Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Luigi Sartor

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi

Az előző részben a jó tar Tommaso Rocchival foglalkoztunk, hát most szintén egy daliás olasz jön (sőt a következő részben is olasz labdarúgóról írunk). 2005/06-ban ugyanis több olasz labdarúgó megfordult Sopronban, közöttük volt a kiváló csapatokban megforduló védő Luigi Sartor is.

1975.01.30-án született, tehát mikor 2006 év elején Magyarországra igazolt, még nem volt igazán idős, sőt védőként talán a legjobb korban volt. A Ternana, a Padova majd a Juventus utánpótlásában nevelkedett. 1993-ban kölcsönadták a torinóiak a Regginának. Majd egy évvel később megszerezte a Vicenza. 1997-ben megvásárolta kétmillió euróért az Inter. Sokáig nem maradt, hiszen egy évvel később a Parma megszerezte a korábbi többször utánpótlás válogatott labdarúgót, ahol négy évig maradt is. 2002-ben a Roma vetette ki a hálóját a jobboldalon védekező focistára. 2006 januárjáig maradt a rómaiak játékosa, de kétszer kölcsönadták, előbb az Anconának, majd a Genoának fél-fél évre. 2006 év elején pedig megszerezte a Sopron. Nagy várakozás előzte meg a magyarországi szereplését, de összesen csak hétszer tudott pályára lépni. 2006 nyarán hazatért s előbb a Hellas Verona majd egy évvel később a Ternana játékosa lett. 2009 nyarán 34 évesen innen vonult vissza. Ő is azon focisták közé tartozott akiktől sokkal többet vártak a szurkolók, mint amit mutatott.

tribuna-di-trevisoTribuna di Treviso

Visszavonulása után a 2011-es olasz fogadási botrányban mint érintett fölmerült a neve, és 2011. december 19-én házi őrizet alá helyezték. A kényes ügy valószínűleg némi árnyékot vethetett sikeres karrierjére…

225Luigi Sartor
Nemzetisége: olasz
Sikerei: 3-szoros UEFA kupa győztes, olasz kupagyőztes
Magyarországon játszott: 2006
Magyar klubok: Sopron
Válogatottság: 2/ –

Endrődi Dávid