Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Törökország büszkesége, a Besiktas

A török Besiktas csapatára sosem lehetett legyinteni, sosem lehetett félvállról venni az isztambuli székhelyű klubot. Most azonban olyan siker kapujában áll az együttes, amelyre sok drukker régóta várhatott. A fekete-fehér csapat nagyon közel áll ahhoz, hogy akár csoportelsőként jusson tovább a Bajnokok Ligája csoportköréből, ráadásul egy olyan négyesből, ami azért elsőre nem tűnt annyira könnyűnek.

IMG_20171102_171449Mostanság megszokott kép a BL-ben az, hogy ünnepelnek a Besiktas játékosai és drukkerei (forrás: twitter.com/Besiktas)

Egy kis múltidézés

Az 1903-ban alapított Beşiktaş Jimnastik Kulübü, röviden a Besiktas 8. alkalommal vesz részt a legrangosabb európai kupasorozatban, azaz a Bajnokok Ligájában. 1993-ban, amikor először szerepelt az isztambuli klub a BL-ben, rögtön kiesett az első körben, azaz az első párharc során, de akkor még merőben más volt a mostanihoz képest a kupasorozat lebonyolítása. Mára már teljesen más a helyzet, de nem csak a rendszer miatt, hanem azért is, mert Törökország egyik legnagyobb múltú klubja nagy lehetőség kapujában áll. A klub a BL csoportköréből akár első helyen juthat be a legjobb 16 közé! A Besiktas fennállása során sosem sikerült még csak második pozíciót sem elérni, tehát egy alkalommal sem szerepelt még a török klub a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében!

A Besiktas eddigi ellenfelei a BL csoportkörökben (kivétel az első szereplés, akkor még nem csoportkörökben folyt a küzdelem)
1992/1993: 1. forduló – Göteborg (0-2, 2-1)
1997/1998: PSG, IFK Göteborg, Bayern München
2000/2001: FC Barcelona, Leeds United, AC Milan
2003/2004: Sparta Praha, Chelsea, Lazio
2007/2008: Marseille, Liverpool, FC Porto
2009/2010: Manchester United, VfL Wolfsburg, CSZKA Moszkva
2016/2017: Benfica, Dinamo Kijev, Napoli

A Besiktas az előző szezonban is a BL-ben szerepelt, legalábbis a csoportkör végéig, hiszen kvaerterrjének harmadikja lett, s az Európa-ligában még futott három kört. Végül az El-ben a francia Lyon ejtette ki emlékezetes küzdelemben, kiélezett párharc során az isztambuli alakulatot a kupasorozat negyeddöntőjében.

Ha figyelembe vesszük a BL elődjét, vagyis a BEK-et, akkor azt mondhatjuk el, hogy 8 idény során szerepelt abban a sorozatban a Besiktas, és negyeddöntőig is eljutott egyszer, szintén egyszer pedig a nyolcaddöntő volt az isztambuliak számára a végállomás. Az 1986/87-es idényben jutottak el a BEK legjobb 8 csapata közé, ám ott nagyon simán jutott át rajtuk az ukrán főváros klubja – a Dinamo Kijev 5-0-ra, majd a visszágón 2-0-ra győzte le a törököket.

A dicső jelen

A Besiktas 28 fős keretét 16 külhoni játékos alkotja, amely az egész futballcsapat 57%-a. Ennek ellenére így is van bőven tehetséges török játékos a klub soraiban olyan nevek mellett, mint a portugál Quaresma, és Pepe, valamint a holland Babel. A 15-szörös bajnok klub – amely jelenleg címvédő – egyik hazai legjobbja az a Cenk Tosun, aki 4 BL meccsen 4 gólt lőtt a mostani kiírásban, rá is lehet bőven alapozni. A 26 esztendős játékos ezen felül a sorozatban már 1 gólpasszt is kiosztott. Egyébiránt Tosun 23-szoros válogatott játékos, 2013-ban mutatkozott be, és 8 találata mellett, 1 asszisztja is van nemzeti szinten. A felsoroltakon kívül olyan játékosok is a keret tagjai, mint Alvaro Negredo, Lens, vagy éppen Talisca és Arslan. Utóbbi labdarúgó is a törökök táborát erősíti, szó szerint.

A Besiktas mostani BL ellenfeli a csoportjában
F-csoport: AS Monaco, FC Porto, RB Leipzig

Az eddigi csoportkör során 4 forduló került lebonyolításra, ezek során pedig kétszer “csak” 1 alkalommal nem kapott gólt a Besiktas, de 1-nél többször még nem vették be a törökök kapuját. Ami még fontosabb, az isztambuli klub ráadásul veretlen, és tegnap ha győzött volna a Monaco ellen, már biztosítva lett volna továbbjutása. Igaz, a döntetlennel is már lényegében megvan a nyolcaddöntő, ugyanis ahhoz már csupan elég még egyszer ikszelnie a csapatnak a hátralévő két meccse egyikén. Az eddigi szereplést elnézve viszont lehet, hogy ennyivel nem elégszik meg a Besiktas, amely a csoport első helyének megtartására is nagy eséllyel pályázik!

A Besiktas hátralévő BL meccsei a csoportkörben
November 21., kedd, 18:00 • Besiktas – FC Porto
December 6., szerda, 20:45 • RB Leipzig – Besiktas

Hogy meddig tart a Besiktas jó szériája a BL-ben, az jó kérdés, ha egyáltalán csak egy jó széria ez. Inkább látszik tudatosnak az egész, egy jól felépített rendszer hozadékának, mintsem egy egyszerű fellángolásnak. Ha pedig a Besiktas szereplése véget is érne a nyolcaddöntőben, a drukkerek és a játékosok akkor is emelt fővel tekinthetnek előre, és már most büszkék lehetnek magukra a klub tagjai.

IMG_20171102_171438Az isztambuli klub eddig szinte minden ellenfele fölé nőtt a BL csoportkörében (forrás: twitter.com/Besiktas)

A BL-csoportja a fekete-fehér gárdának felemás, de egyáltalán nem gyenge. Elöljáróban az utóbbit lehetett biztosra venni, a többiek mutatott játéka alapján mondhatjuk inkabb felemásnak a helyzetet. Ugyanis a francia bajnoki címvédő Monaco bukdácsol, és utolsó a kvartettben, míg a Porto és a Gulácsit foglalkoztató RB Leipzig és részesei a körbeverésnek. Igaz ez a két csapat még mindig nagyobb eséllyel pályázik a Besiktas mellett a továbbjutásra, mint a hercegségbeli csapat. Az eddigieket elnézve, amikor a Besiktas BL-résztvevő volt, talán azt is mondhatnánk, hogy ez a törökök legkönnyebb csoportja, és nem meglepő a szereplésük. Ám ezt ilyen bátran nem lehet kijelenteni, főként annak tudatában, hogy egy francia regnáló bajnok, egy német második helyezett, és egy szintén az előző szezont hazája bajnokságában második helyen záró portugál klub is tagja a négyesnek.

A Besiktas eredményei a jelenlegi BL-csoportkörben
1. forduló: FC Porto – Besiktas • 1-3 (1-2)
2. ‎forduló: AS Monaco – Besiktas • 1-2 (1-1)
3. ‎forduló: Besiktas – AS Monaco • 1-1 (0-1)

Minden bizonnyal viszont mostanság komolyabban kell venni a Besiktast, ha valaki eddig nem tette volna meg, ugyanakkor korábban sem lehetett azt kijelenteni, hogy a nagy múltú török klub minimum nem egy kellemetlen, szívós ellenfél.

Nagy Dávid