Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Válogatott: Íme, az Eb-re való kijutás forgatókönyve

Válogatottunk tegnapi 2-1-es Feröer-Szigetek ellen szerzett győzelme után ismét beindult a számolgatás. Figyelem! Kőkemény matek óra jön.

1

Egy biztos. Magyarország egy dologban már 30 éve világbajnok. Mégpedig a hogyan juthatunk ki az aktuális világversenyre kategóriában. És ez most sincs másképp. Azt már tudjuk, hogy a „szigetlakók” felett aratott siker jutalma minimum pótselejtező. Ám, hogy ezt megússzuk – elvégre 1997-ről nem származnak jó emlékeink – a következő forgatókönyvek élnek még számunkra:

Csoport második hely
Sajnos a románok kései egyenlítést érő gólja a finnek ellen (1-1) igencsak nem jött jól számunkra, hiszen ha marad a finn vezetés, akkor a csoport második hely már most meg lett volna, és a vasárnapi pireuszi mérkőzésre a saját kezünkben lenne a sorsunk. Mivel nem így alakult, a lényeg továbbra is az, hogy Storck fiainak győzni kell a hellének ellen, viszont annyi a változás, hogy vasárnap nagyon kell szorítanunk Feröernek, hogy pontot csenjenek keleti szomszédunktól, ez esetben meglenne a biztos második hely, és az Eb részvétel.

A csoportunk állása: (www.eredmenyek.com)

f_csop

Legjobb csoport harmadik, és az Ukrán veszély
Ha nyerünk és Románia is hozza a kötelezőt, akkor harmadikok vagyunk, de ha ki is kapunk a görögöktől, akkor is biztos a csoport harmadik hely számunkra. Sőt ami még ennél is fontosabb, hogy a görögök elleni vereség biztos nem számít bele a legjobb harmadik helyért vívott küzdelembe, mivel a korábbi kontinens bajnokok biztos utolsó helyen zárnak, és ez esetben a csoportutolsók ellen elért pontokat nem veszik figyelembe, tehát a már megszerzett 15 pont ez már végleges. Ez esetben az ukránok lesznek a legnagyobb ellenfeleink, feltéve, ha maradnak a harmadik helyen. Ukrajna legjobb csoport harmadik helyéhez az kell, hogy nyerjenek vagy döntetlenezzenek Macedóniában – utolsó helyen tartva ezzel őket – majd hazai pályán legyőzzék a vélhetően akkor már tét nélkül játszó spanyolokat. Ez esetben csak remélni lehet, hogy legalább a Puskás, Kubala, Czibor, Kocsis miatti tiszteletből a spanyolok megteszik nekünk, amit meg kell… És minimum le X-elnek az ukránokkal.

Az Ukrán csoport állása: (www.eredmenyek.com)

c_csop

A legkisebb rizikó faktor
Számunkra az úgymond kevésbé veszélyes csoport a következő:
A csoport, a Törököknek le kell győzniük a már kijutó izlandiakat otthon, és idegenben a cseheket, plusz még a Kazah válogatottnak idegenben kéne győznie Lettország ellen, ezzel a Balti állam kerülne az utolsó helyre, akik ellen a törökök csak két pontot szereztek. Ez esetben nekik lenne 16, ami ugye már nem jó nekünk. De látva azt, hogy mennyi mindennek kell összejönnie a félholdasoknak, így ez a forgatókönyv valószínűtlen. Pláne, hogy a hátulról jövő hollandokról még nem is beszéltünk…

A G csoporban még végezhet 18-18 ponttal Oroszország és Svédország, de a két válogatott egymás elleni mérlege az oroszok felé billen, ami számunkra jó, mert az oroszok a valószínűleg utolsó helyen záró moldávok ellen kevesebb pontot vesztenének, viszont a svédek 12-nél semmi esetre sem szerezhetnek többet. Úgyhogy gyakorlatilag ez a csoport számunkra eldőlt.

A H csoport a következő „veszélyeztetett” terület lett volna, de itt már korábban eldőlt zöldasztalnál, hogy a horvátok nem szerezhetnek 15 pontot, A Norvég, Olasz páros meg ha ki is kapnak hátralévő meccseiken, illetve abból az utolsó fordulóban egymás ellen játszanak akkor sem érhetik el a 15 pontot.

Csoport harmadikok tabellája: (www.eredmenyek.com)

harmadikok

Egy szó, mint száz, ha mi nem is nyerünk és Feröer sem kaparja ki nekünk a gesztenyét, ez esetben valószínűleg csak az Ukránok hátralévő meccseit kell figyelni. Ha pedig ez se sikerül, akkor jön a két meccses novemberi szétlövés, Irország, Dánia/Albánia, Törökország/Hollandia, Horvátország, Szlovénia vagy ki tudja ki ellen… Ugye milyen egyszerű a képlet?

Becz Tamás