Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga – Rajt előtt: Csendben készült a Paks

Újpestről utazzunk Tolna megyébe, ahol Csertői Aurél irányítása alatt nyugodtan, és csendben készülnek az NB I rajtjára a paksiak.

Paksifc_nyiregyhaza-105-700x467

6. rész: Címerváltás után háború Újpesten

5. rész: Majdnem teljes keretcsere Mezőkövesden

4.rész: Saját nevelésekkel a Loki

3. rész: Terepfutással is hangolt a Diósgyőr

2. rész: Hová lett az akadémia Felcsúton?

1. rész: Új seprű jól seper-e Balmazújvárosban?

Elvitathatatlan, hogy Paks az élvonal üde színfoltja, hiszen csak magyar labdarúgókkal ér el eredményeket az együttes. Ezzel a hagyománnyal most sem szakítottak a zöld-fehérek, és így is versenyképesek tudnak maradni a nagyokkal, sőt, olykor még borsot is törnek az orruk alá. Nem véletlen, hogy a szisztematikus munkával elért eredményeknek köszönhetően relatíve sokan járnak meccsre Pakson. Pedig nem éppen a legnézőbarátabb a létesítmény.

Ami a klub történelmét illeti, 1952 óta íródó históriáskönyvébe jobbára alacsonyabb osztályú bajnoki szereplés van megörökítve, mígnem 2005-2006-ban bajnokságot nem nyert a második vonalban Lengyel Ferenc csapata, amivel kivívta a feljutást. A 2006-2007-es idény óta megszakítás nélkül tagja az élvonalnak, ez lesz sorozatban a 11. idénye a legjobbak között a tolnaiaknak, akik legsikeresebb idényüket 2010-2011-ben futották. A bajnokságban ezüstérmesek, míg a Ligakupában végső győztesek lettek. Az El-ben pedig egyetlen magyar együttesként jutottak a harmadik selejtezőkörbe. Sem előtte, sem azóta nem járt ilyen magasságokban a társaság.

A stadion

Városi stadion

ground_013_004

Az egyik legcsaládiasabb hangulatú létesítmény található Pakson, amely azonban nem feltétlenül szolgálja ki a nagyobb csapatok vendégjátéka alkalmával a szurkolói igényeket. Mindazonáltal az 1966-os átadás óta nagyobb felújításra csak 2008-ban, 2010-ben és 2011-ben került sor. Ígéret van arra, hogy a közeljövőben nagyobb volumenű renoválásra kerül sor Pakson is.

Befogadóképesség: 7000 fő

A keret

Nagy mozgás nem volt a tolnai együttesnél, főként kölcsönből tértek vissza játékosok, akik közül azonban néhányan már tovább is álltak. Laczkó Zsolt például újabb két évnyi kölcsönszerződés keretében maradt Kispesten. Így aztán nagyon nem is változott a paksiak kerete.

Érkezők: Hajdú Ádám (Bp. Honvéd), Daru Bence (Zalaegerszeg), Kokenszky Norbert (NB III Rákosmente), Verpecz István (Debrecen), Vági András (Mezőkövesd k.v.), Kővári Róbert, Bor Dávid (Dorog k.v.), Nagy Richárd (SZEOL k.v.), Kelemen Dávid (Békéscsaba k.v.), Kovács Gábor (Zalaegerszeg k.v.), Laczkó Zsolt, Balázs Zsolt (Bp. Honvéd k.v.)

Távozók: Kelemen Dávid, Kesztyűs Barna (Nyíregyháza), Balázs Zsolt (Zalaegerszeg), Laczkó Zsolt (Bp. Honvéd), Kokenszky Norbert, Kővári Róbert, Bor Dávid (Sopron kölcsön), Vernes Richárd, Hajdú Ádám (Bp. Honvéd k.v.), Daru Bence (Zalaegerszeg k.v.), Jelena Richárd (Csákvár kölcsön), Szalai András (Dorog kölcsön), Kovács Gábor (?), Székely György (?)

Az edző

146120_csertoi_aurel-rangado-hu

Csertői Aurél

A közép generációhoz tartozik a paksiak mestere, aki igen sok klubnál megfordult már edzői pályafutása során. 2002 óta a Paks a tizedik csapata, de korábban egy évnél tovább nem ült kispadon. A zöld-fehéreknél viszont ez már a harmadik idénye a szakembernek. Két bronzérmet szerzett eddig edzőként Csertői (2006, 2009).

Felkészülés

Három tesztmeccset, és a szombathelyi Király-kupán játszott a Paks. Ez utóbbit meg is nyerte a társaság, míg a hivatalos edzőmeccseken két vereség, és egy győzelem a tolnaiak mérlege.

Paks – Honvéd 0-1
Haladás – Paks 0-2 (Király-kupa)
Paks – Sopron 1-0 (Király-kupa)
Paks – Cibalia Vinkovci 3-4
Videoton – Paks 1-2

Gavalovits Sándor