Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Emiliano Bonazzoli

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor
9. Guiseppe Signori

Magyarországon több olasz focista is megfordult, közülük már hárommal foglalkoztunk, a nevesebbek közül pedig ma az utolsót is górcső alá vesszük. Igaz megfordultak még itt olasz utánpótlás válogatott játékosok, illetve Roberto Mancini fia Andrea is, de ők azért nem nevezhetőek egy lapon az eddig felsoroltakkal, így az utolsó olasz labdarúgónk nem más, mint az egyszeres felnőtt válogatott, sokszoros utánpótlás (U17-től az U21-ig az összesben sokszorosan is megfordult), a közel 250 Serie A meccsen szereplő Emiliano Bonazzoli.

1996 óta íródik felnőtt pályafutása, hiszen akkor került fel a Brescia első csapatához. 1999-ben egy évre kölcsönbe került a Cesenához, míg 2000-ben szerződtette a Parma. Igaz itt sokáig nem maradt, hisz fél évvel később a Verona kölcsönvette. Ennek lejárta után másfél évig visszatért a Parmához. Onnan 2003 januárjában négy és félmillió euróért megszerezte a Reggina. Itt kivirágzott a csatár, s két és fél évvel később újból váltott, a csapat mely a négymillió százötvenezer eurót kiperkálta érte nem más volt, mint korábbi csapata a Parma. Igaz egy hónappal később kölcsönadták a Sampdoriának. Egy évvel később pedig ötmillió-kétszázötvenezer euróért végleg meg is szerezték a támadó játékjogát. További két és fél évig a Sampdoria első keretéhez tartozott, majd 2009 januárjában a Florenz kölcsönvette. 2009 nyarán lejárt a szerződése a Sampnál. Ekkor újból egy korábbi csapata a Reggina csapat le rá. 2012 októberében 33 évesen szerződést bontott, januárban igazolta le a Padova. Fél évig maradt, júliusban nem hosszabbítottak vele. Ekkor megint két hónapig csapatkereséssel telt az ideje, mígnem szeptemberben a Marano szerződtette. Ezért itt már látni lehetett, hogy új klubjai egyre inkább kisebb csapatok. Három hónappal később itt is kitelt az ideje. 2014 januárban pedig 35.születésnapján megérkezett Magyarországra a Budapest Honvédhoz. A magyarországi pályafutása óriási csalódásra sikeredett lévén, kilenc NB I-es meccsen nulla gólt szerzett, így nem is marasztalták. Igaz már áprilisban sejteni lehetett, hogy távozni fog a nyáron.

2014 júliusában hazatért az Este játékosa lett. 2015 májusában Amerikába vette az irányt, de két hónap után távozott is a Miami Fusion csapatától. Ekkor júliusban a szebb napokat megélt Siena játékosa lett, majd decemberben a Cittadelláé. 2016 júliusában már itt sem maradhatott, egyre inkább úgy tűnik, hogy a 37 éves csatárnak kitelt az ideje, s szögre akasztja a futballcsukáját.

bonazzoli_gettyEmiliano Bonazzoli
Nemzetisége: olasz
Sikerei: olasz kupagyőztes
Magyarországon játszott: 2014
Magyar klubok: Bp. Honvéd
Válogatottság: 1/ –

Endrődi Dávid