Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Két magyar is egymás ellen léphet pályára – előzetes

A Bundesliga 25. fordulójában két magyar játékost soraiban tudó klub egymás ellen lép pályára, míg a nyitányon a kiesés ellen küzdő Stuttgart Leverkusenbe látogat. Szombaton Dárdai Herthája is pályára lép Berlinben, ahová a Schalke 04 látogat. A Bayernre, a Wolfsburgra és a Dortmundra is papíron könnyű forduló vár.

BD 2014 2015 KÉSZ

A hétközi Bajnokok Ligája és Európa Liga meccsek után folytatódik a német élvonal is, melynek 25. fordulójában a BL tarolás után folytatná hazájában is a menetelést a Bayern, míg a Dortmund feljebb érne, és a Wolfsburg a múltkori botlás után szintén újra jól szerepelne. A kiesés ellen menekülőkre nagy csaták várnak, valamint két magyar labdarúgó is pályára léphet egymás ellen a Hoffenheim – HSV mérkőzésen.

Ma este 20:30-kor Leverkusenben kezdődik meg a német élvonalbeli futballhétvége. A Bayer a legutóbbi győzelmével továbbra is esélyes arra, hogy megszerezze a harmadik helyet, de ha ismét nyernek – zsinórban harmadjára megszerezve a 3 pontot – akkor a mostani, 4. pozíciójukat biztosan megtartják. A vendégek nehéz helyzetből várják az összecsapást, hiszen utolsóként látogatnak a Gyógyszergyáriak otthonába. A stuttgarti kitöréshez jó alkalom lenne a mostani egyben meglepetésre is, hiszen a meccs favoritja a hazai gárda. Vajon kinek hoz szerencsét a mai nap? Hiszen péntek 13-a van, persze a szerencsénél vélhetően sokkal többre lesz szükségük a csapatoknak.

Szombaton a megszokott fél 4-es időpontban 5 meccs veszi kezdetét a Bundesligában. A rekorder és szerdán a BL-ben a Shakhtar fölött 7-0-s sikert arató Bayern idegenben lép pályára. Guardiola alakulata a tavaszi szezon során igazán jól teljesítő Werder Bremen otthonába látogat. A favorit a bajor együttes, de bizonyította a brémai együttes, hogy képes meglepetést okozni, viszont a listavezető bombaformában érkezik soros ellenfele otthonába.
Az európai kupaindulást érő helyekre pályázó, Szalai Ádámot is soraiban tudó Hoffenheim azt a Hamburger SV-t fogadja, melyben már meghatározó játékosként, alapemberként számítanak Stieber Zoltánra. A HSV a veszélyzóna közeléből lépne el, és már bizonyították, hogy ők is képesek jó játékot nyújtani és bárkit meglepni. Izgalmas mérkőzésre van kilátás: a hazaiak a 7. helyről egyelőre nem léphetnek feljebb, de muszáj győzniük, ha szeretnék életben tartani az európai kupaindulást érő pozíciók elérésének lehetőségét. Míg a vendégeknek is fontos a győzelem, ha nem akarnak újra visszacsúszni a kiesők közé, hiszen most is a veszélyzóna közvetlen közelében vannak.
Még ezen a délutánon lesz magyar érdekeltség, hiszen a berlini Hertha BSC Dárdai Pál irányításával a fővárosban látja vendégül a gelsenkircheni Schalke 04-t. A vendégek nagyszerű meccset játszottak kedden a BL nyolcaddöntő visszavágóján a Real Madrid otthonában, ahol győztek és közel jártak a továbbjutás kiharcolásához. Ha ezt a formájukat át tudják ültetni a bajnoki meccsükre is, akkor okozhatnak fejtörést a hazaiaknak. A Hertha 2 meccse veretlen, és a 14. helyen áll, közel a kiesőzónához, de ha feljebb akarnak lépni most, mindenképpen maximumon kell pörögniük. A vendégek pedig a jelenleg elfoglalt 5. helyről eggyel lépnének feljebb, s annak a pozíciónak az elérése már nem csak BL-selejtezőt ér, hanem a legrangosabb európai kupasorozat főtábláját jelentené, persze odébb van még a bajnokság vége, de nagy a harc az élmezőnyben is, akár csak az alsóházban.
Nyeretlen meccsei után legutóbb nagy diadalt aratott az FC Augsburg csapata, amely a második helyezett Wolfsburgot győzte le. A 6. helyen álló bajorok otthon játszanak majd a Mainz ellen, ahol ismételt sikerükkel akár a 4. helyre is előreléphetnek, de ehhez lesz egy-két szava ellenfelüknek és az augsburgiak előtt álló együtteseknek is. A Mainz közel sem legjobb szériáját éli, így az egykor Jürgen Klopp által irányított klub a veszélyzóna közelébe sodródott, és a 13. helyről várják a folytatást. Ha a vendégek tudnának nyerni, pontszámban akár be is érhetnék Klopp mostani csapatát, a 10. helyen álló Dortmundot.
A frankfurti Eintracht otthon lép pályára a Paderborn ellen. Az ezúttal hazai pályán fellépő együttes háromgólos vereségbe szaladt bele legutóbb Kölnben, míg a Paderborn is hárommal kapott ki, viszont ők otthoni környezetben, ám sokáig 0-0 volt a Bayer Leverkusen elleni meccsük, valamint az újonc csapat tudott jó ideig veszélyesebb helyzeteket kidolgozni. A 16., osztályozót érő helyet elfoglaló Paderborn kihasználhatná a Frankfurt megingását és legutóbbi meccsükből is meríthetnek, hiszen sokáig egyenrangú ellenfele volt a Gyógyszergyári csapatnak az újonc, sőt, közel jártak a vezetés megszerzéséhez is. Az Eintracht a 9. helyen áll, de ha sikerül begyűjteniük a három pontot, akkor akár a 7. helyen végezhetnének ebben a fordulóban.

A nap zárómeccsére Dortmundban kerül sor 18:30-kor, ahol az egyre jobban szereplő, és a jó útra visszatalálni látszó sárga-fekete Borussia a legutóbb parádés győzelmet arató 1. FC Köln csapatát fogadja a Signal Iduna Parkban. A dortmundiak elmúlt meccsükön sem kaptak ki, de csak egy pontot szereztek a HSV otthonában, ahol 0-0-val zárult a mérkőzésük. Eközben a kölniek otthon győzték le a Frankfurtot 4-1-re. A Dortmund nagyon jó formában van, és 29 pontjukkal a 10. helyről ugyan csak egy pozíciót léphetnek feljebb, de ehhez győzniük kell. Rangadó várható a javából, hiszen a Köln a dortmundi csapat mögött áll, s csak egy pont a hátránya soros ellenfelével szemben. Ugyanakkor a hazaiak a mérkőzés esélyesei, de semmi sem lehetetlen.

Vasárnap 15:30-kor lép pályára a tegnap hazai pályán nagyszerű sikert arató VfL Wolfsburg. A Farkason szintén otthon játszottak az Európa Liga nyolcaddöntőjének odavágóján, ahol a milánói Internaziole együttesét győzték le 3-1-re. Úgy fest tehát, hogy a Bundesliga második helyezettjét nem törte meg a múlt hétvégén elszenvedett Augsburg elleni vereség, amellyel 18 meccses veretlenségi szériája szakadt meg a wolfsburgi csapatnak. A VfL ellenfele a 17. helyezett, és a kiesés elkerülésért küzdő SC Freiburg lesz. Az ezúttal majd vendégként pályára lépő freiburgiak zsinórban kétszer kikaptak, de nincs lehetetlen a német ligában sem, és legyőzhetetlen csapat sem, ez a legutóbbi körben is bebizonyosodott. Ennek ellenére a Wolfsburg a meccs esélye, de mindkét csapatnak nagy téttel bíró meccs lesz a mostani. A hazaiak azért nyernének, hogy legyen esélyük utolérni valahogyan a listavezető Bayern Münchent, míg a vendégek szeretnék a következő szezont is az élvonalban megkezdeni.

A 25. forduló utolsó meccsére 17:30-tól a Borussia Mönchengladbach otthonában kerül sor, ahol a Hannover 96 csapata fog vendégszerepelni. A hazaiak ugyan az Európa Ligából már kiestek, de hazájuk bajnokságában még mindig jól állnak. Igaz, jelenleg elfoglalt, 3. helyük megtartásához muszáj győzniük, de ebben bízhatnak is a klub hívei a ‘Gladbach soron következő meccse előtt. A Hannover a 12. helyen áll, de ha sikerül meglepniük ellenfelüket, akkor akár a 10. pozíciót is elérhetnék, de vélhetően nem lesz könnyű dolguk ebben a tekintetben, hiszen az előttük álló csapatok is nagyon hajtanak a feljebb lépésért.

Péntek
20:30 Bayer Leverkusen – VfB Stuttgart (Eurosport 2)

Szombat
15:30 FC Augsburg – Mainz
15:30 Hoffenheim – Hamburger SV
15:30 Hertha BSC – Schalke 04
15:30 Werder Bremen – Bayern München (Eurosport 2)
15:30 Eintracht Frankfurt – Paderborn
18:30 Borussia Dortmund – 1. FC Köln (Eurosport 2)

Vasárnap
15:30 VfL Wolfsburg – SC Freiburg (Eurosport 2)
17:30 Borussia Mönchengladbach – Hannover 96 (Eurosport 2)

Nagy Dávid