Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Szögre a stoplist 8.rész: Balajcza Szabolcs

Idén nyáron valami történt a magyar labdarúgásban, hiszen nagyon sokan vonultak vissza. Közülük többen a válogatottban is szerepeltek, így úgy gondoltuk, hogy pályafutásuk lezárását, pályafutásuk felelevenítésével, bemutatásával tesszük “emlékezetessé”.

1.rész: Gera Zoltán 2. rész Vanczák Vilmos 3.rész Hajnal Tamás 4.rész Rudolf Gergely 5.rész Danko Lazovics
6.rész Tisza Tibor 7.rész Vermes Krisztián

Sorozatunk első olyan játékosa, aki a válogatottban nem lépett pályára, igaz a kerettagságig eljutott Balajcza Szabolcs. 1979 nyarán született, tehát már nem tartozott a fiatalok közé, igaz kapusként még akár egy-két év lehetett volna benne, de… Tavaly nyáron elküldték Újpestről, most pedig Siófokon nem marasztalták, pedig a jobbak közé tartozott. Az élvonalban viszonylag későn mutatkozott be, hiszen csak 25 évesen 2004 őszén lett NB I-es kapus. Igaz ehhez az is kellett, hogy a Kaposvár feljusson az első osztályba. Prukner László ekkor előszeretettel játszatta a saját nevelésű játékosokat. Balajcza már évek óta az első kerethez tartozott, hiszen már 1998-ban pályára lépett a nagyoknál. A zöld-fehérek mezét bajnokin 199 alkalommal viselte, melyből 56 volt az NB I-ben. A legenda szerint 2006 tavaszán már megegyezett az újpestiekkel, s a lila-fehérek elleni bajnokin kivédte a szemüket. Az öltözőbe menet Kovács Zoltán az újpestiek csatára dühöngve vonult befele, s azt találta mondani: ez a kapus, hogy merészel hozzájuk igazolni ez a kapus, hisz elvette a bajnoki címüket… A bajnokságot egyébként a Loki nyerte, három ponttal megelőzve a lilákat. Tehát 2006 nyarán a Megyeri útra költözött, s 301 NB I-es meccsen állt a csapat gólvonalán. A szurkolók szerették kiálltak mellette. 2017 nyaráig, tehát 11 éven keresztül tartozott a lila-fehérekhez. Most azért nem megyünk végig minden idényen, hiszen több volt a jó meccse, mint a rossz. A nehéz anyagi helyzet közepette is maradt, majd a belga tulajdonos szerepvállalása után is. Igaz ekkor már kezdődött az ő háttérbe szorítása. 11 év alatt 1 Magyar Kupa győzelmet, s egy bajnoki ezüstérmet tudott bezsebelni.

2017 nyarán végül elhagyta az Újpestet, s hazatért Somogy megyébe, de nem Kaposvárra, hanem Siófokra. Végigvédte a bajnokságot, hiszen 36 alkalommal kezdődött vele a Balaton parti egylet névsora. Ennek ellenére idén nyáron meglepetésre lemondtak róla, ő pedig úgy döntött befejezi profi pályafutását. Védeni még véd, a megyei első osztályú Hetesben, de profiként már nem. Emellett Újpesten fiatal kapusokkal foglalkozik, s szeretné elindítani lassan saját kapusiskoláját is.