Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Stanislav Sesták

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz

Az előző részünkben egy cseh válogatottal foglalkoztunk Heinz személyében, aki ráadásul a Fradi csatára volt. Hát ma egy újabb exFradistával, most egy szlovák válogatottal Stanislav Sestákról írunk, ráadásul ő még augusztusban az NB I-ben pályára is lépett. Igaz mióta elhagyta a Ferencvárost nincs csapata.

Ő sem az a tipikus világsztár, de mégis csak hatvanhatszor magára ölthette hazája nemzeti csapatának mezét, mindamellett tizenháromszor gólt is lőtt, játszott vb-n, Eb-n.

02-sestak-csakfoci-hu(csakfoci.hu)

1982.12.16-án született. Húsz évesen hagyta el nevelőklubját a Tatran Presov együttesét, Szlovákia élcsapatához a Slovan Bratislavához igazolt. Két évvel később a Zilina együttesnél folytatta, ahonnan 2007-ben indult el légiós pályafutása. Első külföldi csapata a német Bochum együttese volt. Itt három évig igyekezett megszolgálni az érte kifizetett hétszázötvenezer eurót, mikor is a németek kölcsönadták a török Ankaragücü csapatának. A törökök hatszázezer eurót csengettek ki az egy éves kölcsönért, s olyan sikeres volt az ottani játéka, hogy egy évvel később kettőmillió-kétszázezerért meg is vették. Ez 2011 júliusában volt, s szeptemberben ismeretlen összeg ellenében a Burasporhoz került. Három évvel később visszatért Németországba a Bochumba. Ahonnan egy évvel később 2015 nyarán szerződtette a Ferencváros. No most jönnek a károgók, milyen világsztár is Sesták. Egy olyan játékosról beszélünk aki a német Bundesliga 1-ben 86 meccsen 28 gólt, a Bundesliga 2-ben 27-en 9-et lőtt. A török élvonalban 103-on 22-öt, a szlovák elsőosztályban 70-en 37-et. Ilyen mutatók után került Magyarországra. A Fradival az előző idényben bajnok lett, s az NB I-ben összesen 30 bajnokin 9 találatig jutott. Miután nyáron az Eb előtt megszellőztette, hogy lehet ez az utolsó idénye, így nem okozott meglepetést, hogy szeptember elején szerződést bontott vele a Ferencváros. Posztjára szerződtették nyáron az osztrák válogatott Marco Djuricint, így eleve kevesebb lehetőséget kapott nyáron. Az Eb után a válogatottságtól is visszavonult, s jelenleg még mindig nincs új csapata. Várhatóan hazájában fogja folytatni a pályafutását lezáró részt, igaz még ő se döntötte el, hogy akar-e még egyáltalán futballozni.

sestak-stanislav-2Stanislav Sesták
Nemzetisége: szlovák
Sikerei: vb-, Eb-szereplő, szlovák bajnok
Magyarországon játszott: 2015-16
Magyar klubok: Ferencváros
Válogatottság: 66/13

Endrődi Dávid