Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

VB 2018: Vajon borul-e a papírforma a “halálcsoportban”? – Bemutatjuk a B-csoportot

A 2018-as labdarúgó világbajnokság B-csoportja sokak szerint “halálcsoportnak” is beillik. Kétségkívül Spanyolország és Portugália összecsapása igazi csemegének ígérkezik majd, és talán az is igaz, hogy Irán, de főleg Marokkó egy másik kvartettben nagyobb eséllyel pályázhatna a továbbjutásra.

 SPANYOLORSZÁG (23)

A 2010-es világbajnoki címvédő jelenleg csupán 10. a világranglistán. Ettől függetlenül a világbajnoki cím egyik fő esélyese. Többek között azért is, mert már csak a tornáról lemaradókból egy bombaerős csapatot tudna kiállítani.

A kapuban a világ egyik, ha nem a legjobb hálóőre áll majd, David de Gea személyében, aki még ha legutóbb betlizett is egyet, meccseket képes eldönteni hihetetlen védéseivel. Az MU portása előtt egy összeszokottnak joggal nevezhető védelem állhat fel, bár kérdéses, Dani Carvajal felépül-e a portugálok elleni június 15-ei rajtra. Egy biztos, Sergio Ramos nagyon várja már a világbajnokságot, és nem titkolt célja az újabb győzelem – A Real Madrid csapatkapitánya ezt meg is énekelte saját vb-dalában. Ramos párja a védelem közepén nem kérdés, Gerard Piqué lesz majd. Ez a kettős talán utoljára szerepel együtt, nagy tornán.

Ha már az utoljára szónál tartunk… Ez lesz az utolsó világeseménye a válogatottól a vb után elköszönő Andrés Iniestának. A Barcából Japánba szerződő Iniesta már egész Spanyolországtól elköszönt, és nem titkolt célja, hogy nagyot alkosson Oroszországban.
A kapusposzt mellett Ineistával vagy nélküle, a spanyolok legerősebb csapatposztjának a középpálya tűnik, ahol jobbnál-jobb játékosok versenghetnek a csapatba kerülésért.

Így érkezünk el a támadósorba, mely a legtöbb szakíró szerint – és ezt mi is így gondoljuk – már közel sem olyan félelmetes, mint David Villa vagy Fernando Torres idejében. Iago Aspas ugyanis pazar képességű futballista, ahogy Lucas Vázquez vagy Diego Costa, illetve a Valenciánál idén igazán beroppanó Rodrigo is, csakhogy válogatott szinten még azért van mit bizonyítaniuk. Talán mindez jótékonyan is hat majd a kvartettre.

A “vörös fúria” egyből a világbajnokság egyik legjobban várt találkozójával kezd, mégpedig június 15-én a Portugálok ellen. Az első meccs vélhetően alapvetően meghatározza majd, a csoport erőviszonyait, különösen a továbbjutó két hely kapcsán.

Kapusok: David de Gea (Manchester United), Kepa Arrizabalaga (Athletic Bilbao), Pepe Reina (Napoli)
Védők: Jordi Alba (FC Barcelona), César Azpilicueta (Chelsea), Dani Carvajal(Real Madrid), Nacho Monreal (Arsenal), Nacho (Real Madrid), Álvaro Odriozola(Real Sociedad), Gerard Piqué (FC Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid)
Középpályások: Marco Asensio (Real Madrid), Sergio Busquets (FC Barcelona), Andrés Iniesta (FC Barcelona), Isco (Real Madrid), Koke (Atlético Madrid), Saúl Níguez (Atlético Madrid), David Silva (Manchester City), Thiago Alcántara (Bayern München)
Támadók: Iago Aspas (Celta Vigo), Diego Costa (Atlético Madrid), Rodrigo (Valencia), Lucas Vázquez (Real Madrid)
Szövetségi kapitány: Julen Lopetegui

 PORTUGÁLIA (23)

A Fernando Santos általunk részletesebben is taglalt válogatottja regnáló Európa-bajnokként (és világranglista 4-ként -a szerk.) érkezik Oroszországba, úgy, hogy talán Cristiano Ronaldonak ez lesz az utolsó világbajnoksága.

A portugálok hangsúlyozzák, hogy a válogatott nem csupán a Real Madridból elvágyódó 33 esztendős klasszisból áll, bár kétségkívül egy csúcsformában lévő CR nagyot dob a luzitánokon.  Fernando Santos az Európa-bajnok csapat magját meghagyta, majd igyekezett frissíteni, fiatalítani a kereten. A portugál szurkolók például sokat várnak a Valenciánál valósággal kivirágzó Goncalo Guedes játékától, de a Sportingos Gelson Martinsban is bőven van potenciál.

CR ékpárja a selejtezők során 9 gólt összeszorgoskodó, ám klubcsapatában az AC Milan-ban nem igen futballozó André Silva lehet. Nagyot dobbanthat a tornán a csapat stabilitásáért felelős William Carvalho, vagy a Man. City-nél az idény végére kivirágzó Bernardo Silva is. A keretet elnézve erős ez a válogatott, melynek kezdőjében ott lesz régi ismerősünk, Pepe is, a kapuban pedig a megbízhatóság szobra, Rui Patricio.

A portugálok az EB-győzelem óta igencsak eredmény centrikusan futballoznak, és ha CR is jó formában érkezik a tornára, továbbjutniuk a csoportból elvárható. A spanyolok elleni “szomszédcsata” a rajton pedig valóban már most a vb egyik legjobban várt összecsapása!

Kapusok: Beto (Göztepe), Anthony Lopes (Lyon), Rui Patrício (Sporting CP)
Védők: Bruno Alves (Rangers), Cédric Soares (Southampton), Rúben Dias (Benfica), José Fonte (Talien Jifang), Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund), Mário Rui (Napoli), Pepe (Besiktas), Ricardo Pereira (Porto)
Középpályások: William Carvalho (Sporting CP), Bruno Fernandes (Sporting CP), Manuel Fernandes (Lokomotiv Moszkva), Joao Mário (West Ham United), Joao Moutinho (Monaco), Adrien Silva (Leicester City)
Támadók: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Goncalo Guedes (Valencia), Gelson Martins (Sporting CP), Ricardo Quaresma (Besiktas), André Silva (Milan), Bernardo Silva (Manchester City)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

  MAROKKÓ (23)

A francia Hervé Renard egy magabiztos, Mehdi Benatia által vezényelt védelemre támaszkodhatott a selejtezők során. Marokkó (a világranglista 41. helyén áll -a szerk.) ugyanis nem kapott gólt a csoportban, pedig Mali, Gabon és Elefántcsontpart ellen lépett pályára!

A válogatott ország kerek 20 év után tér vissza világbajnokságra, és nem titkolt célja, hogy szeretne nagyot alkotni. A marokkóiak továbbjutási reményei szempontjából természetesen az Irán elleni nyitómeccs kulcsfontosságú, ahogy a portugálok elleni második találkozó.

A marokkóiak egyébként igen erős keretet hoztak össze a tornára, hiszen a 23 játékosból,csupán 6 született Marokkóban, a többiek Európában, Jaszin Bunu kapus pedig Kanadában érett profi futballistává. Renard kapitány nagyon szeretik Marokkóbban, már most 2022-ig szóló szerződése van a francia szakembernek, aki ha továbbjuttatná a válogatottat a B-csoportból, talán azonnal nemzeti hős is lenne!

Marokkó masszív erős csapat, ám a papírforma a spanyol – portugál kettős továbbjutása mellett szól – Bár tudjuk, a papírforma azért van, hogy felboruljon, és erre azért már láttunk példáz világbajnokságokon is!

Kapusok: Jaszin Bunu (Girona), Munir Mohand Mohamedi (Numancia), Ahmed Reda Tagnauti (Ittihad Tanger)
Védők: Mehdi Benatia (Juventus), Manuel da Costa (Istanbul Basaksehir), Nabil Dirar (Fenerbahce), Asraf Hakimi (Real Madrid), Hamza Mendil (Lille), Romain Szaisz (Wolverhampton)
Középpályások: Juszef Ait Bennaszer (Caen), Nordin Amrabat (Leganés), Szofjan Amrabat (Feyenoord), Junesz Belhanda (Galatasaray), Mbark Buszufa (al-Dzsazira), Karim el-Ahmadi (Feyenoord), Fajszal Fadzsr (Getafe), Amin Harit (Schalke), Mehdi Karszela (Standard Liege), Hakim Zijeh (Ajax),
Támadók: Aziz Buhadduz (St. Pauli), Halid Butaib (Malatyaspor), Ajub el-Kaabi (Berkan), Juszef en-Nesziri (Málaga)
Szövetségi kapitány: Hervé Renard (francia)

 IRÁN (23)

Sir Alex Ferguson korábbi jobbkeze, Carlos Queiroz első ázsiai csapatként – összevetésben harmadikként, a házigazda és Brazília után – juttatta ki Iránt a világbajnokságra. Az irániaknak ez lesz az ötödik világbajnokságuk, és ezúttal semmit nem bíznak a véletlenre. Elsőként érkeztek meg például Oroszországba, hogy mielőbb akklimatizálódjanak.

Az aktuális világranglista 37. helyezettjénél a legtöbbet Sardar Azmountól várhatják, akit a szurkolók a legendás Ali Daei-hez hasonlítanak (Nem mellesleg “irán Messijeként” említenek – a szerk.) Egy biztos, Azmoun számára nem ismeretlen Oroszország, hiszen a Rubin Kazay légiósa. Négy évvel ezelőtt az Azmoun nélküli Irán gól nélküli döntetlennel kezdett Nigéria ellen, majd nem sokon múlott, hogy megtréfálja Argentínát (Lionel Messi döntött a 91. percben – a szerk.).Brazíliában csoport-negyedikek lettek egy ponttal. Ismerve az erőviszonyokat a B-csoportban, ez most sem lenne meglepő.

Ráadásul Irán még nem jutott túl csoportkörön a vb-k történetét tekintve. Mint mondjunk, óriási szenzáció lenne, ha a két európai nagyágyú, és a “legeurópaibb” afrikai csapat kárára ez éppen most sikerülne…

Kapusok: Amir Abedzadeh (CS Marítimo Madeira), Alireza Bejranvand(Perszepolisz), Mohammad Rasid Mazaheri (Zob Ahan Iszfahan)
Védők: Ruzbeh Csesmi (Eszteglal), Mohammad Reza Hanzadeh (Padide),  Dzsalal Hosszeini (Perszepolisz), Milad Mohammadi (RFK Ahmat Groznij), Pedzsman Montazeri (Eszteglal), Morteza Puraligandzsi (al-Szadd), RaminRezaejan (KV Oostende)
Középpályások: Vahid Amiri (Perszepolisz), Askan Dedzsagah (Nottingham Forest), Omid Ebrahimi (Eszteglal), Szaid Ezatolahi (FK Amkar Perm), Szaman Goddosz (Östersund), Ehszan Hadzsszafi (Olympiakosz Pireusz), Maszud Sodzsai (AEK Athén), Mehdi Torabi (Szajpa)
Támadók: Karim Anszarifard (Olympiakosz Pireusz), Szardar Azmun (FK Rubin Kazany), Alireza Dzsahanbahs (AZ ), RezaGucsannedzsad (Heerenveen), Mehdi Taremi (al-Garafa)
Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz (portugál)

MENETREND

jún. 14. 17:00 Oroszország – Szaúd-Arábia
jún. 15. 14:00 Egyiptom – Uruguay
jún. 19. 20:00 Oroszország – Egyiptom
jún. 20. 17:00 Uruguay – Szaúd-Arábia
jún. 25. 16:00 Uruguay – Oroszország
jún. 25. 16:00 Szaúd-Arábia – Egyiptom

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014