Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Tommaso Rocchi

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek

Már eddig is írtunk pár kifejezetten jó labdarúgóról, kiváló múlttal, de most érkeztünk el, az eddigi legnagyobb múltra visszatekintő játékoshoz, mégicsak egy olasz válogatottról beszélünk. Tommaso Rocchi ugyan már bőven túl volt karrierje zenitén mikor Magyarországra került, hiszen harminchét éves volt, ennek ellenére a Hali akkori fiataljai végig áradoztak profi mentalitásán. Az előző idényben korábbi Haladásos csapattársához Kopunekhez hasonlóan ő is az NB III-as Tatabányánál játszott.

tommaso-rocchi-lazio-forzaitalianfootball-com

1977.09.19-én született. 1995-ben került fel a Juventus felnőtt csapatának keretéhez. Így tagja lehetett az egy évvel későbbi Juve BL – győztes keretének, igaz sok sót nem evett meg Vialli, Ravanelli, Del Piero mellett. Ennek ellenére dicsőségtábláján szerepel a BL győzelem, az olasz bajnoki cím és kupagyőzelem is, pedig a Juventus felnőtt csapatában pályára sem lépett. 2004-ig elég sok csapatnál megfordult, hiszen a Pro Patria, a Fermana, a Saronno, a Como,a Treviso és az Empoli csapataiban is játszott. 2004 nyarán, tehát 27 évesen leigazolta a Lazio, ahol egészen 2013 nyaráig játszott. A Lazionál összesen 328-szor vetette be az aktuális edző, melyeken 121 gólig jutott.2013 januárjában az Inter szerezte meg a tar csatárt, ráadásul fizetett is érte, s azért egy harminchat éves játékosért nem nagyon szoktak. Igaz “csak” háromszázezer eurót, de mely magyar csapat nem örülne annak, ha ennyiért el tudná passzolni valamelyik játékosát. Fél évig maradt az Internél, 2013 nyarán szabaddá vált. Egy darabig csapat nélkül tengődött, mígnem októberben a Padova igazolta le. Húsz meccs és öt gól után innen is távozott. 2014 augusztus végén az olaszok által menedzselt Haladás megkereste s megszerezte. Egy évig játszott a Halinál, ahol azért meg-megcsillantotta régi tudását. Az edzéseken az ifjú szombathelyi focisták lesték minden egyes mozdulatát, mert tisztelték, hiszen ő tényleg letett ezt-azt az asztalra. 17 NB I-es meccsen szerepelt 3 gólt szerzett. Az olaszok nyáron távoztak, s Rocchinak sem volt maradása. Viszont maradt az országban, hiszen a korábbi szponzorok megszerezték a Tatabányát, s ahogy Kopunek, úgy ő is odaszerződött. Többször sérülés hátráltatta, így csak hatszor játszott az NB III-ban, két góllal zárt. Azóta szabad, valószínű, hogy már a pályafutását is lezárt a 39 éves focista.

Személyében egy szimpatikus, kiváló focistát ismerhettünk meg, aki idősebb kora ellenére is megmutatta a fiataloknak, hogy hogyan kell küzdeni, futni, játszani. Holnap újabb két játékost mutatunk be, aki veretesebb múlttal érkezett Magyarországra, ráadásul mind a ketten ugyanabba a csapatba játszottak, s mind a ketten Rocchihoz hasonlóan olaszok.

rocchi_utTommaso Rocchi
Nemzetisége: olasz
Sikerei: BL -győztes, olasz bajnok és kupagyőztes,
Magyarországon játszott: 2014-16
Magyar klubok: Haladás, Tatabánya (NB III)
Válogatottság: 3/ –

Endrődi Dávid