Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Argentína tizenegyesekkel jutott a döntőbe – videóval

Brazília döntőbe jutása után a szerda hajnali órákban lejátszották a második elődöntő-mérkőzést a dél-amerikai kontinenstornán, a 47. Copa Américán…

(Photo by Alexandre Schneider/Getty Images)

Az argentinok szokás szerint aktívan kezdték a találkozót, néhány perc elteltével Messi bejátszása után N. González fejese csak centikkel kerülte el a hosszú sarkot. Viszont még az első tíz minutum alatt sikerült magukhoz ragadni az előnyt, miután Messi visszagurításából Lautaro Martínez a büntetőpont magasságából helyezett védhetetlenül Ospina kapujába. (1-0) Villámgyorsan egyenlíthetett volna Kolumbia, Cuadrado ajtó-ablak helyzeténél azonban E. Martínez bravúrral óvta meg ketrecét a góltól. Az argentinok biztosan őrizték a minimális előnyt, a félidő második felében azonban fokozódott a kolumbiai nyomás. Ráadásul rövid időn belül Barrios lövéséből és Mina fejeséből egyaránt a kapufát találták el, egyenlíteniük azonban az egyre inkább kirajzolódó mezőnyfölény ellenére sem sikerült. A játékrész hajrája izgalmasan alakult, az argentinoknak is volt lehetősége az előny növelésére, N. González helyzete azonban kihasználatlanul maradt, így az első 45 perc 1-0-s eredménnyel ért véget.

A szünetben Rueda mester három (!) cserét eszközölt a kolumbiai válogatottban, próbálta felrázni az övéit, és csapata egyre inkább átvette a kezdeményező szerepét a folytatásban. Tíz perc elteltével Pezzella kezezésgyanús esetét nézte vissza a VAR, azonban végül nem ítélték büntetőt a sárga-kék mezesek javára. Végül kisvártatva Cardona hosszan előre ívelt labdájából Luis Díaz került az argentin védelem mögé, és Pezzellát lerázva magáról, éles szögből E. Martínez kapus mellett a hosszú sarokba pöccintett. (1-1) Az egyenlítést követően az Albiceleste próbálta aktivizálni magát, de mivel Kolumbia is egyre jobban fellelkesedett, nem volt egyszerű dolguk, és inkább küzdelmes mezőnyjáték alakult ki, helyzetből keveset tudtak felmutatni a csapatok. Kisvártatva egy labdavesztést követően két argentin csatár ziccerben ugorhatott ki, már a kapuson is túljutottak, Lautaro Martínez lövését azonban az utolsó hátvéd a gólvonalon bravúros módon blokkolni tudta. A hajrában egyre inkább fokozódott az argentin nyomás, az utolsó tíz percen belül Messi egy lefordulást követően a kapufát találta el. A végjáték feszült küzdelmében Valenzuela játékvezető számtalan sárga lapot kiosztott, de az argentin fölény ellenére a hatalmas küzdelemben nem született döntés a 90 játékperc alatt.

Mint ismeretes, az idei Copa Américán a rendes játék idő eldöntetlen eredményét követően csak a döntőben lenne hosszabbítás, a többi egyenes kieséses mérkőzésen egyből jöhetnek a tizenegyesek, így ezen a mérkőzésen is rögtön a büntetőrúgások következtek. A szétlövések során Emiliano Martínez valósággal megbabonázta a kolumbiai lövőket, hiszen ötből három kísérletet is kivédett, így még az is belefért, hogy De Paul az égbe bombázta a maga büntetőjét.

Argentína bejutott a kontinenstorna döntőjébe és készülhet az ősi rivális Brazília elleni, szombati fináléra, míg Kolumbia a Peru elleni bronzmeccsen vigasztalódhat.

Copa América, Elődöntő
Argentína – Kolumbia 1-1 (1-0) – büntetőkkel: 3-2

Helyszín: Estádio Nacional Mané Garrincha, Brazíliaváros Vezette: Jesús Valenzuela (venezuelai)
Gólszerzők: La. Martínez (7.) ill. L. Díaz (61.)
Sárga lapok: Lo Celso (21.), Montiel (72.), G. Rodríguez (87.), Pezzella (90+1.), ill. Cuadrado (45+4.), Fabra (55.), Borja (63.), Munoz (75.), Cardona (86.), Barrios (88.)
Kiállítás: – ill. 

Argentína: E. Martínez – Molina (Montiel 46.), Pezzella, Otamendi, Tagliafico – De Paul, G. Rodríguez, Lo Celso (Paredes 56.) – Messi, La. Martínez N. González (Di María 67.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.

Kolumbia: Ospina – Munoz, Mina, D. Sánchez, Tesillo (Fabra 46.) – Cuadrado, Barrios, Cuellar (Chara 46.), L. Díaz – Borré (Cardona 46.), Zapata (Borja 60.). Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda.

 

A góllövőlista élmezőnye

4 gólos: Lionel Messi (Argentína)
3 gólos: Lautaro Martínez (Argentína)
2 gólos: Alejandro “Papu” Gómez (Argentína), Eduardo Vargas (Chile), André Carrillo és Gianluca Lapadula (Peru), Erwin Saavedra (Bolívia), Ayrton Preciado (Ecuador), Edinson Cavani (Uruguay), Neymar és Lucas Paqueta (Brazília), Ángel Romero (Paraguay), Luis Díaz (Kolumbia)

 

A Copa América egyenes kieséses szakaszának eddigi eredményei, további programja

Negyeddöntő:

Peru – Paraguay 4-3 – büntetőkkel
Brazília – Chile 1-0
Uruguay – Kolumbia 0-1 – büntetőkkel
Argentína – Ecuador 3-0

Elődöntő:

Brazília – Peru 1-0
Argentína – Kolumbia 1-1 – büntetőkkel: 3-2

A 3. helyért:

Július 10., szombat 02:00 Peru – Kolumbia Estadio Nacional Mané Garrincha, Brazíliaváros

Döntő:

Július 11., vasárnap, 02:00 Brazília – Argentína Estadio do Maracana, Rio de Janeiro

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!