Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Argentína Brazília legyőzésével tért vissza a trónra – videóval

Magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradóra rendezték meg a Brazíliában zajló Copa América döntőjét a házigazda brazil válogatott és az 1993 óta az első sikerére vágyó nagy rivális Argentína nemzeti csapata között a riói Maracana Stadionban…

(Photo by Alexandre Schneider/Getty Images)

Argentína válogatottja 1-0-s győzelmet aratott a Copa América fináléjában az ellenlábas Brazília felett a Maracana Stadionban, ezzel hosszú-hosszú várakozást követően 1993 után újra nagy címet szerzett.

A dél-amerikai kontinenstorna álomdöntője kiélezett küzdelemben vette kezdetét, bár a rendező brazilok próbálták volna ráerőltetni akaratukat az ellenfelükre, az argentinok remekül tartották távol őket a kapujuktól, így eleinte kevés gólhelyzetet láthattunk. Ahogy haladt előre a mérkőzés, a kezdetben zárkózott argentinok is egyre többet birtokolták a játékszert, és több ígéretes akciót vezettek. Az első játékrész derekánál aztán De Paul tökéletes kiugratása után Ángel Di María lépett ki és Ederson felett nagyszerű mozdulattal emelte a hálóba az Albiceleste vezetést érő találatát. (0-1) A brazilok Neymar vezérletével próbálták növelni a csapásszámot, ám igyekezetük ellenére nem tudtak értékelhető helyzetet felmutatni, így az első félidőt hátrányban zárták, a “gauchók” magabiztosan őrizték egygólos vezetésüket.

A folytatásra Tite mester pályára küldte Firminót, a Selecao pedig egyre inkább átvette a kezdeményezést, az argentinokat egyre jobban beszorították a saját kapujuk előterébe. Öt perc elteltével Richarlison indult meg a jobb oldalon és a kapu közeléből a hálóba is kotorta a játékszert, azonban a játékvezetők les miatt érvénytelenítették a találatát. Nem sokkal később ismét az Everton szélsője volt elemében, jobbról megeresztett közeli lövését azonban E. Martínez magabiztosan védte. Hiába erőlködtek a brazilok, ellenfelük nagyszerűen végezte a védekezést és őrizte az eredményt. Húsz perccel a vége előtt Paqueta Tagliafico szorításából bombázott a kapu fölé. Egyre inkább fokozódott a brazil mezőnyfölény, de nem tudtak mit kezdeni az argentinok szilárd, zárt védekezésével. A hajrában mindkét csapat több cserét is végrehajtott, a brazilok támadókat, az argentinok érthető módon, jobbára védőket állítottak csatasorba. Menet közben az utolsó tíz percen belülre fordulva egy szöglet után Danilo tüzelt jócskán fölé, majd Barbosa próbálkozásánál E. Martínez hárított. A 88. minutumban az argentinok mindent eldönthettek volna egy kontrából, De Paul bejátszása után Messi azonban a kapu torkában a csel közben elcsúszott, így Ederson le tudta lopni a lábáról a játékszert. A hosszabbítás perceiben már alábbhagyott a hazaiak nyomása, az argentinok biztosan őrizték meg egygólos előnyüket a hármas sípszóig.

A sorozatban újra diadalmaskodó Argentína ezzel 15. címét szerezte a kontinenstornán, és a végső győzelmek számában újra beérte a rekorder Uruguayt. Egyúttal az argentinok 28 év után diadalmaskodtak újra felnőtt nagy tornán, hiszen az 1993-as Copa América megnyerésétől mostanáig 18 tornán hét döntőt veszítettek el.

Copa América, Döntő
Brazília – Argentína 0-1 (0-1)

Helyszín: Estádio do Maracana, Rio de Janeiro Vezette: Esteban Ostojich (uruguayi)
Gólszerző: – ill. Di María (22.)
Sárga lapok: Fred (3.), Renan Lodi (70.), Paqueta (72.), Marquinhos (82.), ill. Paredes (33.), Lo Celso (51.), De Paul (68.), Otamendi (81.), Montiel (89.)
Kiállítás: – ill. 

Brazília: Ederson – Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Renan Lodi (Emerson 76.) – Casemiro, Fred (Firmino 46.) – Richarlison, Paqueta (Gabriel Barbosa 76.), Everton (Vinicius Junior 63.) – Neymar. Szövetségi kapitány: Tite.

Argentína: E. Martínez – Montiel, C. Romero (Pezzella 79.), Otamendi, Acuna– De Paul, Paredes (G. Rodríguez 54.), Lo Celso (Tagliafico 63.) – Messi, La. Martínez (N. González 79.), Di María (E. Palacios 79.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.

 

A góllövőlista élmezőnye

4 gólos: Lionel Messi (Argentína), Luis Díaz (Kolumbia)
3 gólos: Lautaro Martínez (Argentína), Gianluca Lapadula (Peru)
2 gólos: Alejandro “Papu” Gómez (Argentína), Eduardo Vargas (Chile), André Carrillo és Yoshimar Yotun (Peru), Erwin Saavedra (Bolívia), Ayrton Preciado (Ecuador), Edinson Cavani (Uruguay), Neymar és Lucas Paqueta (Brazília), Ángel Romero (Paraguay)

 

 

A Copa América egyenes kieséses szakaszának eredményei

Negyeddöntő:

Peru – Paraguay 4-3 – büntetőkkel
Brazília – Chile 1-0
Uruguay – Kolumbia 0-1 – büntetőkkel
Argentína – Ecuador 3-0

Elődöntő:

Brazília – Peru 1-0
Argentína – Kolumbia 1-1 – büntetőkkel: 3-2

A 3. helyért:

Kolumbia – Peru 3-2

Döntő:

Brazília – Argentína 0-1

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!