Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: debreceni felfelé emelkedés (10. rész)

Sokan leírták a Debrecent a rajt utáni hetekben, merthogy a bajnokság elején gyengélkedett az előző idényben épphogy bennmaradó hétszeres bajnok. Herczeg Andrásék azonban másképp gondolkodtak, és a kemény munka kifizetődött az ősz végére.

321334_benyei_balazs_b_adam_martin_vasas_debrecen

9. rész: Honvéd
8. rész: Újpest
7. rész: Diósgyőr
6. rész: Paks
5. rész: Puskás AFC
4. rész: Vasas
3. rész: Haladás
2. rész: Balmazújváros
1. rész: Mezőkövesd

A csapat ősze

Sokat vártak a tavasszal kinevezett Herczeg Andrástól az új idény előtt, ám mind a szakember, mind a játékosok tudatában voltak, hogy nem jönnek egyből az eredmények. A keret ugyanis szinte teljesen kicserélődött nyáron. Több olyan játékos is távozott, akit nagy reményekkel igazoltak januárban, de nem váltották meg a világot. Köztük volt a dél-koreai Szuk Hjundzsun, akit a Portótól vett kölcsön a Loki, és lett a magyar bajnokság legdrágább játékosa, aki megfordult az NB I-ben. Válogatott labdarúgók is búcsút mondtak a klubnak, többek között Osváth Attila, vagy éppen Holman Dávid. Rajtuk kívül jobbára a légiósok kerültek el Debrecenből, hogy helyet kapjanak a saját nevelésű fiatalok. És mint fentebb említettük, nem kezdődött jól a Loki idénye, de a véglegesített Herczeg András felé megmaradt a bizalom, amelyet egy kilenc mérkőzésen át tartó veretlenségi szériával hálált meg a szakember, s rögvest a mezőny első felében találta magát a csapat. A Vasas elleni kiütéssel kezdődött és a Paks elleni 3-2-es sikerrel zárult a sorozat, lévén a következő körben a Ferencváros nyert a piros-fehérek ellen, majd a Videoton is kiütötte a cívisvárosiakat, ám aztán a Vasast újfent „elgázolta” a debreceni gyors, hogy aztán a bajnok Honvédot is két vállra fektesse Herczeg András együttese. Zárásként a Diósgyőr ellen maradt pont nélkül a Loki.

lokiftculloi-580x353

Ráadásul a nézőszámok is emelkedtek valamelyest, de az impozáns Nagyerdei stadionban legutóbb a stadionavatón volt telt ház, azóta a legtöbben a kettős rangadón – Debrecen-Haladás, Diósgyőr-Honvéd– bajnokin voltak még a 13. fordulóban. A hazai átlagnézőszám 4071 volt, míg idegenben 3525 fő látta a debreceniek meccseit, az összátlag 3784 szurkoló volt ősszel. Tavaly ugyanez a szám 3407/2556/2994 volt.

A keret

loki2-2

Az imént utaltunk rá, alaposan megváltozott a debreceni keret a nyáron. A távozók között olyan húzóembereket találunk, mint a Slovan Bratislava együtteséhez igazoló Holman Dávid, a tavaszt egyértelműen elsőszámú kapusként végigvédő Branislav Danilovic, Verpecz István Paksra, Nagy Zoltán és Völgyi Dániel sem maradt a cívisvárosban. Az érkezési oldalon kétségkívül Bódi Ádám visszacsábítása volt telitalálat, illetve a saját nevelésű fiatalok hazahívása. Közülük Varga Kevint érdemes kiemelni, mint aki berobbant a köztudatba. De a Sós Bence, Kinyik Ákos, Bényei Balázs trió is tevékenyen hozzájárult az együttes nagyszerű őszéhez, amelyet harmadik helyen zárt a piros-fehér brigád. A fiatalok tehát egyáltalán nem lógtak ki a csapatból.

Az együttes legjobbja

Nehéz lenne bárkit is kiemelni a dobogón telelő Debrecenből, mert csapatként sikerült elérni azt, hogy újra van hite a szurkolóknak. S ha már a Fradi-Videoton kettőst nem is lehet utolérni, a bronzéremmel kiegyeznének a Hajdúságban. Ha mégis választani kellene, akkor a hétgólos Takács Tamást választanánk. A támadó annak ellenére tart hét gólnál, hogy többször bajlódott sérüléssel az idény folyamán, így mindössze tizenegy bajnokin léphetett pályára. Összesen 442 percet játszhatott.

Az ősz gólja

Borító: Bács András
Képek: dvsc.hu; nso.hu; origo.hu

~GS~