Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A seregszemle – Fiorentina

A Viola ismételten a BL-helyeket célozza meg, kivesézzük őket is.

Forrás: skysports.com

A tavalyi idényben a Fiorentina összességében jól szerepelt, 4. helyen végeztek. Ők verték meg először a Juventus-t egy nagyon emlékezetes meccsen, kétgólos hátrányból álltak fel és nyertek végül 4-2-re. Ezt leszámítva viszont nem nyújtottak túl jó teljesítményt a rangadókon, otthon a Juve elleni meccset leszámítva az összeset elbukták, míg idegenben is csak a Milan és a Napoli felett sikerült diadalmaskodni, a Juve, a Roma és az Inter is győzni tudott ellenük, a Lazio ellen legalább egy döntetlenre futotta. A kicsiket viszont magabiztosan verték, így csak a rangadókon elért mérlegükön kell javítaniuk.
Montella csapata az átigazolások terén nem rengette meg a világot, Tatarusanu és Basanta neve ismerősen csenghet, de Joshua Brillante, Octávio vagy Leo Beleck neve nem hiszem, hogy sokat mond bárkinek is. A legfontosabb számukra az, hogy megtartsák legnagyobb kincsüket, Cuadrado-t. Az ő sorsa még a héten eldől, és nagyon nem mindegy a Viola számára, hogy marad-e vagy megy.
A felkészülés kifejezetten jól sikerült a firenzeieknek, 10 meccsből 9-et megnyertek, többek közt a Real Madrid-ot is megverték 2-1-re. Egyetlen vereség csúszott be, a brazil Palmeiras 2-1 arányban győzni tudott az olasz csapat ellen. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy elég ismeretlen csapatokkal is játszottak, akik nem is feltétlenül profik, így azokból a meccsekből túl sok következtetést nem lehet levonni, de a spanyol túrán az összes meccsüket megnyerték, ami már jóval figyelemreméltóbb.
Az elsőszámú kapus minden bizonnyal Neto lesz, de nem kizárt, hogy ha a brazil rosszabb formának örvend, akkor a román Tatarusanu beugrik pár meccsre. A jobbhátvéd posztján nagy sannszal Tomovic fog kezdeni, az ő helyettese lehet Piccini. Középen Gonzalo Rodriguez és Savic alkothatja az áthatolhatatlan falat, de Roncaglia vagy Basanta is biztosan fog lehetőséget kapni. Bal oldalt a spanyol Marcos Alonso és a csapatkapitány, Pasqual váltogathatják egymást. Gyakorlatilag az összes olasz nagycsapatnál a középpálya közepe a legerősebb, így van ez a Fiorentina-val is. A Pizzarro-Aquilani-Borja Valero sorra csak csettinteni lehet, ide próbálja majd beverekedni magát a fiatal Rafal Wolski, Matias Fernández, de Vargas sem elképzelhetetlen itt. Előrébb Cuadrado helye betonbiztos, amennyiben marad, ellenkező esetben itt Ilicic és Joaquin játszhat, de az sem kizárt, hogy Borja Valero is szerepelni fog itt a szezon folyamán. Elöl ideális esetben Giuseppe Rossi vagy Mario Gómez kezd, vagy akár mindkettő, hiszen Rossi akár hátrébbról is indulhat. A baj csak az, hogy az olasz kifejezetten sérülékeny, és Gómez is sokat hiányzott tavaly. Nem lennénk meglepve, ha a tavaly Serie B-ben remeklő Khouma Babacar lehetőséget kapna többször is, de Bernardeschi neve is felmerülhet.
Várható kezdő:

football formations

Kulcsember: Miután Cuadrado jövője elég bizonytalan, ezért most inkább Borja Valero-t tesszük meg a legfontosabb láncszemnek. Nem csak kiválóan védekezik, de támadásban is nagyon jó a spanyol, kreatív és kulcspasszokat is tud adni. Várhatóan ő lesz az agya a Viola a támadásainak. Fontos lehet még Rossi, illetve Gómez, leginkább az, hogy mennyire tudnak egészségesek maradni. Amennyiben hosszútávon el tudják kerülni a sérüléseket mindketten, a Fiorentina-nak minden esélye megvan a BL-helyek elérésére.

Borja Valero – Forrás: italianfootballdaily.com

Montella bebizonyította, hogy jó edző, kérdés, hogy tud-e tovább fejlődni és csapatát még jobb teljesítményre sarkallni. Megvan a lehetőségük, hiszen a Juventus-tól jelenleg nem lehet tudni, hogy mire lehet számítani, az Inter még mindig átalakulóban, a Napoli és a Roma pedig nem sokkal erősebb. Én mégis úgyérzem, hogy a Fiorentina inkább Európában dobbanthat nagyot idén, és a bajnokságban maradnak 4.-ek. Amennyiben Cuadrado távozik, egy kicsit gyengébb szereplésre számítok, az Inter beelőzheti őket.
Tipp: 4./5. hely

Korábban bemutatásra kerülő Serie A csapatok (2014/2015):
Serie A seregszemle – Inter
Serie A seregszemle – Lazio
Serie A seregszemle – Milan
Serie A seregszemle – Parma
Serie A seregszemle – Sassuolo
Serie A seregszemle – Torino
Serie A seregszemle – Cagliari
Serie A seregszemle – Atalanta
Serie A seregszemle – Sampdoria
Serie A seregszemle – Palermo
Serie A seregszemle – Udinese
Serie A seregszemle – Genoa
Serie A seregszemle – Chievo
Serie A seregszemle – Hellas Verona
Serie A seregszemle – Empoli
Serie A seregszemle – Cesena

Tereh Balázs