Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A seregszemle – Udinese

Ezúttal egy újabb dinoszaurusz korú csapattal foglalkozunk, a Genoa után az Udinese a második legrégebbi olasz csapat, amely ma is létezik. 

Forrás: wikipedia.org

1896-ban alapították a Kis Zebrákat, de első pár évükben semmi komoly eredményt nem tudtak felmutatni. Az első említésre méltó dolog a klub életében az 1922-es Coppa Italia döntője, amit végül elbuktak 1-0-ra a Vado ellen egy hosszabbításban beszedett góllal. Az 1924-25-ös szezonjukról mindenképp meg kell, hogy emlékezzünk, mert egészen hihetetlenre sikerült. A bajnokság végén, miután az alapszakaszban nem tudtak dönteni, rájátszást kellett rendezni a bajnoki címért. A rájátszás 3 tagja az Udinese, a Vicenza és az Olympia River volt. A csíkosak megverték az Olympia-t 1-0-ra, majd leikszeltek a Vicenza-val, de mind nekik, mind utóbbi ellenfelüknek 3 pontja volt a rájátszás után (ez még ugye a 2 pontos rendszer), így második rájátszást kellett eszközölni. Itt egy 0-0 után 2-1-es vereséget szenvedtek, de mégis nekik adták a győzelmet, mert a Vicenza szerepeltetett egy Horwárt nevű magyar játékost, aki nem játszhatott volna. Ezután ingázás következett, és ’28-29-ben még a harmadosztályba is kiestek. Ezt követően vagy itt, vagy a Serie B-ben voltak, mire végre sikerült visszajutni a Serie A-ba az 1949-50-es szezonban. 1954-55-ben a második helyet sikerült megcsípniük a Milan mögött, de az azt követő évben kizárták őket, mert szabályt szegtek. Utána visszatértek és 4. helyen is végeztek, majd ismételten vissza a Serie B-be, ahonnan még a C-be is kipottyantak és eltöltöttek ott 15 évet. 1977-78-ban sikerült visszajutni a másodosztályba és ez akkora lendületet adott, hogy közvetlen utána visszakerültek a Serie A-ba. Itt sikerült egy ideig megragadni, 1982-83-ban 6.-ok lettek, ekkoriban a brazil legenda, Zico is a csapat tagja volt. A ’85-86-os szezonban fogadási csalásban vettek részt, ami miatt a következő szezont 9 pont levonásával kezdték és ki is estek. Ezt követően ismételten ingáztak a két legfelső osztály közt, amíg végre megvetették a lábukat az A-ban 1995-96-ban.
A rá következő szezonban Alberto Zaccheroni vezetésével kvalifikálták magukat az UEFA-kupába, miután 3.-ként végeztek a Juventus és az Inter mögött. A 2003-04-es idényben végeztek ismételten UEFA-kupát érő helyen, ezúttal Luciano Spalletti vezetésével, mindemellett rengeteg szurkolót is megnyertek maguknak a lendületes és ötletes támadójátékukkal. 2004-05-ben aztán a 4. helyet  csípték meg, amivel jogot nyertek arra, hogy a következő szezonban a BL-ben indulhassanak, ugyanakkor, az év végén Luciano Spalletti bejelentette, hogy szeretne távozni a klubtól. A BL-selejtezőjében még elintézték a Sportng-ot összesítésben 4-2-re, de a csoportból nem tudtak továbbmenni, miután csak 3.-ok lettek a Barcelona és a Werder Bremen mögött, egyedül a Panathinaikos-t tudták maguk mögé utasítani. Ezt követően voltak 10.-ek is, illetve 7.-ek, majd 2008-09-ben egészen az UEFA-kupa negyeddöntőéig menteltek, ahol a Werder Bremen ellen szenvedtek összesítésben 6-4-es vereséget (aki emlékszik az udinei meccsre az tanúsíthatja, hogy talán minden idők egyik legjobb összecsapása volt az a 3-3), a nyolcaddöntőben a címvédő Zenit-et is sikerült búcsúztatniuk. A 2009-10-es szezonjuk meglehetősen rosszra sikerült, csak 15.-ek lettek (igaz, Di Natale lett a gólkirály), de utána megint meglett a 4. hely és Di Natale újra gólkirály lett, így ő lett az első a Lazio-s Giuseppe Signori óta, aki két egymást követő évben a legjobb góllövő tudott lenni. A BL-ben az Arsenal-lal szemben kiestek, de 3.-ok lettek, így újra indulhattak a legrangosabb európai kupasorozatban. Ezúttal sem élték túl a selejtezőt viszont, a portugál Braga verte ki őket tizenegyesekkel. Ezután 6.-ok lettek, de Antonio Di Natale 23 gólt szerzett, ezzel Gabriel Batistuta után ő lett az első, aki 4 vagy annál több szezonon keresztül zsinórban minimum 20 gólt lőtt.
Láthatjuk tehát, hogy az Udinese az utóbbi években lett igazán meghatározó tényező az olasz futballban, de a tavalyi szezonjuk meglehetősen rosszul sikerült, mindössze a 13. helyet sikerült elérni. Végig a középmezőnyben tanyáztak és ez leginkább botrányos idegenbeli mérlegüknek volt köszönhető, mindössze 3 meccset tudtak nyerni a Friuli-tól távol, még Di Natale 17 gólja sem segített rajtuk.

Antonio Di Natale – Forrás: italianfootballdaily.com

Kulcsember: Antonio Di Natale-ról már fentebb is volt szó, még mindig ő a legveszélyesebb játékosa az Udinese-nek, és leginkább rajta múlik a következő szezon sikeressége. Azonban a veterán klasszis már az előző szezon végén bejelentette visszavonulását, de sikerült meggyőzni, hogy még egy évet maradjon. Ez az év lesz a veztőség számára a megfelelő, hogy utódot találjon a legendának, mert valószínűtlen, hogy jövőre is folytatja a játékot. Komoly szerep hárulhat még a Napoli-tól visszatérő Pablo Armero-ra. A kolumbiai szárnyvédőt korábbi udinei évei alatt beválasztották a szezon csapatába is, ha tudja azt a formát hozni, akkor nem lehet túl nagy baj.
Idén nem várható igazán jó szereplés az Udinese.től, inkább fog a tavalyira hajazni a szezonjuk. Elvesztették Roberto Perreyra-t, aki a Juventus-hoz ment (egyelőre csak kölcsön) és a keret számottevően nem erősödött. A tavaly kölcsönben szereplő Allan-t sikerült végleg szerződtetni, de rajta kívül (illetve a már említett Armero-n kívül) csak a brazil védekező középpályás, Guilherme érkezett, aki a kezdőben kaphat helyet. Di Natale öregedése, és Armero visszatérése azt mondatja velem, hogy az Udinese nagyjából tavalyi szezonját fogja megismételni, bár ha Muriel elkapja a fonalat úgy, mint 2 éve, akkor följebb is végezhetnek a tabellán. Az edző személye érdekes, Andrea Stramaccioni Francesco Guidolin-tól vette át a csapatot most júniusban, de az Inter-nél felemás eredményei voltak. A Primavera csapattal (=ifi) triplázni tudott, és a nagyoknál is jól kezdett (sokáig úgy tűnt, hogy az Inter lesz a Juve kihívója), de a csapat teljesítménye nagyon visszaesett és végül csak 9.-ek lettek. Mondjuk ez nem csak neki köszönhető, hiszen eladtak pár játékost a feje fölül, de az biztos, hogy ő is ludas a dologban. Mindenesetre kíváncsian várom egy fiatal olasz edző következő lépéseit. Stramaccioni személye elég megtippelhetetlenné teszi az Udinese-t, de úgy érzem nem most fog jönni tőle az áttörés, talán jövőre.
Tipp: 15. hely

Korábban bemutatásra kerülő Serie A csapatok (2014/2015):
Serie A seregszemle – Genoa
Serie A seregszemle – Chievo
Serie A seregszemle – Hellas Verona
Serie A seregszemle – Empoli
Serie A seregszemle – Cesena

Tereh Balázs