Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Giuseppe Signori

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor

Két olasz után jöjjön egy harmadik, ráadásul az utóbbi húsz év egyik legnagyobb játékosmúltra visszatekintő focistája. Meglepő módon csak huszonnyolc alkalommal húzhatta magára az olasz válogatott mezét, igaz egy olyan korban, mikor a posztján Baggio, Del Piero, Ravanelli, Vialli stb… szerepelt, nem is számít olyan kevésnek. Signori annyiból szintén különleges az eddigi játékosok közül, hogy ő profi pályafutását is Magyarországon zárta le.

1968.02.17-én született. A Foggia csapatánál nevelkedett, itt figyelt fel rá a Lazio. A rómaiak 1992-ben le is igazolták az akkor már 24 éves és válogatott labdarúgót. 1998-ig maradt a kékeknél, Januárban ugyanis elvitte a Sampdoria. Ugyan sokáig nem maradt ennél a csapatnál, hiszen nyáron már a Bolognánál játszott. Ha évig maradt ennél a csapatnál, ahonnan 2004 nyarán légiósnak állt, a görög Iraklis szerződtette. Signori Olaszországban 344 Serie A meccsen 188 gólt szerzett, mely azt jelenti, hogy minden második bajnokiján betalált. A görög kalanddal itáliai pályafutását le is zárta, igaz Hellászban is csak fél évet maradt, öt bajnokival és nulla góllal a háta mögött ugyanis felbontották a szerződését. Ekkor fél évig pihent, mígnem 2005 nyarán szerződtette a 37 éves focistát a Sopron. Signori ekkor már nem volt fiatal, de óriási érdeklődés övezte minden megmozdulását. Egy év alatt összesen tízszer húzta magára a Hűség városának csapatának mezét (hétszer ősszel, háromszor tavasszal) s három gólt lőtt.  2006 nyarán már nem kínáltak neki újabb szerződést, ő pedig be is fejezte pályafutását.

10_giuseppe_signoriA Sopron mezével (fotó: matavfcsopron.hu)

Signori tipikus esete volt annak, hogy valakit a korábbi szép eredményei miatt leigazolt egy magyar csapat, s már jelenlétével sokat segített a klubnak. Ráadásul akkoriban Sopronban nem is szerepeltek rossz játékosok, hiszen a kapuban Rabóczki Balázs állt, a védelemben Luigi Sartor mellett Bagoly Gábor, Sifter Tamás, a középpályán Horváth András mellett Ivancsics Gellért mellett Demjén Gábor kezdte bontogatni szárnyait, elől pedig Feczesin Róbert volt az első számú góllövő.

Később őt is utolérte az olaszok végzete: bundavádak miatt örök éltére eltiltották a profi futballtól.

giuseppe_signori_-_lazio_1994Giuseppe Signori
Nemzetisége: olasz
Sikerei: olasz kupagyőztes
Magyarországon játszott: 2005/06
Magyar klubok: Sopron
Válogatottság: 28/7

Endrődi Dávid