Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadionbemutató: Venezuela legfontosabb stadionjai

A legnagyobb argentin stadionokBrazília leghíresebb stadionjaiUruguay fontosabb létesítményeinek, valamint Kolumbia futballotthonaiParaguay legnagyobb stadionjaiChile legnépszerűbb stadionjaiPeru fontosabb létesítményeiEcuador legszebb stadionjai és Bolívia csodálatos magaslati létesítményei bemutatása után virtuális dél-amerikai stadionturnénk során Venezuela felé vesszük az irányt…

Estadio Olimpico

(Photo by Miguel Gutiérrez-Pool/Getty Images)

Ahogy az Estadio Olímpico de la Universidad Central de Venezuela névből látszik, a stadion a helyi egyetemhez tartozik és annak közvetlen közelében fekszik a főváros északi részén. Caracas az ország legnagyobb városa, több mint 5 millió ember lakja, a Karib-tenger közelében található, az ország északi részén.

A stadiont Carlos Raúl Villanueva venezuelai építész tervezte, és 1951-ben adták át. A második Bolívar Játékokon 1951 decemberében számtalan mérkőzésnek adott otthont. 1952 és 1975 között több meccset is ebben a stadionban játszottak az úgy nevezett “kis klub-világbajnokságon”, melyen az európai és a dél-amerikai kontinens legjobb csapatai vettek részt. (Ebben a sorozatban olyan csapatok léptek pályára a stadionban, mint a Real Madrid, a Barcelona, az AS Roma, a River Plate, a Botafogo vagy a Corinthians.)

Ezen kívül az 1975-ös Dél-Amerika-bajnokságon, az 1983-as Pán-amerikai Játékokon és a 2007-es Copa Américán is rendeztek benne mérkőzéseket.

Utóbbi torna előtt esett át egy átfogó felújításon, mely során új főlelátót helyeztek el. A teljes nézőteret ülőhelyekkel látták el, valamint VIP-páholyt és sajtórészleget alakítottak ki. Az átalakítások alatt az addigi közel 30 ezres befogadó képessége jelentősen lecsökkent, a hivatalos adatok szerint jelenleg 20 900 néző fér be a létesítménybe.

A létesítményben játssza a hazai mérkőzéseit a 12 bajnoki címével helyi rekorder és ötszörös helyi kupagyőztes Caracas FC, amely utoljára 2019-ben nyerte meg a bajnokságot. További két jóval fiatalabb csapat, a 2020-as győztes Deportivo La Guaira és a regnáló bajnok Metropolitanos, melyeket egyaránt a 2000-es években alapítottak. Ezen kívül a venezuelai válogatottnak is ez az egyik gyakran használt otthona.

A venezuelai válogatott a dél-amerikai tagországok közül egyedüliként még soha nem kvalifikálta magát a világbajnokságra.

A stadionban számos latin-amerikai közönségkedvenc mellett olyan világsztárok is felléptek már, mint Sting, az Oasis, a The Ramus, a Black Eyed Peas vagy Christian Aguilera.

Estadio Monumental de Maturín

 

A Caracastól keletre, ugyancsak a Karib-tenger közelében fekvő Maturín városát a környező agglomerációval együtt valamivel több mint 1 millión lakják.

A város labdarúgó-stadionja, az Estadio Monumental de Maturín az ország legnagyobb stadionja, mivel a hivatalos adatok szerint mintegy 51 796 néző befogadására alkalmas. A létesítményt a 2007-es Copa Américára adták át, melyen két csoportmeccsnek és egy negyeddöntőnek adott otthont.

Új építése révén egy kifejezetten modern stadion, a lelátó teljes egészeben fedett. A stadion napjainkban minden nemzetközi előírásnak megfelel, különböző VIP-páholyokkal, sajtórészlegekkel és orvosi helyiséggel rendelkezik. Az öltözők mellett kápolnák találhatók, így a vallásos játékosok imádkozhatnak a mérkőzések előtt vagy után.

A stadion a várostól nyugatra, egy beépítésre alkalmatlannak hitt erdős területen található. Az infrastruktúrát, az utakat is fejleszteniük kellett a kényelmes megközelítése céljából. Az arénán belül, a keleti lelátó alsó részén található egy bevásárlóközpont, melyben 110 ötcsillagos lakosztállyal rendelkezik. A centerpálya mellett két edzőpálya is van.

Az említett Copa Américán kívül 2008-ban egy Messi és Ronaldinho barátai gálamérkőzést rendeztek a stadionban. Továbbá 2009-es U20-as Dél-Amerika-bajnokságon is szép számmal rendeztek benne mérkőzéseket.

A venezuelai felnőtt válogatott négy találkozót vívott a stadionban, két-két vb-selejtezőt és barátságos meccset, melyeken nem talált legyőzőre.

A hétköznapokban a helyi Monagas csapata játssza itt a hazai mérkőzéseit. Az első számú maturíni csapatot 1987-ben alapították, amely eleinte csak alacsonyabb osztályú bajnokságokban szerepelt. A Maturín átadása előtti két évtizedben a mindössze nyolcezres Estadio Alexander Botinni volt a csapat otthona. Az együttes időről időre egyre többször feljutott a venezuelai élvonalba, ahol a legjobb eredménye a 2017-es bajnoki cím volt. A Monagas egyszer vett részt a Libertadores-kupában és négy alkalommal indult a Copa Sudamericanában.

Polideportivo de Pueblo Nuevo

 

San Cristobal városa Venezuela nyugati részén, a kolumbiai határ közelében található mintegy 1060 méteres tengerszint feletti magasságban az Andok vonulatai közt. A város legnagyobb sportlétesítménye, a Polideportivo de Pueblo Nuevo a helyiek körében az El Templo, vagyis a templom névre hallgat.

A stadiont 1976-ban avatták fel, amikor egy háromcsapatos nemzetközi tornát rendeztek volna, de a helyi Deportivo San Cristóbal végül csak egy gól nélküli döntetlent játszott a kolumbiai Deportivo Calival, a perui Alianza Lima pedig nem utazott el.

Eredetileg 25 ezer férőhelyes volt, de állítólag egyes rangadókon akár 36 ezer néző is bezsúfolódott a stadionba az 1980-as években. A létesítményt a 2007-es Copa Américát megelőzően újították fel, mely után 38 755 néző biztonságos befogadására alkalmas. Ekkor új világítási rendszert kapott, korszerűsítették az öltözőket, sajtószobákat és VIP-részleget alakítottak ki, valamint a stadion megközelítését is fejlesztették. A kontinenstornán négy mérkőzést rendeztek benne, beleértve a hazai válogatott három meccsét, köztük a negyeddöntőt is.

Jelenlegi formájában az egyik hosszanti főlelátó fedett, a többi lelátó fedetlen, a labdarúgó-játékteret futópálya határolja.

A venezuelai válogatott egyik kedvelt otthona, az egyes vb-selejtező sorozatokban a Vinotinto egy-két mérkőzést rendszerint San Cristobalban játszik.

A stadion Veneuzela legnépszerűbb klubcsapata, a Deportivo Táchira otthona. A csapatot az olasz származású Gaetano Greco alapította 1974-ben, első neve a Juventus volt az olasz csapat után, majd a város, végül pedig a környező állam neve mellett állapodtak meg. A csapat kilenc alkalommal nyerte meg a venezuelai bajnokságot és egyszeres kupagyőztesnek mondhatja magát.

A Deportivo 1980 óta 25 alkalommal mérette meg magát a Libertadores-kupában. Az együttes legnagyobb ellenlábasának a környékbeli Estudiantes de Mérida számít, amely ellen az Andok derbijét (Clásico de Los Andes) vívják, míg az elmúlt években a Caracas FC elleni rivalizálás erősödött meg a két csapat népszerűsége és sikeres szereplése révén.

Estadio Metropolitano de Mérida

 

Venezuela nyugati részén az Andokban található Mérida városában az Estadio Metropolitano de Mérida stadiont térképezhetjük fel.

A nagyjából 1200 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Estadio Metropolitano de Mérida az ország negyedik legnagyobb stadionja a 43 200 férőhelyes befogadóképességével.

A létesítmény építését 2005-ben kezdték, 165 nappal a munkálatok megkezdése után pedig a félkész stadion a Venezuelai Ifjúsági Játékok egyik helyszíne volt, amikor még csak az egyik lelátó volt használatba vehető állapotban. A 2007-es Copa Américára viszont teljes mértékben elkészült és három csoportmérkőzésnek adott otthont.

A stadion alkalmas nemzetközi mérkőzések lebonyolítására. Négy öltözővel, edzőpályákkal, bemelegítésre alkalmas tornatermekkel rendelkezik. Továbbá az akkori kontinensbajnokság stadionjai közül egyedüliként két VIP-páholya volt, egy 320 és egy 280 fő befogadására alkalmas szektorral, amelyek különleges kilátást nyújtanak a játéktérre. A cikkek szerint a különlegesen puha füve miatt az ország legjobb gyepszőnyegével bíró stadionjának tartják.

A város szélén a hegyekben festői környezetben található stadion négy oldali lelátója közül három fedett a különleges szerkezetű tető jóvoltából, amely egyedi jelleget biztosít a létestmény számára.

A venezuelai válogatott három vb-selejtezőt és három barátságos mérkőzést vívott meg a Metropolitanóban.

1969-ben és 1970-ben Mérida városának utánpótláscsapata nyerte meg a legrangosabb országos utánpótlástornát, amely egyesület alapítására ösztönözte a helyieket. José Arano és Luis Ghersi Govea jóvoltából 1971-ben jegyezték be az Estudiantes de Mérida csapatát. Előbbi baszk származású volt, neki köszönhető a bilbaói Athletic Clubra emlékeztető címer és piros-fehér klubszínek használata.

Az Estudiantes 1980-ban és 1985-ben nyerte meg a venezuelai országos bajnokságot, ezen kívül két kupagyőzelme is van. A csapat hét alkalommal próbálta ki magát a Libertadores-kupában, 1999-ben a negyeddöntőig jutott a legrangosabb dél-amerikai nemzetközi sorozatban.

Estadio Cachamay

 

Az ország északkeleti részén fekvő Ciudad Guayana városában található az Estadio Cachamay nevű létesítmény.

Az Estadio Cachamay átadására 1980-ban került sor, akkoriban a stadiont még Estadio Gino Scaringella néven ismerték, mellyel egy amatőr-mérkőzés közben elhunyt helyi játékvezetőre emlékeztek.

Az 1990-es első, bővebb felújítása alkalmával vette fel a jelenleg is használatos nevét, a környező természetvédelmi park után. A Puerto Ordaz városrészben fekvő stadion csodálatos környezetben található, hiszen a területet két nagy folyó, a Caroní és az Orinoco határolja, amely a létesítmény közelében torkollik egymásba.

Átadásakor a stadionnak még csak a főlelátója üzemelt, az 1990-es és a 2006-2007-es rekonstruáció során egészítették ki a többi oldallal. A játéktér három oldalát kétszintes lelátó veszi körül, a negyedik oldalon megmaradt a klasszikus főlelátó, melyet később befedtek. Jelenlegi formájában a létesítmény 41 600 néző befogadására alkalmas.

Mivel a stadion a 2007-es Copa América egyik központja volt, a FIFA és a CONMEBOL valamennyi előírásának megfelelő, modern építmény. Az említett tornán három mérkőzésnek adott otthon, köztük az Argentína-Mexikó (3-0) elődöntőnek. 1991-ben még a régi, 2009-ben már az új stadion volt az otthona az akkori U20-as Dél-Amerika-bajnokságnak.

A venezuelai válogatott eddig összesen négy mérkőzést játszott a stadionban barátságos meccseket és vb-selejtezőket is beleszámítva.

A Mineros de Guayana csapatát 1981-ben helyi sportkedvelők alapították ki, akik a helyi futballpályán szabadidejükben fociztak. Egy évvel később a csapat máris feljutott az első osztályba. Az élvonalban egyszeres bajnoknak mondhatja magát 1989-es végső győzelme jóvoltából, emellett két második hellyel rendelkezik 1996-ból és 2014-ből. A fekete-kékek ezen kívül három alkalommal nyerték meg a helyi kupát.

Estadio José Pachencho Romero

 

A Venezuela legnagyobb stadionjait bemutató sorozatunkban ezúttal Maracaibo városába látogatunk, ahol az Estadio Olímpico José Encarnación “Pachencho” Romerót fedezzük meg közelebbről.

Maracaibo városa Venezuela északnyugati részén fekszik a Maracabói-öblöt a Karib-tengerrel összekötő szoros bal partján, a főváros Caracastól mintegy 500 km-re nyugatra. A szoros két oldalát a 8,7 kilométer hosszú Rafael Urdaneta-híd köti össze.

Az Estadio Olímpico José Encarnación “Pachencho” Romero ahhoz a sportkomplexumhoz tartozik, amelyet Raúl Leoni elnök 1968. augusztus 17-én avatott fel, és az abban az évben megrendezett Nemzeti Sportjátékok alkalmából épült. A komplexum területén található pályák az adott sportág jeles helyi képviselőiről kapták nevüket, a labdarúgó-stadion névadója, José Encarnación Romero egy helyi labdarúgó volt.

A 2007-es Copa América előtti jelentős felújítás alkalmával nyerte el jelenlegi formáját. A stadion 40 800 néző befogadására alkalmas. Az említett kontinensbajnokságon öt mérkőzésnek, köztük egy elődöntőnek és a Brazília-Argentína (3-0) döntőnek adott otthont.

A játékteret végig lelátó öleli körbe, melyekből az egyik hosszanti oldalt fedett, a másik három oldal latinos megoldásban készült. A labdarúgó-pályát futópálya övezi, így atlétikai versenyek lebonyolítására is alkalmas.

2001 és 2011 között az egyszeres bajnok Unión Atlético Maracaibo játszotta a stadionban hazai mérkőzéseit, jelenleg a kétszeres kupagyőztes Zulia FC otthona, amely legjobb bajnoki eredménye a 2016-os második hely volt.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!