Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: bemutatjuk Horvátország válogatottját!

A horvát labdarúgó-válogatott számára lesz egy ismerős ellenfél Izland személyében az oroszországi vb-csoportjában, de nem csak emiatt lesz izgalmas a torna Mandzukicsék számára, akik kőkemény kvartettben bizonyíthatnak.

csapatminta_horvat

Út Oroszországba

A horvát labdarúgó válogatott útja felemásan sikerült a vb-re, viszont összejött a nemzeti csapatnak, így aligha sajnálják utólag a játékosok a körülményeket. Ugyanis Horvátország sokáig csoportja élen állt, azonban kiélezett hajrában előzött Izland, végül pedig Mandzukic és társai pótselejtezőre kényszerültek! Nem sokon múlt az egyenes ágú kijutás, a pótselejtező pedig nem okozott gondot Görögország ellen a horvátoknak, akik a 0-0-s odavágót követően kiütéses, 4-1-es sikerrel jutottak ki az oroszországi világeseményre.

Sztárcsapatok sztárjaival a sikerekért

Mario Mandzukic egyértelműen a horvátok legjobbja, de a Juventus gólvágója mellett bőven vannak nagy nevek a keretben, akik sokra lehetnek hivatottak ezen a világbajnokságon. Alapvetően sem mondhatjuk azt, hogy gyenge lenne Horvátország, ha pedig a csapat ki tudja hozni magából a maximumot, akkor okozhat meglepetést. Könnyű dolguk viszont nem feltétlenül lesz, hiszen többek között Argentína ellen játszanak, és azzal az Izlanddal, amely borsot tört az orruk alá a selejtezők során! E tekintetben igencsak izgalmas túra várhat a horvátokra, akik soraiban tudhatják a Barca és a Real klasszis középpályásait is, vagyis Rakiticset, és Modricsot. Ha pedig említettük Mandzukicsot, és az ő gólérzékenységét, akkor érdemes azt is leírni, hogy a Juventus támadója 5 gólig jutott a selejtezők során. A 32 esztendős csatár mindenképpen kulcsfontosságú játékosa a horvát keretnek, benne bízhatnak, és az ő góljaiban, ha minél jobb eredményt szeretnének elérni.

Váltás a selejtezők végén

Zlatko Dalic a horvát labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya, aki nem vitte végig a csapatot a selejtezők során, ugyanis annak végén nevezték őt ki. A pótselejtezőtbeli akadályt  sikerrel vették vele a horvátok. Dalic mielőtt szövetségi kapitány lett, az Al-Ain csapatát irányította az Emírségekben, ráadásul három éven keresztül! Egyértelműen a mostani a legnagyobb kihívás a számára, az 51 éves horvát pedig bizonyíthat, hogy megérte őt kinevezni a vb-re kanyarodva. A mérlege mindensetre jó hazája válogatottját irányítva, mellyel 7 meccsből 4-et nyert meg, 1 döntetlen, és 2 vereség mellett ezidáig.

Legek, érdekességek, statisztikák

Mióta Jugoszlávia felbomlott, a horvátoknak ez lesz a 5. világbajnoki szereplésük, ami igencsak jónak mondható, hiszen ezt majdhogynem zsinórban hozták össze 1998 óta mostanáig! Csupán a 2010-es vb-n nem vettek részt ’98 óta. Húsz évvel ezelőtti, legelső szereplésük igencsak jóra sikeredett, hiszen a 3. helyen végeztek! Alighanem ezzel most is beérnék a horvátok, akik hasonlóan jó eredményt legutóbb a 2008-as Eb-n értek el, ahol az 5. pozíción zárták a tornát. Jelenleg a 20. a világranglistán a horvát labdarúgó-válogatott, melynek aktív játékosai közül Modric rendelkezik a legtöbb válogatottbeli szerepléssel, szám szerint 106-tal! Mögötte Corluka áll (99), akit Rakitic követ (92), Mandzukic pedig ebben a sorban az utolsó, 83 válogatottsággal.

 HORVÁTORSZÁG (23)

Kapusok: Lovre Kalinic (Gent ), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Danijel Subasic (Monaco)
Védők: Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Dejan Lovren (Liverpool), Josip Pivaric (Dinamo Kijev), Ivan Strinic (Sampdoria), Domagoj Vida (Besiktas), Sime Vrsaljko (Atlético Madrid)
Középpályások: Milan Badelj (Fiorentina), Filip Bradaric (HNK Rijeka), Marcelo Brozovic (Internazionale), Duje Caleta-Car (Red Bull Salzburg), Mateo Kovacic (Real Madrid), Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (FC Barcelon)
Támadók: Nikola Kalinic (AC Milan), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Mario Mandzukic (Juventus), Ivan Perisic (Internazionale), Marko Pjaca (Schalke), Ante Rebic (Eintracht Frankfurt)
Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

MENETREND

Június 16., 21:00 • Horvátország – Nigéria
Június 21., 20:00 • Argentína – Horvátország
Június 26., 20:00 • Izland – Horvátország

Egy kis futballtörténelem

Horvátország tehát az 5. vb-jére készül, ami elég jól hangzik, hiszen a legutóbbi 6 tornát tekintve  csak egyről maradtak le a horvátok. A válogatottban legtöbbször Dario Srna lépett pályára, aki 2002 és 2016 között volt aktív címeres mezben, melyet 134 alkalommal ölthetett magára. A másik nagyágyú a kapus Stipe Pletikosa volt, aki 1999 és 2014 között 114 alkalommal védhetett horvát színekben. A legtöbb gólt Horvátország részéről a legendás Davor Suker szerezte, aki 69 meccsén 45 gólt ért el 1991 és 2002 között. Suker még az aranygeneráció tagja volt, azé mely az 1994 és 1999 közötti időszakot ölelte fel. Ebben az időszakban érte el legnagyobb nemzetközi sikerét a horvát válogatott, amely az 1998-as világbajnokságon bronzérmes lett!

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014

Nagy Dávid