Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Radar alatti transzferek

Most, hogy már mindenki feldolgozta a téli átigazolási utolsó napján tapasztalt nagy klubváltásokat, illetve már megemésztettük, hogy a transzferidőszak legdrágább Bundesliga igazolása egy magyar focista volt, összeszedtünk néhány kevésbé jelentős, de annál érdekesebb klubváltást.

Szegény Olivier Ntcham Marseille-be szerződése emlékezetes marad. A korábbi francia utánpótlás válogatott játékos szinte alig érkezett meg a dél-francia városba, máris óriási indulatokat gerjesztett, pusztán a jelenlétével. Ő az a játékos, akit a csapat vezetőedzője, André Villas-Boas megemlített egy nyilatkozatában, hogy a kérése ellenére érkezett a csapathoz. A nyilatkozatáért a klub vezetése felfüggesztette a portugál edzőt. A 24 éves játékos a Celtic-től érkezett a Marseille-be és a szezon végén a klubnak opciós joga lesz a játékos megvásárlására.

Jóval kisebb médiafelhajtás mellett váltott klubot a 2016-os Európa-bajnokság egyik legnagyobb sztárja, Will Grigg. Ő az az észak-ír labdarúgó, akiről egy rajongója dalt írt, ami később a torna egyik szurkolói indulója lett.
A támadó akkoriban a Wiganben szórta a gólokat, így nem csoda, hogy az angol klub szurkolói imádták. Két éve, 2019 január 31-én nagy reményekkel igazolt a harmadosztályú Sunderlandbe. A szebb napokat megélt klub abban bízott, hogy a gólgyáros segítségével megindulhat felfelé a csapat. Azóta csak egy elbukott rájátszásdöntő jött össze és a gólgyártás is elmaradt. A szezon végéig a szintén harmadosztályú (League One) MK Dons csapatához került kölcsönben.

A korábbi Dortmund-kedvenc, Neven Subotic is új klubba igazolt. A szerb védő januárban bontotta fel a szerződését török klubjával, a Denizlisporral, ahol félév alatt csupán 5 meccset játszott. Subotic neve is felmerült a Liverpool kapcsán, azonban ez csak pletyka maradt. A 36-szoros szerb válogatott védő, az osztrák SC Rheindorf Altach csapatához írt alá.

A spanyol elsőosztályú Elchéhez került kölcsönbe a Tottenham mellőzött kapusa, Paulo Gazzaniga. Az egyszeres argentin válogatott kapus, nem élvezte José Mourinho bizalmát, aki inkább Joe Hartra tekint második számú kapusként. Most a spanyol kis csapatnál megkaphatja a lehetőséget. Gazzaniga az idény végéig került kölcsönben Spanyolországba, azonban kicsi az esély arra, hogy visszatér a Spurs-höz, mivel a londoniakkal 2022 nyaráig él a szerződése, ha csapat pénzt szeretne kapni érte ez lesz az utolsó lehetősége, hogy eladja.

Dzsudzsák Balázs egyik korábbi PSV-s csapattársa visszavonult, egy másik pedig lejtmenetbe kapcsolt a pályafutásában. A korábbi holland válogatott, Jeremain Lens-t kölcsön adta Besiktas a török bajnokság (Süper Lig) újoncának, a Fatih Karagümrüknek. A PSV-ben 2013-ban berobbanó Lens, korábban játszott a Dinamo Kijevben, a Sunderlandben és a Fenerbache-ban is. Ő is az a játékos, akinek ha visszalapozzuk a karrierjének a fejezeteit, az az érzésünk, hogy ennél sokkal több volt benne.

De nem csak rutinos rókák váltottak klubot, hanem fiatal ígéretek is, akikre akár, már most is érdemes odafigyelni, mert könnyen lehet, hogy köztük vannak a jövő nagy sztárjai. 

Közülük ketten az amerikai kontinensről érkeztek Európába. Az uruguayi Brian Rodriguezt a Los Angeles FC adta kölcsön a spanyol másodosztályban (Segunda División) szereplő Almeríának, vételi opcióval. A szélsőként és támadóként is bevethető játékos, 20 éves kora ellenére, már 9-szeres felnőtt válogatott és 3-szor be is talált a válogatottban. Egyértelműen az egyik legnagyobb reménység, a fiatal tehetségekben bővelkedő dél-amerikai országban.
Az utóbbi időben fiatal tehetségekben az Egyesült Államok is bővelkedik. Az USA-ból ömlenek a fiatal játékosok az európai labdarúgásba. A 2020-as MLS-Drafton kiválasztott, 20 éves Daryl Dike mindössze egy profi szezon után érkezik Európába. Dike az előző szezonban 17 meccsen 8 gólt szerzett és 4 gólpasszt is kiosztott, a szezon végén ő lett a liga legjobb újonca. A már a felnőtt válogatottban is bemutatkozó játékost az Orlando City adta kölcsön az angol másodosztályú (Championship) Barnsley-nak. A szerződésében vásárlási opciót is rögzítettek, az angol klub 20 millió dollárért (!) vásárolhatja meg a támadót, ha elégedettek vele.

Két Premier League topklub is a másodosztályba adta kölcsön tehetséges védőjét. A Liverpool a Ben Davies-üzlet kapcsán egyeztek meg a Prestonnal, hogy a holland tehetségük, Sepp van den Berg az idény végéig a másodosztályú klubban futballozik majd.
Az ősi rivális Manchester United szintén egy ígéretes játékost passzolt le a másodosztályba. A 18 éves Teden Mengit klubon belül nagyon sokra tartják. Tavaly egy El-meccsen debütált a felnőtt csapatban, emellett a klub összes korosztályában viselhette a csapatkapitányi karszalagot. Mengi a korábbi manchesteri legenda, Wayne Rooney által edzett, Derby County-hoz került.