Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ma ünnepli születésnapját Mario Balotelli

Mario Barwuah Balotelli 1990 augusztus 12-én látta meg a napvilágot Palermóban. Két ghánai Thomas és Rose Barwuah gyermeke, azonban 3 éves korában örökbe fogadta őt a Balotelli család.

Balooooo_45

Balotelli akár a ghánai válogatottban is játszhatott volna, azonban ő nem így döntött. 18 éves koráig kellett arra várnia, hogy megkaphassa az olasz állampolgárságot, ezt követően már semmi nem állhatott annak az útjába, hogy magára öltse a címeres mezt.

Mindössze 15 esztendős volt, amikor a Lumezzane színeiben bemutatkozhatott az első csapatban a Padova elleni találkozón. Ezt követően több klub is érdeklődött iránta, köztük a Barcelona is, ám végül maradt Olaszországban és az Inter színeiben folytatta tovább a pályafutását. 2008-ban ő lett a legfiatalabb gólszerző a kék-feketéknél. A Bajnokok Ligájában a ciprusi Anorthosis Famagusta hálójába talált be, a találkozó végül 3:3-as döntetlennel zárult. Balotelli ekkor mindössze még csak 18 éves és 85 napos volt.

Az Interrel mindent megnyert. A 2009-2010-es idényben Milito két góljának köszönhetően a kék-feketék legyőzték a Bayern Münchent, és felértek Európa csúcsára. A BL mellett olasz bajnoki címet és a hazai kupát is bezsebelte Balotelli.

Következett a váltás, és az Intert hátrahagyva Balotelli a Manchester Citybe igazolt. Itt már nem csak a futballtudása miatt került az újságok címlapjára. Angliában végig kísérték a balhék a pályafutását. A tinta még meg sem száradt az új szerződésén, amikor sikeresen összetörte az Audiját. A játékos nem sérült meg. Az őt igazoltató rendőrnek pedig annyit mondott, mikor megkérdezte, miért van 5000 font a kocsijában, azért, mert gazdag.

A West Bromwich ellen két gólt is szerzett, azonban Youssuf Mulumbu elleni durva belépőjét követően piros lapot kapott. A csapat végül az olasz két góljának köszönhetően megnyerte a találkozót.

2011 decemberében gőzerővel készült a Manchester City a Chelsea elleni rangadóra. A vezetőség az összes játékosnak megtiltotta, hogy a mérkőzést megelőző 48 órában szórakozzanak, mivel kipihenten kell pályára lépniük. Balotelli ezt nem tartotta be, és még éjfél után is a belvárosban látták.

Ez csak néhány szösszenet az olasz manchesteri időszakáról. A balhék mellett azért a pályán is odatette magát. A 2011/12-es idényben megnyerte a Premier Leauge-t a csapattal. Egy évvel korábban pedig az FA-kupát emelhette a magasba.

2013 január 29-én visszatért Olaszországba, azonban nem az Inter, hanem a rivális AC Milan színeiben folytatta a pályafutását. Ezt követően egy újabb kitérőt tett Angliába, és a Liverpoolban is tett egy próbát, majd kölcsönbe visszakerült Milánóba.

A 2016/17-es idény hozott az életében gyökeres változást. A Ligue 1-ben szereplő Nice csapatához került, ahol remekül kezdődött számára az idény. Balotelli ontotta a gólokat, és végül az ő találatinak is köszönhetően a csapat a 3. pozícióban végzett a francia pontvadászatban.

A válogatottal 2012-ben a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. A döntőben a spanyol válogatott ütötte ki az olaszokat. A végeredmény 4:0 lett. A tornán Balotelli három gólt szerzett.

https://www.youtube.com/watch?v=2oeNO-4SDko

kép: cnn

Nagy Gábor