Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: Kezdődik a Playoff!

Véget ért a tengerentúlon a profi bajnokság alapszakasza, így jöhet az egyenes kieséses szakasz, vagyis a Playoff, összesen a legjobb 8-8 keleti, valamint nyugati klubbal.

mls-playoff

Felemelkedés vagy bukás? Ezek a klubok kezdik meg a héten a Playoff-ot, rájuk várnak az alapszakaszban 1-2. helyen végzett csapatok (forrás: mlssoccer.com)

Visszatekintés a 33. fordulóra

Egy körrel a vége előtt több kérdés is megválaszolásra került, de maradtak az utolsó fordulóra is elvarratlan szálak. Nézzük ezúttal is konferenciákra felosztva, hogyan alakultak a dolgok.

Keleten
Azt már a 33. forduló előtt is lehetett tudni, hogy már matematikai esélye sincs Kakáéknak, vagyis az Orlando City-nek, valamint a Chicago Fire-nek. Egy hely volt kiadó még, melyre három klub – a Philadelphia Union, a New England Revolution, valamint a Columbus Crew – pályázott. Legutóbbi számára már egy körrel a befejezés előtt eldőlt, hogy biztosan nem lehet ott a rájátszásban. Annyira nem meglepő, hiszen a Columbus számára volt a legkisebb esély, ráadásul a két New York-i klubbal találkozott az együttes az utolsó fordulókban. A 33. játékhéten a New York Red Bulls otthonában pecsételődött meg a sorsok – ekkor 3-2-re kaptak ki.
A New England ugyan kikapott, ahogy az akkor Playoff-ot érő helyen álló Philadelphia is, így előbbinek még papíron ugya maradt esélye a rájátszásba jutásra, de a gólarány miatt erre realitás mégis aligha volt.

Az élen a helyzet annyiban változott, hogy az egyik rangadót a fordulóban – a DC United – New York City összecsapást – elbukta a New York City, 3-1-re vesztettek Lampardék. Eközben tehát a fentebb említettek alapján is maradhatott az élen a New York Red Bulls, amely a Columbus csapatát győzte le. Rangadó volt még, hiszen kanadai vonatkozásban is csúcsmeccset játszott a Montreal és a Toronto. A Montreal jobban is állt, és még inkább zárkózhatott volna, de a kiemelt meccs vége döntetlennel zárult.

Nyugaton
Nagy meglepetésre már a 33. forduló előtt eldőlt, a tavalyi főcsoport-döntős Vancouver Whitecaps nem lehet ott a rájátszásban, ahogy a Houston Dynamo sem. Nagyon szorult helyzetből várta a folytatást az elmúlt idény győztese is, ugyanis a Portland Timbers-nek hajszálon múlott a rájátszásba kerülése, és inkább távol állt a csapat attól. A legutóbbi győztes mellett még a San José-nak is volt matematikai esélye a továbbjutásra. Egy körrel a vége előtt maradt esélye még a Portland-nek, hiszen a Timbers a Colorado Rapids ellen nyert 1-0-ra, miközben a címvédő számára kedvező módon csak ikszelni tudott a Real Salt Lake. Egyúttal a 33. körben a San José Earthquakes esélyei is elszálltak, a klubnak nyernie kellett volna, de csak egy döntetlent tudott összehozni az együttes.

Az élen a fontos változás az volt, hogy – a fentebb említettek alapján – kikapott az éllovas Colorado, ám eközben a második Dallas nyert, így a texasi klub tudott az élre ugrani a 34., avagy a záróforduló előtt.

A 33. forduló eredményei
Philadelphia Union – Orlando City 0-2
New York Red Bulls – Columbus Crew 3-2
Montreal Impact – Toronto FC 2-2
DC United – New York City 3-1
Chicago Fire – New England Revolution 2-1
San José Earthquakes – Vancouver Whitecaps 0-0
Real Salt Lake – Sporting Kansas City 0-0
Portland Timbers – Colorado Rapids 1-0
Houston Dynamo – Los Angeles Galaxy 0-1
FC Dallas – Seattle Sounders 2-1

A mindent eldöntő fordulóban

Rájátszásba jutásra tehát keleten és nyugaton is volt még matematikailag esélye még egy-egy klubnak. Maradtak izgalmak az utolsó fordulóra is, jöjjön tehát az összegzés.

Keleti Főcsoport

A New York City ugyanilyen arányban, tehát 4-1-re nyert hazai pályán a Columbus Crew ellen, de balszerencséjükre bezsebelte a három pontot a városi rivális Red Bulls is, így az élen utóbbi zárt, de a City is egyenesen mehetett a Főcsoport-negyeddöntőbe, így pihenő vár a metropolisz csapataira. A Toronto a Chicago-t verte, míg a Montreal nagy pofonba szaladt bele, ám a kanadai klubok sem voltak veszélyben, viszont a Toronto számára még elérhető lett volna a Főcsoport-negyeddöntő, viszont Giovinco-éknak is a Red Bulls botlása kellett volna ehhez. Az Impact-et a New England verte, de a Revolution csak pontszámban érte be ezzel a rájátszást érő utolsó helyen záró Philadelphia csapatát, amelynek két vereség is belefért az alapszakasz végére a továbbjutáshoz. Meglepetésre a már kieső Orlando City a washingtoni DC United-et verte 4-2-re, igazából mindkét csapatnak tét nélküli volt már ez a találkozó.

Nyugati Főcsoport

Elsőként jöjjön a konferenciát tekintve az utolsó kör egyik legfontosabb mérkőzése.

Vancouver Whitecaps – Portland Timbers 4-1 (3-0)
Helyszín: BC Place – 24.083 néző
Gólszerzők: Barnes (13′, 32′), Morales (54′), Mezquida (55′), ill. Valeri (72′- büntetőből)

Alap esetben, vagyis az elmúlt szezont nézve ez csúcsrangadó lett volna, ám a Vancouver már nem juthatott tovább, mígy a Portland Timbers igyekezett az utolsó szalmaszálba kapaszkodni. Ám hamar kezdett eldőlni a vendégek sorsa. Már a 13. percben előnybe került az otthon játszó együttes. Ekkor a belőtt labdára hátrébbról Barnes érkezett, aki a játékszert nagyon bevágta a léc alá (1-0)! Igyekezett a Portland is, a 20. percben közel is álltak az egyenlítéshez, de csak kapufáig jutott Adi révén a vendég együttes. Majd jött az újabb hazai gól a 32. minutumban, amikor Barnes jutott át a védők egy részén, majd párral pedig a nyakán a tizenhatoson belülről futtában lőtte be a labdát az ellenfél kapujába (2-0)! Kezdett megpecsételődni a Portland sorsa, de még egy félidő hátra volt, annak tükrében is, hogy az első játékrész hajrájában könnyű szerrel növelhette volna háromgólosra az előnyét a Vancouver.

De akárhogy is ment előre a Portland, nem jött össze a gól, nem úgy mint ismételten a túloldalon. Az 54. percben káprázatosan nagy gólt lőtt Morales 16 méterről (3-0)! Kinyílt a vendég védelem, vagy még inkább a középpálya, a mezőnyön átrobogott a Vancouver, és már a következő percben jött a negyedik gól is, melyet Mezquida szerzett (4-0)! Kérdés már nem volt, ám még a 72. minutumban Valeri büntetője révén szépített a Timbers (4-1), de ezúttal lecsúsztak a rájátszásról, így a címvédő nélkül folytatódik a versengés a végső győzelemért. A Vancouver játékosainak volt okuk az örömre, sikerükkel annak ellenére, hogy nem jutottak tovább, bezsebelték a Cascadia Kupát! A trófea egy támogatói díj, melyért a Seattle Sounders, a Portland Timbers, és a most is győzni tudó Vancouver Whitecaps van versenyben. Négy év alatt háromszor hódította el a vancouveri csapat ezt a trófeát, összesen pedig hatodik alkalommal tette ezt, amivel a klub a legeredményesebb a három kupáért versengő klub közül.

A Portland meccsével végérvényesen eldőlt tehát, kik jutnak tovább. Az élen maradt a Dallas, annak ellenére is, hogy döntetlent játszottak a zárófordulóban, a Colorado pedig le nem tudott csúszni, tudni lehetett, hogy ez a két klub egyenes ágon jut a negyeddöntőkbe. A texasi klub is hazavihetett egy trófeát, a Supporter’s Shield lett a dallasi klub játékosaié! A ligában az FC Dallasé lett a legjobb mutató 17 győzelemmel, 9 döntetlennel, 8 vereséggel, valamint 60 ponttal – így zárta az alapszakaszt a nyugati győztes. A drukkerek által megálmodott elismerés, és trófea a legtöbb pontot elért klubnak jár.

A góllövőlista végeredménye az alapszakaszban

Az alapszakasz gólkirálya, vagyis aranycipőse a New York Red Bulls játékosa lett. Bradley Wright-Phillips 24 találattal zárt. Két évvel ezelőtt is ő nyert, akkor hárommal több gólt szerezve. A tavalyi aranycipős Giovinco volt, 22 találattal. A “dobogóra” még David Villa, valamint Giovinco és Piatti azonos találatszámmal fért fel.

1. Bradley Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 24 gól
2. David Villa (New York City) – 23 gól
3. Sebastian Giovinco (Toronto FC), Pablo Piatti (Montreal Impact) – 17 gól

A 34. (záró)forduló eredményei
Colorado Rapids – Houston Dynamo 1-1
Sporting Kansas City – San José Earthquakes 2-0
Los Angeles Galaxy – FC Dallas 0-0
New England Revolution – Montreal Impact 3-0
New York City – Columbus Crew 4-1
Orlando City – DC United 4-2
Philadelphia Union – New York Red Bulls 0-2
Seattle Sounders – Real Salt Lake 2-1
Toronto FC – Chicago Fire 3-2
Vancouver Whitecaps – Portland Timbers 4-1

Akik a Play-offba jutottak

A rájátszásnak tehát összességében 12 csapat vág neki, ám keleten, valamint nyugaton is 2-2 klub, a konferenciák első két helyezettjei kihagyját a nyolcaddöntőt, ők onnan várnak ellenfelet a legjobb 8 közé. Ezzel lényegében 8 csapat vág neki a hétvégén kezdődő Playoff küzdelmeknek.

A Keleti Főcsoportból a Playoffba jutottak
New York Red Bulls, New York City (Negyeddöntősek, erőnyerők/Főcsoport-elődöntősök)
Toronto FC, DC United, Montreal Impact, Philadelphia Union (Nyolcaddöntősek)

A Nyugati Főcsoportból a Playoffba jutottak
FC Dallas, Colorado Rapids (Negyeddöntősek, erőnyerők/Főcsoport-elődöntősök)
Los Angeles Galaxy, Seattle Sounders, Sporting Kansas City, Real Salt Lake (Nyolcaddöntősek)

A Playoff programja a nyolcaddöntőkben
Október 27., csütörtök, 01:30 – Toronto FC – Philadelphia Union
Október 27., csütörtök, 04:30 – Los Angeles Galaxy – Real Salt Lake
Október 28., péntek, 01:30 – DC United – Montreal Impact
Október 28., péntek, 04:00 – Seattle Sounders – Sporting Kansas City

Az alapszakasz végeredménye tabellán

mls-alapszakasz-vegeredmeny

Nagy Dávid