Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 10.rész: Ovszijenko Volodimir

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény
4. Samuel Ellis Ato (ghánai) Toponár
5. Eugene Fomumbod (kameruni) Toponár
6. Henry Etiosa Odia (nigériai) Internationale CDF

7. Christian Ebala (kameruni) Kecskemét – Hetényegyháza
8. Yannick Mbengomo (kameruni) STC Salgótarján
9. Egejuru Godslove (nigériai) Iváncsa

640_20150221_1004_ko-nsoCsatárként is megállta a helyét (jobbra fehérben) nso.hu

Mai hősünk már inkább magyar, mint ukrán, de az ő esete is bizonyítja, hogy egyszer felbukkan valaki Magyarországon, azt utána “itt ragad”. Jelenleg a Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei 1.osztályban játszik, ugyanis nyáron a Nyíregyháza feljutása miatt nem maradhatott addigi csapatában. Hogy miért is? Mert nem számított magyarnak, úgy, hogy magyar állampolgársággal rendelkezik, s emellett édesanyja is magyar. Végül a szabálymódosítások miatt elfogadták magyarnak, hiszen pontosították, hogy az a magyar állampolgársággal rendelkező külföldi játékos, kinek felmenői között magyarok vannak, magyarnak számít… Ő ezért is került be végül tizedikként a sorozatunkba.

nyiregyhazaspartacus-huKapusokkal foglalkozik a jövőben, de még a megye I-ben is véd (nyiregyhazaspartacus.hu)

Volodymyr Ovsienko 1978.10.30-án született. Fiatal éveiben különböző ukrán csapatokban szerepelt, mígnem 2010 januárjában úgy nem döntött, hogy ideje légiósnak állni, így a nem messzi Nyíregyházán bukkant fel. A Spari a kiesés elkerülése ellen küzdött, s ezért egy magabiztos kapusra volt szükségük. Ovsienko 13 bajnokin állt a gólvonalon, de nem sikerült megkapaszkodni a legmagasabb osztályban. Egyébként ekkor játszott Nyíregyházán egy bizonyos Diego Balbinot is. Miért is fontos ez az egyébként semmit nem mutató brazil hátvéd? Mert ő volt az a labdarúgó aki miatt 2015 nyarán kizárták a Nyíregyházát az NB I-ből, hisz vele szemben volt meg a korábbi elmaradás. Ekkor hazatért s az ukrán másodosztályban szereplő PFK Oleksandria kapusa lett. Egyszer csak 2013 januárjában újra felbukkant Nyíregyházán. Előre megbeszélték, hogy a kiválóan védő Balogh János mögött csak tartalék lesz, de mikor szükséges azonnal beugrásra készen lesz. Másfél év alatt, hatszor küldte pályára az éppen aktuális nyíregyházi vezetőedző, s a szezon végén ünnepelhette a feljutást. 2014/15-ös idényben többször lehetőséget is kapott, ősszel egyszer a Győr ellen csereként állt be, miután Baloghot le kellett vinni a szünetben. A tavaszi első bajnokija viszont igazán emlékezetesre sikeredett. Az őszről elhalasztott paksi bajnokin csatárként állt be. Ugye ősszel a paksi pályát a használhatatlansága miatt nem akarták jobban terhelni, ezért kérték a hazaiak tolják el a meccset. Erre fel Nyíregyházán lecserélték a keretet, s alig voltak az őszi csapatból, így fordulhatott elő, hogy Ovszijenko csatárként játszott, míg a harmadik kapus Hrabina Alex szintén a mezőnybe állt be a második félidőben. Majd tavasszal még kétszer játszott, végül a szezon utolsó négy bajnokiján is az ukrajnai hálóőr védett, miután Balogh János (aki azóta sem lépett pályára új csapatában a Debrecenben, csak néha a Debrecen II-ben) lumbágóval szenvedett. Jött a nyár, a kizárás. Balogh visszatért a Lokiba, Ovszijenko pedig maradt. Ő lett az első számú kapus, vele jutott fel a Szpari az NB II-be. Aztán jöttek a nyári hírek, hogy magyar nem magyar, magyar nem magyar. Végül elhagyta a Nyíregyházát és a megyei bajnokságban szereplő Fehérgyarmat kapusa lett, mellett a Nyíregyháza utánpótlásában kezdett el dolgozni, mint kapusedző.

ovsienko_volodimir_791030Ovszijenko Volodimir
Született: 1978.10.30.
Nemzetisége: ukrajnai magyar
Profi magyar klubjai: Nyíregyháza (NB I)
Jelenlegi klubja: Fehérgyarmat (Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei elsőosztály)

Endrődi Dávid