Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 14.rész: Eugene Salami

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény
4. Samuel Ellis Ato (ghánai) Toponár
5. Eugene Fomumbod (kameruni) Toponár
6. Henry Etiosa Odia (nigériai) Internationale CDF

7. Christian Ebala (kameruni) Kecskemét – Hetényegyháza
8. Yannick Mbengomo (kameruni) STC Salgótarján
9. Egejuru Godslove (nigériai) Iváncsa

10. Volodimir Ovszijenko (ukrajnai magyar) Fehérgyarmat
11. Vinicius Galvao (brazil) Ibrány
12. Edouard Ndjodo (kameruni) PVSK
13. Joseph Ngalle (kameruni) Tótkomlós

nso-hunso.hu

Az egyik legfrissebb példa arra, hogy egy külföldi labdarúgó, egyszer Magyarországon labdába rúg, akkor visszavágyik ide, Eugene Salami esete. “Szalámi”, ahogyan a legtöbb szurkoló becézte az egykori debreceni és kecskeméti csatárt, aki augusztus óta a Bács-Kiskun Megyei I.osztályban szereplő Kecskeméti LC csatára.

1989.02.05-én született nigériai csatár jelenleg a legjobb korban van, hiszen még csak 27 éves, de a magyar negyedik vonalban ontja a gólokat. Így úgy tűnhet, hogy az ő karrierje is leszálló ágba került, hiszen magasabb osztályban a TAO-s pénzek miatt nem valószínű, hogy szerződést kaphat, az első osztály pedig nem az ő szintje. De nézzük mi történt vele eddig a magyar profi osztályokban.

2011 februárjában szerződtette a Debrecen. Ebben a fél évben kilenc NB I-es meccsen egy gólig jutott, s mellette a Loki második csapatában is kétszer bevetetették. Ezen idő alatt viszont nem győzte meg a DVSC vezetőit, ezért 2011 nyarán kölcsönadták az NB II-be Nyíregyházára. A Szpariban huszonhat másodosztályú bajnokin tíz góljával bizonyította, hogy esetleg magasabb szinten is megállná a helyét. 2012 nyarán visszatért Debrecenbe, de onnan hamar tovább is ment Kecskemétre. Itt meghatározó játékossá vált húsz NB I-es meccsen négy gólt szerzett. 2013 nyarán megvette a játékjogát a cseh élvonalbeli Teplice. A Synot Ligában harminchat bajnokin hat gólig jutott. 2015 nyarán felbontották szerződését és utána nem volt csapata. Télen már felmerült, hogy a Megyei I-ben szereplő Kecskeméti LC szerződteti, de végül csak a lila-fehér csapatnál edzett. Akárcsak nyáron, hiszen akkor is kért edzési lehetőséget. Majd szóba került, hogy az NB III-as STC Salgótarjánban folytatja pályafutását, de végül ez a szerződés bugába dőlt. Az STC ugye a sorozatunkban már szereplő Yannickot igazolta le, s Salaminál ekkor  merült fel újra a kecskeméti folytatás, s sikerült megegyezniük. A Kecskemét szeretne minél hamarabb felkerülni az NB III-ba. Az őszi szezon végén csak a második helyen állnak, egy ponttal lemaradva a Tiszakécskétől. A nigériai csatár tizenhárom megyei bajnokin huszonhat gólig jutott, ezzel azért bizonyította, hogy a megyei bajnokságnál többre hivatott. Igaz azt meg korábban bizonyította, hogy az NB I-nél kevesebbre, annak ellenére, hogy a cseh élvonalba tudott szerződni innen. Több, mint egy évig csapat nélkül volt, ezen az őszön játékba lendült, a kérdés az, hogy lesz -e olyan csapat, mely a TAO-s pénzét veszni hagyja.

s_174632_12423_2012_1Eugene Salami
Született: 1989.02.05.
Nemzetisége: nigériai
Profi magyar klubjai: Debrecen, Kecskemét (NB I), Nyíregyháza (NB II)
Jelenlegi klubja: Kecskemét (Bács-Kiskun Megyei elsőosztály)

Endrődi Dávid