Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kinek kell De Gea?

A kapuban nincsenek gondok – ezt nyugodtan kijelenthetjük a Real Madrid kapcsán, viszont korántsem nevezhető rendezettnek ez a szekció, hiszen még mindig lezáratlan a De Gea-ügy a spanyol fővárosban.

Kép: www.sport.err.ee

Kép: www.sport.err.ee

Kezdjük az elején. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Iker Casillas rövid időn belül távozik a Real Madridtól, a blancók helyettes után néztek. Első számú jelöltjük a Manchester United spanyol kapusa, David De Gea lett, aki korábban a városi rivális Atletico Madrid csapatában szerzett nevet magának. Innentől több hónapos huzavona vette kezdetét – Hol köt ki De Gea?

Az idő pedig csak telt, Casillas közben a Portónál lelt ú menedékre, a csapat új szakvezetője pedig nem igazán foglalkozott ezzel a felkapott témával. Ahányszor csak kérdezték Benitezt, ő sosem ment bele abba, hogy szeretné-e ha De Gea csatlakozna a csapatához. Nem volt szükség arra, hogy ezzel foglalkozzon. Amikor első sajtótájékoztatóját tartotta Ausztráliában, egy újságírói kérdésre elárulta: a legkevésbé a kapusok miatt fáj a feje. Van egy Keylor Navas a keretben, aki maradéktalanul képes ellátni a feladatokat – az pedig hogy jön-e mellé más is avagy sem az már nem is olyan fontos – sokkal égetőbb kérdések vártak válaszra akkortájt.

Aztán érkezett a bejelentés: Kiko Casilla a Real Madrid játékosa lett. Őt nem csak a neve csengése miatt szerződtették – az Espanyolnál eltöltött éveiben elhallgattatta a kritikusokat és viszonylag fiatalon a La Liga egyik legjobb kapusának mondhatta magát. A Real már ekkor is figyelte, csak úgy mint az Arsenal – az ágyúsok állítólag közel álltak hozzá, hogy ráhajtsanak a spanyol válogatott kapusra. Végül azonban maradt neki a Real, most pedig már nem csak edzéseken bizonyít. Tegnap a AC Milan ellen megkapta a második félidőt és a bizalmat szép védésekkel hálálta meg. A spanyol sportlapok a címoldalon hozták le Kiko Casilla portréját – eddig nagyon bizalomkeltő, amit a gólvonal mentén művel. De.

Ki lesz az első számú kapus? A Navas-Casilla párharc érdekesnek ígérkezik, de a két egyenértékű kapusnak meglehetnek a hátrányai is. Navasnak meddig lehet azt mondani, hogy csak a kupameccseken védhet? Casilla hogy viseli majd, ha netán évekre Navas mögé szorul. Talán még korai ezen agyalni, de hosszú távon valamelyiküknek nem lesz jó ez a felállás. És akkor a lényeg: mi lesz De Geával? A spanyol sajtó ugyanis még mindig nem tett le a gigaüzlet bekövetkezéséről, habár az esélyek egyre halványulnak. Casilla tegnapi remeklése és De Gea tegnapi gyengélkedése kétségeket kelt a felekben. A PSG ellen a spanyol hálóőr nem brillírozott a manchesteri mezben, ellenben Casilla abszolút jó döntésnek tűnik.

Megérné sok pénzt költeni egy harmadik első számú kapusra? Az ügy a jelek szerint De Gea teljesítményére is hatással van. Ahogy Louis van Gaal mondta: “Ez a helyzet így senkinek sem jó.”

Baranyai Balázs