Robert Lewandowski: 60 millió euró
FIFA-világranglista: 21. hely

4. Szlovákia

(Photo by Christian Hofer/Getty Images)

Összefoglaló: 

Szlovákia második alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, mint független állam a Nemzetek Ligája rájátszásán keresztül, miután harmadik lett a Horvátország-Wales duó mögött a Magyarországot is soraiban tudó csoportban. A csapat a rájátszás elődöntőben drámai tizenegyespárbajban győzte le Írországot, ami után új edzővel  verte meg Észak-Írországot a rájátszás döntőjében. Az E-csoportban egyértelműen a szlovák a legkevésbé esélyes csapat, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen esélytelenek.

A szlovák csapatnak viszont mindenképpen meg kellett újulnia, főleg azután, hogy a válogatott gerincét alkotó Adam Nemec, Tomás Hubocan és Martin Skrtel trió visszavonult. A nemzeti csapat játéka nagyban függ Marek Hamsík teljesítményétől, aki a selejtezők nagy részében sérült volt.

Szlováki az első, 2016-os Európa-bajnokságán a nyolcaddöntőig jutott, ott Németország búcsúztatta őket.

Szövetségi kapitány:

Stefan Tarkovic – Pavel Hapalt az Észak-Írország elleni rájátszás döntője előtt menesztették múlt októberben, és a másodedzője, Stefan Tarkovic vette át a nemzeti csapat irányítását, aki megőrizte munkáját, miután Szlovákia kijutott az Eb-re. A 48 éves szakember már 2016 óta az szlovák edzői stáb tagja volt, így jól ismerte a válogatottat, ami segítheti a jelenlegi munkáját is a tornán.

Keret:

A szlovák válogatott jelenleg átalakulóban van, bár így is van több, topbajnokságban játszó játékosuk, mint Milan Skriniar (Inter), Stanislav Lobotka (Napoli), Ondrej Duda (1. FC Köln) vagy Lukas Haraslin (Sassuolo). Magyarországi klub is képviselteti magát a szlovákoknál Robert Mak személyében, aki a Ferencváros középpályása. Végül legnagyobb sztárjuk, Marek Hamsík is helyet kapott a keretben, aki jelenleg a Göteborg labdarúgója.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Martin Dubravka (Newcastle), Marek Rodak (Fulham), Dusan Kuciak (Lechia Gdansk)
Hátvédek: Peter Pekarik (Hertha Berlin), Lubomir Satka (Lech Poznan), Denis Vavro (Huesca), Milan Skriniar (Inter), Tomas Hubocan (Omonia), David Hancko (Sparta Praha), Martin Koscelnik (Liberec), Martin Valjent (Mallorca)
Középpályások: Marek Hamsík (IFK Göteborg), Stanislav Lobotka (Napoli), Patrik Hrosovsky (Genk), Juraj Kucka (Parma), Ondrej Duda (1. FC Köln), Robert Mak (Ferencváros), Vladimir Weiss (Slovan Bratislava), Laszlo Benes (Augsburg), Lukas Haraslin (Sassuolo), Jakub Hromada (Slavia Praha), Tomas Suslov (Groningen), Jan Gregus (Minnesota United)
Támadók: Michal Duris (Omonia), Robert Bozenik (Feyenoord), Ivan Schranz (Jablonec)

Érdemes lesz rá figyelni…

Milan Skriniar – A friss olasz bajnok Milan Skriniar jelenleg a kontinens egyik legjobb védője. A 26 éves játékos, akit már Premier League klubokkal is szóba hoztak, 15 alkalommal segítette klubját ahhoz, hogy egyáltalán ne kapjanak gólt. Skriniar képességeire a szlovákoknak is hatalmas szüksége lesz a tornán.

Csoportmérkőzések: 

Június 14., hétfő (18:00): Lengyelország-Szlovákia (Szentpétervár)
Június 18., péntek (15:00): Svédország-Szlovákia (Szentpétervár)
Június 23., szerda (18:00): Szlovákia-Spanyolország (Sevilla)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 2 (2016, 2020)
A legjobb eredmény: nyolcaddöntő, 2016
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 6 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 13-11-es gólkülönbség – pótselejtezőn jutott ki
A legtöbb gól a selejtezőkön: Marek Hamsík (3)
A keret legértékesebb játékosa: Milan Skriniar: 60 millió euró
FIFA-világranglista: 36. hely


Sorozatunk további cikkei: 

Eb 2020: Bemutatjuk az A-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a B-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a C-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a D-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk az E-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk az F-csoportot!