Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Robert Vittek

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek

Vittek góljai az olaszok ellen a 2010-es világbajnokságon:

Ha már “szlovák napokat” tartunk, akkor egy újabb vb-t megjárt szlovák támadóval folytassuk. Robert Vittek Kopunekhez hasonlóan gólt lőtt az olaszok ellen, mi az, hogy gólt, egyből kettőt. Ráadásul a sorozatban szereplő labdarúgók közül ő hagyta el legutoljára az NB I-et, hiszen ő még decemberben is játszott a Debrecenben. Igaz elég rövid volt a magyarországi pályafutása, hiszen októberben érkezett…

1982.04.01-én született, s a szlovák sztárklubban a Slovan Bratislava csapatában indult a pályafutása, ahol is 1999-ben került fel a felnőttekhez. 2003 nyarán a német Nürnberg vételi opcióval kölcsönvette, s ezért akkor kétszáznyolcvanezer eurót fizettek, s mivel bevált, a végleges szerződtetéséért egy évvel később egymillió-háromszázezret. 2008-ig maradt is a németeknél, tehát öt évig, akkor is a francia Lille négymillió euró ellenében megszerezte a játékjogát. 2010 februárjában a török Ankaragücü vette kölcsön, s fél évvel később kétmillió-százezer euróért megvette. Rá egy évre maradt Törökországban, s a Trabzonspor hatszázezret fizetett érte. 2013 februárjában pedig már csak kétszázharmincezret az Istanbul BBSK. Ennek ellenére fél évvel később nem tartottak rá igényt, s szabadon igazolhatóvá vált a csatár. 2013 szeptemberében visszatért nevelőegyesületébe a Slovan Bratislavához, ahol is három évig maradt. Innen 2016 nyarán vált szabaddá, s 2016 októberébe igazolt Debrecenbe. Azért egy olyan támadót aki a német Bundesliga 1-ben 95/26-os, a Bundesliga 2-ben 29/9-os; a szlovák élvonalban 46/22-os; a franciában 38/8-as; a törökben 30/8-as mutatóval rendelkezik, nem kis várakozással várják. Főleg, hogy hazája nemzeti csapatában 82 meccsen 23 gólt szerzett. Ebből kettőt az olaszoknak a világbajnokságon. Így Vittek az első három magyar bajnokiján két gólt szerzett, úgyhogy dörzsölték a tenyerüket a debreceni drukkerek, kora ellenére kincsre találtak. Végül nyolc NB I-es meccsen két góllal zárt, tehát a kezdeti lendület alább fagyott. A vezetők úgy döntöttek, hogy ez a teljesítmény kevés, s decemberben szerződést bontottak vele. A szlovák csatár többször lenyilatkozta, hogy nem áll szándékában még szögre akasztani a stoplist, reméli minél hamarabb talál magának újra csapatot.

futbal_slovensko_robert_vittekRobert Vittek
Nemzetisége: szlovák
Sikerei: vb-szereplő
Magyarországon játszott: 2016
Magyar klubok: Debrecen
Válogatottság: 82/23

Endrődi Dávid