Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Argentína: indul az új bajnoki idény

Kevesebb mint egy hónappal a Copa Diego Armando Maradona 2020-as kiírását követően péntekről szombatra virradóra kezdetét veszi az argentin bajnokság 2021-es idénye, amely ismét a korábbi, Copa de la Liga Profesional nevet fogja viselni, miután a tavaly elhunyt 60 éves világbajnok legenda hozzátartozói nem szerették volna ha Maradonáról nevezik el a következő sorozatot…

 

A Copa Diego Armando Maradona előző kiírása végén nem hirdettek kiesőket, a 24 argentin élvonalbeli csapathoz két feljutó csatlakozott a Sarmiento és a Platense személyében.

A 26 csapatos mezőny tagjait két 13 tagú csoportba sorsolták, ahol egymással 12 fordulót bonyolítanak le, majd a végén csoportonként az első négy-négy helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. Csoportonként mindig egy-egy nagy rivális egyszerre lesz “szabadnapos”, így addig ők egymás ellen játszhatnak meccseket. Ezen mérkőzések eredményei is beleszámítanak a sorozatba, és a presztízs miatt talán még fontosabbak lesznek. Közülük a fontosabb rangadók terén a Boca-River március 14-én, Racing-Independiente április 11-én kerül megrendezésre.

A mostani hétvégétől kezdődően egészen a május 30-i fináléig valamennyi hétvégén rendeznek mérkőzéseket Argentínában. A meccsek egyelőre még biztosan zárt kapusak lesznek, de a hírek szerint a helyi labdarúgó-szövetség már megkezdte a tárgyalásokat az illetékes hatósági szervekkel annak érdekében, hogy korlátozott számban mielőbb visszatérhessenek a helyi fanatikusok a kultikus stadionok lelátóira.

A sorozat legnagyobb esélyesének természetesen szokás szerint a két legnagyobb gigász: a címvédő Boca Juniors és a velük együtt a Libertadores-kupa elődöntőjében búcsúzó River Plate számít. Egyelőre mindkét ősi rivális “csak” egy-egy nagy név megtartását könyvelhette el hivatalos erősítésként, a Bocánál a 37 éves Carlos Tévez folytatja, a River pedig hosszabbított az Európába csábított Gonzalo Montiellel.

Sokat várhatnánk a Copa Sudamericana-győztes Defensa y Justicia gárdájától, de tekintve, hogy a vezetőedző, Hernán Crespo elbúcsúzott a csapattól, ismét újjáépítés kezdődik a klubnál. Hozzájuk hasonlóan a fővárosi nagycsapatok közül a Racing Club, az Independiente és a San Lorenzo ugyancsak új kormányostól reméli a csodát, és mindannyian javítani szeretnének az előző Maradona-sorozat, ill. a 2019-2020-as bajnoki szezon visszafogottabb teljesítménye után.

A kisebbek közül a Copa Diego Armando Maradonában a döntőig menetelő Banfield alakulatára talán érdemes lehet odafigyelni, mint ahogyan például az Atlético Tucumán és a Talleres Córdoba is mostanság egyre többször tört borsot a favoritok orra alá.

Olyan régi ismert szereplők is feltűnnek egy-egy csapatnál, mint például az Estudiantes La Plata sportigazgatója Juán Sebastian Verón, a Rosário Central csapatát Kily González irányítja, míg az Aldosivi újdonsült edzője az alighogy visszavonult Fernando Gago lett.

A Copa de la Liga Profesional csoportbeosztása

A csoport: River Plate, Racing Club, San Lorenzo, Argentinos Juniors, Banfield, Estudiantes La Plata, Colón, Rosário Central, Aldosivi, Arsenal Sarandí, Central Córdoba, Godoy Cruz, Platense

B csoport: Boca Juniors, Independiente, Huracán, Vélez Sarsfield, Lanús, Gimnasia La Plata, Unión Santa Fé, Newell’s Old Boys, Patronato, Defensa y Justicia, Atlético Tucumán, Talleres Córdoba, Sarmiento

A Copa de la Liga Profesional fordulónkénti menetrendje

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!