Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A seregszemle – Atalanta

Cikksorozatunk következő részében a bergamo-i csapattal foglalkozunk.

Forrás: sportsmole.co.uk

A klubot 1907-ben alapították, de az olasz futballszövetség nem fogadta el őket egészen 1914-ig. Először 1937-ben jutottak fel az első osztlyba, de azon nyomban ki is estek. 1940-től 1959-ig ismételten a Serie A-ban voltak, 1948-ban megszerezték az 5. helyet, ami a legjobb helyezésük egészen máig. Majd 1 év Serie B után azonnak visszajutottak és 1973-ig megint a legfelsőbb osztályban tanyáztak. Ezt követően ingáztak az A és B között. 1963-ban szerezték meg egyetlen trófeájukat, az olasz kupát sikerült elhódítaniuk. 1984-ben kerültek vissza a Serie A-ba, de nem igazán volt biztos helyük a bajnokságban, többször is kiestek, de mindig hamar visszajutottak.
Európában is szerepeltek többször is, 1987-88-ban a KEK elődöntőjéig menteltek, ott végül a későbbi győztes Mechelen állította meg őket. Érdekesség, hogy az Atalanta az egyik azon 2 csapat közül, amelyik másodosztályúként elérte a KEK elődöntőt. Az 1990-91-es UEFA-kupában is sokáig jutottak, ahol végül a negyeddöntőben a későbbi győztes Inter tudta őket kiejteni. Többet nem játszottak a nemzetközi kupaporondon, bár a 2001-es Intertotó-kupában indulhattak volna miután 7.-ként végeztek a bajnokságban, de visszautasították a kupaszereplés lehetőségét, így helyettük a Brescia ment.
Az előző szezonban végig a középmezőnyben tanyáztak, hazai pályán voltak inkább veszélyesek, megverték például a Milan-t 2-1-re és a Napoli-t 3-0-ra, de idegenben is tudtak nyerni a Lazio és az Inter ellen. Az Atalanta masszív csapat volt, nagyon soha nem verték meg őket, kivétel a Parma elleni 0-4.

Giacomo Bonaventura – Forrás: forzaitalianfootball.com

Kulcsember: Giacomo Bonaventura az egész keret legértékesebb játékosa, már az olasz válogatottban is bemutatkozhatott a 24 éves támadóközéppályás. Nagyobb csapatok is figyelik a teljesítményét egy ideje, valószínűtlen, hogy itt fejezi be pályafutását. Ha tényleg jól teljesít ebben a szezonban, akkor akár még egy Európa Liga helyben is reménykedhetnek. Másik fontos láncszeme a csapatnak az argentin csatár, Germán Denis. Minden évében termeli a gólokat, valószínűleg idén sem lesz ez másképp, az ő játékán is sok múlhat.
Az Atalanta a masszivitását nem fogja elveszíteni, ugyanolyan kemény diónak bizonyulhatnak majd, mint tavaly is, és valószínűleg messze elkerülik majd a kiesést.  A középmezőny a valószínű számukra, így tavalyhoz hasonló szereplést várunk tőlük.
Tipp: 12. hely

Korábban bemutatásra kerülő Serie A csapatok (2014/2015):
Serie A seregszemle – Sampdoria
Serie A seregszemle – Palermo
Serie A seregszemle – Udinese
Serie A seregszemle – Genoa
Serie A seregszemle – Chievo
Serie A seregszemle – Hellas Verona
Serie A seregszemle – Empoli
Serie A seregszemle – Cesena

Tereh Balázs