Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A seregszemle – Sampdoria

Az egyik genovai klubbal már foglalkoztunk, most ősi riválisukra kerül sor.

Forrás: zimbio.com

A Sampdoria csapata az Andrea Doria és a Sampierdarenese összeolvadásával jött létre 1946-ban. A két klub mezeinek ötvözéséből jött létre a ma is használatos színösszeállítás, előbbi a kéket, utóbbi a piros-fehér-feketét használta. A Sampdoria a Genoa-val osztozik a Stadio Luigi Ferraris-on alakulása óta. A Sampdoria ezen a néven első pár évében nem alkotott sokat, csak 1982-ben sikerült feljutni az első osztályba, de rá 3 évvel az olasz kupát is elhódították. 1988-ban Vujadin Boskov vezetésével megismételték ezt a bravúrt, és a következő évi KEK-ben egészen a döntőig meneteltek, de ott a Barcelona 2-0-s győzelmet aratott. Ebben az évben ismételten megszerezték a kupát, és a következő KEK-et már meg is nyerték, az Anderlecht-et intézték el hosszabbítás után. Boskov alatt egyértelműen sikerkorszakát élte a klub, 1990-91-ben a Scudetto-t is megnyerték, így a követekező évben indulhattak a BEK-ben, ahol a döntőben megint a Barca volt a végállomás (ki ne emlékezne Ronald Koeman góljára). 1993-94-ben a csapat 3. lett a bajnokságban, de a kupaporondon ismét alkottak, megint megnyerték a Coppa Italia-t. 1994-95-ben a KEK elődöntőéig jutottak, de ott alulmaradtak az Arsenal-lal szemben tizenegyesekkel. 1999-ben a Sampdoria kiesett a B-be és csak 2003-ban tért vissza Walter Novellino edzősködése alatt. 2004-05-ben kishíján BL-selejtezőt érő helyen végeztek, de az utolsó fordulókban az Udinese megelőzte őket, így lesúsztak az 5. helyre. 2009-10-re datálódik a következő nagy siker, elérték a 4. helyet, leginkább a félelmetes csatárpárosuknak, Pazzini-nek és Cassano-nak köszönhetően. A következő szezon viszont botrányosra sikerült, kiestek a másodosztályba. Viszont egyből vissza is jutottak, így most újra nagyobb sikerek felé tekintgethetnek.
Az előző idényt rosszul kezdte a Samp, kieső helyen is tanyáztak, ezt unta meg a vezetőség, és kirúgták Delio Rossi-t. Ez jó döntésnek bizonyult, mert a helyére érkezett Sinisa Mihajlovic alatt a klub javuló tendenciát mutatott, és végül simán bennmaradt a 12. helyen végezve.

Gonzalo Bergessio – Forrás: soccerkikz.com

Kulcsember: Gonzalo Bergessio a Catania-tól érkezett a nyáron, és már ott bebizonyította, hogy egy igazi gólvágó. Az ő személye garancia a gólokra, így ha ő jó szezont tud futni, akkor nem lesz gond a Doria-nál. Érdemes lesz még Manolo Gabbiadini-re figyelni. A fiatal olasz csatárban nagy potenciál lakozik, nem kizárt, hogy ebben a szezonban fog igazán berobbanni a köztudatba.
Mihajlovic vezetésével a Samp stabil csapat lett, így valószínűleg idén is gond nélkül bentmaradnak. Ellenben nem várok tőlük kifejezetten jó szereplést sem, a középmezőny marad nekik.
Tipp: 13. hely

Korábban bemutatásra kerülő Serie A csapatok (2014/2015):
Serie A seregszemle – Palermo
Serie A seregszemle – Udinese
Serie A seregszemle – Genoa
Serie A seregszemle – Chievo
Serie A seregszemle – Hellas Verona
Serie A seregszemle – Empoli
Serie A seregszemle – Cesena

Tereh Balázs