Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A seregszemle – Cagliari

Ezúttal a rengeteg semleges szurkolót megnyerő szardíniaiakkal foglalkozunk.

Forrás: zimbio.com

1920-ban alapították a szardíniai klubot, de eleinte nem értek el számottevő sikereket, először 1964-ben sikerült feljutni a Serie A-ba. Rögtön majdnem ki is estek, 9 ponttal álltak féltávnál az utolsó helyen, de a második fele a szezonnak zseniálisra sikerült, végül 7.-ek lettek 34 ponttal. 1967 nyarán részt vettek egy amerikai túrán, ahol a csapatoknak amerikai nevet kellett felvenniük. A Cagliari Chicago Mustangs néven a nyugati csoport második helyén végzett két ponttal lemaradva a későbbi bajnok Los Angeles Wolves-tól. 1968-69-ben komoly trónkövetelőként léptek fel a Serie A-ban, a Milan-nal és a Fiorentina-val futottak versenyt a végsőkig, de végül a firenzeiek nyerték a bajnokságot. A következő szezonban aztán már összejött a várva várt siker. Mindössze két meccset vesztettek és 11 gólt kaptak (ez a legkevesebb mind a mai napig az európai top ligákban) és a csatár, Luigi Riva lett a gólkirály. Ezután viszont visszaesés következett és 1976-ban kiestek a Serie B-be.
1979-ben visszatértek, de 4 évre rá megint a Serie B-ben voltak és 1987-ben már onnan is kiestek. 1988-ban Claudio Ranieri vezetésével 2 év alatt 2 osztályt ugrottak. Első két évükben a kiesés ellen küzdöttek, de aztán Carlo Mazzone vezetésével 1992-93-ban európai indulást jelentő helyen végeztek. A következő évi UEFA-kupában meg se álltak az elődöntőig, de ott az Inter túl nagy falatnak bizonyult. Ezek után csak a középmezőnyben tanyáztak, végül 1996-97-ben kiestek. Azonnal visszajutottak, de megint csak két évig voltak tagjai a legfelsőbb osztálynak. 2003-04-ben kerültek vissza az első osztályba, végig ott maradtak, de többnyire csak a középmezőnyben tanyáztak vagy a kiesés ellen küzdöttek, nem volt komoly eredményük.
A tavalyi szezont Diego López-zel kezdték meg, mint vezetőedző. Ez azért érdekes, mert ő eddig másodedző volt és Ivo Pulga a vezetőedző, de ők helyet cseréltek a szezon kezdetére. Áprilisban aztán kirúgták az uruguay-it és ismételten Ivo Pulga lett a csapat edzője. A Cagliari egyébiránt végig a középmezőnyben tanyázott, a szezont a 15. helyen zárták, 7 pontra a már kieső Catania-tól. Tavalyi rosszabb helyezésüket leginkább annak köszönhetik, hogy idegenben egész szezonban csak a Genoa-t tudták megverni, őket 2-1-re.

Victor Ibarbo – Forrás: footballleagueworld.com

Kulcsember: Victor Ibarbo kolumbiai válogatott szélső konstans veszélyt rejt magában ördöngös cseleivel. A vb-n is ott volt és egyáltalán nem nyújtott rossz teljesítményt. A csatárként is bevethető játékostól az igazi áttörés eddig váratott magára, de ez most az ő szezonja lehet. Marco Sau szokott párban lenni Ibarbo-val, és a 26 éves olasz csatár remek befejező, mindemellett az összjátékhoz is van érzéke. Ez a páros az egész Serie A egyik legizgalmasabbja.
Jobb szereplést várok a piros-kéketől, mint tavaly, és azt sem tartom kizártnak, hogy Európa Ligát érő helyen végeznek, ha a már fentebb említett két úriember jó szezont tud futni. Én most csak a középmezőnyt várom tőlük, de kíváncsian várom, hogy rám cáfolnak-e.
Tipp: 11. hely

Korábban bemutatásra kerülő Serie A csapatok (2014/2015):
Serie A seregszemle – Atalanta
Serie A seregszemle – Sampdoria
Serie A seregszemle – Palermo
Serie A seregszemle – Udinese
Serie A seregszemle – Genoa
Serie A seregszemle – Chievo
Serie A seregszemle – Hellas Verona
Serie A seregszemle – Empoli
Serie A seregszemle – Cesena

Tereh Balázs