Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga – Rajt előtt: Nem a pályán történtek jelentik a témát Újpesten

Térjünk vissza a fővárosba, közelebbről a negyedik kerületbe. Nem a béke és nyugalom az úr jelen pillanatban a Szusza Ferenc stadion környékén, de legalább a meccsek helyszínének kérdése eldőlt a hét elején.

szurkolo1_629

Újpesten nem a pályán történtektől voltak hangosak a az elmúlt hetek. – fotó: nso.hu

Lehetne inkább a felkészüléssel és a keretben bekövetkező változásokról beszélni az Újpest kapcsán, ha már letelt a játékosok regisztrálásának tilalma, ám az elmúlt majd’ egy hónap inkább a szurkolók és a klubvezetés harcáról szólt. Ami kiverte a biztosítékot, az a címer megváltoztatása. Mindezt a drukkerek és az anyaegyesület kihagyásával. Még tárgyalás szinten sem volt képes megvitatni a lehetőséget a Roderick Duchatelet vezette futballklub sem a szimpatizánsokkal, sem az UTE vezetésével. Így aztán nem csoda, ha berágott a belga úriemberre és Gyarmati Eszter ügyvezetőre mindkét fél. Természetesen a címer-ügy mellett a csapat bajnoki meccseinek helyszíne is sokáig kérdéses volt, mígnem a héten zöld jelzés érkezett az MLSZ-től, tehát saját stadionjában fogadhatja ellenfeleit az Újpest. A keretet érintő változásokról pozitívan lehet beszélni, habár kulcsemberek távoztak, de például Belgiumon keresztül érkezett két, valóban erősítést jelentő labdarúgó, ráadásul egyikük bajnokként léphet pályára a IV. kerületieknél.

ujpest629

Ez a címer okozta az elégedetlenséget.

Lassan húsz éve vár újabb bajnoki címre az Újpest, amely nem feltétlen ebben az idényben következik be, mert bár a 132 esztendős egyesület jól erősített, az elmúlt években domináló Videoton, Ferencváros-duó válogatott labdarúgók sorát igazolta. A nagy riválisra kiváltképp igaz ez. Viszont a jelentős sikerek közül kiemelkedik a 20 bajnoki címe, amellyel a Ferencváros mögött második a honi örökranglistán. A Magyar Kupa-sikerek száma mindössze 9-re rúg, legutóbb 2014-ben sikerült megszerezni a serleget a lila-fehéreknek. S bár az évtizedek viszontagságai után úgy látszott, stabillá válik az egyesület, úgy tűnik az új évezred sem hoz kiugró nyugalmat a labdarúgásnak. S bár hazai szinten jelntős sikereket ért el az együttes, nemzetközi porondra kilépve már kevésbé volt jellemző, hogy nagyot alkotott volna az Újpest. Azonban nem lehet elvitatni, hogy a Vásárvárosok kupájában 1969-ben megszerzett ezüst ne csillogna fényesen, illetve a Közép-Európa kupa kétszeri megnyerése is joggal van a dicsőségtáblán aranybetűkkel felvésve.

Stadion

Szusza Ferenc stadion

szusza2-fill-670x450

Többszöri átépítés, és ráncfelvarrás után sincs teljesen kész az aréna, ugyanis már három év lehetett tudni, hogy a 2017-2018-as bajnokságban már kötelező elem lesz a pályafűtés, ám a 2016 őszén-telén elvégzett felújításkor kifelejtették ezt a fontos elemet, így sokáig kérdéses volt, rendezhet-e egyáltalán élvonalbeli bajnokit hazai környezetben az együttes. Az eredeti otthona 1903 és 1922 között a Népszigeten volt a labdarúgóknak, majd a jelenlegi stadion helyén 1922-ben avatták az új, immár fedett lelátóval rendelkező létesítményt, amely 20 ezer nézőt tudott fogadni, ezt követően 2001-re teljesen átépítették, minek következtében 13 501 nézőt volt képes befogadni. Az évek során sokáig az eredményjelző alatt foglaltak helyet a lila-fehér ultrák, majd az előző szezon tavaszán már a Megyeri úti kapu felőli lelátókon. Ez volt korábban a vendégek helye. 2003-ban végleges formát nyert az aréna, amely fél éve esett át újabb felújításon, minek hatására csökkent a férőhely. Mai nevét 2003. október 25-e óta viseli, ekkor vette fel ugyanis Szusza Ferenc nevét a létesítmény.

Befogadóképesség: 12670 fő

A keret

zsoter edzőmeccs ujpestfcZsótér Donát bajnokként csatlakozott a lila-fehérekhez.

Letelt az átigazolási eltiltás, így aztán szabadon regisztrálhatott játékost az együttes, amit meg is tett. Honi szinten jó labdarúgókkal sikerült egyezséget kötni, amit jelez, hogy a Honvéddal friss bajnok Zsótér Donát mellett a Diósgyőrben bizonyító Novothny Somát is sikerült megszereznie a liláknak. S korábbi kedvenceket is vissza tudtak hozni, így például Simon Krisztiánt Németországból, valamint Litauszki Róbertet Lengyelországból. Rajtuk kívül több külföldi játékos is érkezett, akik közül jó néhányan nem ismeretlenek a drukkerek között. Viszont a távozók között van a tizenegy év után elköszönő Balajcza Szabolcs, valamint két szinté kulcsember, Balogh Balázs és Jonathan Heris is. Ők mindhárman érzékeny veszteségként írhatók le.

Érkezők: Novothny Soma, Zsótér Donát (Sint-Truiden, belga), Mijusko Bojovic (montenegrói, Gyirmót), Litauszki Róbert (Cravoiva, lengyel), Nwobodo Obinna (nigéria, Enugu Rangers), Simon Krisztián (1860 München, német), Németh Gergő (Sturm Graz, osztrák), Tischler Patrik (Puskás Akadémia), Filip Pajovic (szerb, Cukaricki, szerb), Nagy Dániel (Würzburger Kickers, német), Branko Pauljevics (szerb, Puskás Akadémia), Alassane Diallo (mali, Standard, belga)

Távozók: Balajcza Szabolcs (BFC Siófok), Balogh Balázs (Puskás Akadémia), Jonathan Heris (belga, Puskás Akadémia), Nemanja Andrics (szerb, Balmazújváros), Kecskés Ákos (Atalanta, olasz k.v.), Nagy Gábor (Zalaegerszeg), Lázok János (?)

Az edző

vignjevic

Nebojsa Vignjevic

Negyedik éve készíti fel az Újpestet a szerb tréner, akinek a legutóbbi másfél idényében meg kellett küzdenie az átigazolási tilalommal. Nem volt tehát könnyű helyzetben, mindazonáltal vele érte el az elmúlt húsz év legnagyobb sikerét a lila-fehér együttes, jelesül a Magyar Kupa megnyerését. Korábban Tatabányán szerepelt az NB I-ben játékosként, két gólt is szerzett. Éppen újdonsült kapusedzőjének, Rabóczki Balázsnak betalálva. Bár az elmúlt években nem mindig tudott úgy igazolni, ahogy szeretett volna, mégis volt szeme olyan játékosok megszerzéséhez, mint például Mbaye Diagne, aki az első győztes gólt szerezte a Groupama Arénában, és házi gólkirálya volt a IV. kerületieknek, míg kurtán-furcsán nem távozott. Játékosai többsége tűzbe menne érte.

A felkészülés

Négy nehéz mérkőzésen van túl az Újpest, amely Ausztriában edzőtáborozott az elmúlt hetekben, és két győzelem mellett, két ízben is vereséget szenvedett. Az viszont pozitívum, hogy Novothny Soma személyében úgy tűnik, megtalálták a góllövőjüket a IV. kerületben.

Újpest – SV Ried 1-0
Újpest – Apollon Limassol 1-4
Újpest – LASK Linz 1-2
Újpest – Vác 3-1

Gavalovits Sándor