Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: váratlan újpesti gála; debreceni gólzápor; újabb elmulasztott Vasas-siker

Az OTP Bank Liga 9. fordulójában kisebb csodát hajtott végre az Újpest, amely a kiesés elöl menekülve kiütötte hazai pályán a második helyezett Kisvárdát. Szintén csodával határos volt a Honvéd (sikertelen) feltámadása és a Vasas is közel volt idei első győzelméhez.

Nem tűnt különösebben izgalmas párosításnak a Kisvárda és az Újpest ütközete – és meg kell hagyni, a színvonal sem verdeste az eget a Szusza Stadionban. Mégis, ez a találkozó szállíthatja a forduló fő beszédtémáját, hiszen itt alaposan felborult a papírforma. A bent maradásért hajtó lila-fehérek ugyanis megszerezték idei második győzelmüket a bajnokságban – méghozzá a liga egyik legjobban álló csapata, a Kisvárda ellen. A lavina a 31. percben indult, amikor is egy végtelenül szerencsétlen mozdulattal a vendégek védője, Vranjanin látványos öngólt vétett. Ez nem tett jót az addig sem sziporkázó várdaiaknak, akik öt percen belül kaptak rögtön még egy gólt: ekkor Goure volt eredményes. Az elefántcsontparti csatár – az amúgy remekül játszó Csoboth Kevin közreműködésével – aztán az első játékrész ráadásában is betalált. Innentől már eldőlt a győzelem sorsa. A második játékrészben kiállították a piros mezesektől Kovacicot, majd nyolc percre rá Simon Krisztián is betalált – teljes összeomlás vendég részről. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy az utolsó percekben még Ötvöst is kiállította a játékvezető, így a Kisvárda kettős emberhátrányban fejezte be a meccset. Az Újpest ennek a váratlan, de annál látványosabb diadalnak köszönhetően pedig 4 pontra meglépett a kiesőzónától.

Újpest – Kisvárda 4-0
G.: Vranjanin (31. – öngól), Goure (36., 45+1.), Simon K. (68.)

Két alsóházi csapat találkozott a Debrecen-Honvéd meccsen, ahol a forgatókönyv sok tekintetben hasonló volt az újpestihez. A Debrecen remekül kezdett és úgy tűnt, már korán sikerül eldönteniük a három pont sorsát. Babunski már a 15. percben megszerezte a vezetést, tíz perc múlva Baráth is betalált, majd a 32. percben Bódi egy gyönyörű tekeréssel növelte három gólosra az előnyt. Nem voltak jók a fővárosiak kilátásai, a második játékrész legelején pedig Lagator révén meglett a Lokinak a 4-0-ás vezetés is. A budapestiek azonban szép lassan, szinte észrevétlenül kezdtek visszajönni a meccsbe. Előbb Domingues szépített, majd az utolsó 20 percre fordulva jött az igazi csavar. Előbb Samperio volt eredményes, majd két perccel később Jonsson erős lökete kötött ki a hálóban. Érett a meglepetés, a Honvéd a sírból készült visszahozni a meccset. A hazaiaknál Grófnak be kellett mutatnia pár védést és az egész csapat minden rutinját bevetve húzta az időt. A vendég remények azonban nem ettől, hanem Gomis kiállításától szálltak el. A 91. percben a Honvéd francia védője ugyanis alkarral teljesen szándékosan lekevert egy hatalmasat Sós Márkónak, ami után egyből kiállították. Újabb gólt pedig ezek után már nem jegyezhettünk fel – behúzta a győzelmet végül a Debrecen.

Debrecen – Honvéd 4-3
G.: Babunski (15.), Baráth (26.), Bódi (32.), Lagator (48.), Domingues (53.), Samperio (70.), Jonsson (72.)

Az esti meccsen egy újabb vidéki együttes játszott egy újabb fővárosival: nevezetesen a Zalaegerszeg látogatott a Vasas otthonába. És hát az újpesti csodát látva könnyen átfuthatott az ember agyán a gondolat, hogy esetleg a táblázat alján szerénykedő csapat itt is odateszi magát. A Vasas az egyetlen nyeretlen csapat idén az OTP Bank Ligában, így – ezúttal már Kondás Elemér irányításával – muszáj volt győzniük az Illovszky Stadionban. A vezetést már a 6. percben megszerezték – igaz, les miatt érvénytelenítették a találatot. Percekkel később Szivacski ordító ziccerben lőtt fölé. Érett a hazai vezető gól. Az áttörés azonban csak az első félidő legvégén következett be: egy szép, gyors akció végén Novothny visszatett labdáját Holender lőtte a kapuba, amivel már vezetett is a hazai csapat. Igen  ám, de a fordulás után nem sokkal Lesjak révén egy szöglet után gyorsan válaszolt is a ZTE, így ismét egyenlő volt az állás. A Vasas ezt követően gyakorlatilag végigtámadta a mérkőzés hátralévő részét. Több lehetőségük is volt, Hinora révén pedig egy hatalmas ziccert is sikerült elpuskázniuk. Több gól azonban már nem született, a Vasas ezúttal sem tudott nyerni. Igaz, támadásban sokkal veszélyesebbek voltak, mint korábban bármikor.

Vasas – Zalaegerszeg 1-1
G.: Holender (44.), Lesjak (53.)

A 9. forduló teljes menetrendje

Péntek
Mezőkövesd – Paks 1-2

Szombat
Újpest – Kisvárda 4-0
Debrecen – Honvéd 4-3
Vasas – Zalaegerszeg 1-1

Vasárnap
16:30 Kecskemét – Ferencváros (Tv: M4 Sport)
18:45 Puskás Akadémia – MOL Fehérvár (Tv: M4 Sport)

A bajnokság jelenlegi állása

Az állást biztosítja a SofaScore