Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Spanyolország: A Barca a koronavírus által leginkább sújtott klubok között!

A Marca című sportnapilap készített egy szubjektív összeállítást arról, hogy a La Liga klubjait mennyire viseli meg a koronavírus-járvány. Íme a madridi székhelyű lap következtetése:

A Marca összeállítását azzal a felsorolással kezdi, hogy mitől is estek el a klubok a futball-mentes időszak alatt.
A jegybevételek, a stadion -és klubmúzeumi túrák, a reklám és szponzorációs rendezvények, vagy a televíziós közvetítések utáni bevételek hiányában elképesztően nagy összegekről beszélhetnénk.

Ezek tükrében nem csoda, hogy a spanyolok, ha zárt kapuk mögött is, de szeretnék befejezni a szezont, hogy legalább a televíziós közvetítése jogok a bevételi oldalon szerepelhessenek.

Azon az oldalon, ahol nem igazán látni jelenleg alternatívát a klubok számára, ráadásul a túloldalon ott vannak a játékosok bérei vagy az elmúlt időszakok átigazolási költségei…

Utóbbi tényező(k) miatt a Marca – talán némi elfogultsággal is élve – az FC Barcelonát azon klubok közé jelölte, akiket mind gazdaságilag, majd ebből is kiindulva morálisan leginkább megrengetett a koronavírus.
A madridi lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a katalánoknál a legmagasabbak a játékosoknak kifizetett bérek, így nem meglepő, hogy a Barca elsőként lépett a fizetések csökkentése terén.

Eközben Madridban a Marca jellemzése szerint az elmúlt években gazdaságilag hatékonyabban funkcionált a klub, anyagi szempontból az átigazolási piacon eredményesebben működött, és még ha a játékosok bérei itt jelentős kiadások, a blancók a tudatosabb klubmodell következtében érzékelhetően kevésbé szenvedik meg ezt az időszakot.

A Marca azért hozzáteszi, hogy amennyiben mondjuk a La Liga küzdelmei és/vagy a Bajnokok Ligája sem folytatódna, a Real Madridnál is ugyan úgy jelentkeznének azért valós gazdasági problémák.

A neves madridi sportnapilap szerint egyébként így jellemezhető most a spanyol első osztályú futball térképe:

Klubok, akiket kevésbé érint a válság:

Real Madrid, Athletic Bilbao, Eibar, Celta Vigo, Leganés

A közbenső zóna klubjai:

Real Betis, Granada, Levante, Mallorca, Sevilla, Getafe, Villarreal, Real Sociedad, Osasuna.

A krízis által leginkább érintettek:

FC Barcelona, Real Valladolid, Deportivo Alavés, Atlético Madrid, Valencia, Espanyol.

Pirossal azok a csapatok, akik a Marca szerint a járvány kitörése óta zuhantak egy szintet…