Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Salomon Okoronkwo

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi

zimbio-com-okoronwkozimbio.com

Világsztár? Na jó, Okoronkwo, azért nem a világsztár kategóriába tartozott mikor Magyarországra szerződött,de… Nem más, mint Dárdai Pál ajánlotta anno a pécsi vezetőknek, így a sorozatunkból nem lehetett kihagyni. Ráadásul nigériai válogatottként szerződött hazánkba, s nem hozta ki magából a legtöbbet, s akkor még finoman fogalmaztunk.

1987.03.02-én született csatár Nigériában ismerkedett meg a futball alapjaival, majd 2004-ben elhagyta hazáját, s 2005 nyarán meggyőzte a Hertha vezetőit 18 évesen a német klub szerződtette. Az UEFA kupában pályára is léphetett a Herthánál, tehát ez is bizonyította, hogy nem tartaléksorba igazolták. Másfél év után az RW Essen csapatának kölcsönadták. Ahonnan nyáron visszatért s még egy évig maradt a berlinieknél. 2008 nyarán orosz Saturn 1,4 millió eurót fizetett érte. Két és fél évig maradt a klubnál, az orosz élvonalban összesen tizennégyszer léphetett pályára. 2011 januárjába Norvégiába igazolt, Aalesunds FK csapatához. A norvég élvonalban tizenkétszer játszott. Majd jött 2012 januárja, s ekkor a Pécs leigazolta. Azon a tavaszon a PMFC-ben hét bajnokin egy gólt lőtt, majd ősszel tíz meccsen kettőt. A tavaszt továbbra is a PMFC-nél töltötte,de pályára már nem lépett. 2013 nyarán visszatért Németországba, azóta több csapatnál megfordult: Erzgebirge Aue, SV Sandhausen, Saarbrücken. 2016 nyara óta nincs csapata.

Okoronkwo pályafutása során a Bundesliga 1-ben harminckilenc meccsen négy gólt szerzett, míg a másodosztályban ötvenhat meccsen hármat. Tehát azért túlzás lenne őt világsztárnak nevezni, de erős bajnokságból érkezett, nigériai válogatott volt, s tőle is többet vártak a szurkolók, mint amit mutatott, az itt eltöltött alig több, mint egy éve alatt.

56493okoronkwoSalamon Okoronkwo
Nemzetisége: nigériai
Sikerei: UEFA kupa szereplő, EL-szereplő
Magyarországon játszott: 2012-2013
Magyar klubok: Pécsi MFC
Válogatottság: 4/ –

Endrődi Dávid