Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Újpest: Kötélhúzás az utánpótlásról

Nem fenékig tejfel az élet a Megyeri úton mostanság. Az élvonalbeli csapatot működtető gazdasági társaság és az utánpótlást magába foglaló egyesület között élesedik a vita a korosztályos együttesek versenyeztetése miatt. Emellett a vezetőség nyolc ember kitiltásáról határozott.

p18qhor2sj1kbhf8sboi1e9m1jp53

Sajtótájékoztatót tartottak szerda délelőtt Újpesten. A téma az utánpótlás-csapatok versenyeztetése körül kialakult helyzet volt. Az UTE sajtótájékoztatóján bemutatták az egyesület és az Újpest 1885 Futball Kft. közötti levelezést, mindezt azok után, hogy a gazdasági társaság 2016. június 30-i határidővel felmondta az együttműködési megállapodást. A profi klubot működtető társaság szerint az UTE megakadályozta öt utánpótláskorú játékos átigazolását, valamint nem megfelelő módon készítette el írásbeli beszámolóját.

Az egyesület szerint súlyosan jogellenes volt a szerződés felmondása, ezért azt érvénytelennek és joghatás kiváltására alkalmatlannak nyilvánította. Álláspontjuk szerint semmi szerződésszegést nem követtek el – szemben az Újpest FC állításaival – a felmondás a tartalmi problémák mellett formai hibákat is tartalmaz, ugyanis a 2014-ben megkötött szerződést csak azonnali hatállyal mondhatta volna fel az ÚFC.

maxresdefault

Őze István, az UTE klubigazgatója elmondta, a mondvacsinált okokat az is alátámasztja, hogy Gyarmati Eszter, az ÚFC ügyvezetője december 1-én a televízióban kifejtette, új alapokra kívánják helyezni az utánpótlásképzést, és saját maguk akarják versenyeztetni csapataikat.

„Értetlenül állunk a gazdasági társaság eljárása előtt, hiszen az egyesület és Újpest FC együttműködése immár közel húsz éve sikeresnek mondható, tavaly pedig – több közreműködővel együtt – éppen az UTE mentette meg az összeomlástól az első osztályú felnőtt labdarúgást. Erre tekintettel elvártuk volna, hogy amennyiben a megállapodást meg kívánják szüntetni, akkor azt a szerződés, a törvények, valamint az üzleti tisztesség szabályai szerint, tárgyalásos úton kíséreljék meg – fogalmazott Őze István, aki bemutatta a válaszlevelet: »Az önök eljárása főleg annak fényében súlyosan rosszhiszemű, hogy – ellentétben egyesületünkkel – huzamosabb ideje, súlyosan megszegik a szerződést, amikor az utánpótlás finanszírozására irányuló kötelezettségüknek nem tesznek eleget.«tavaly is maximálisan a csapat mellett voltunk, megmentettük a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet pénzét és csapatát, megmentettük őt a csúfos anyagi és szakmai kudarctól, ezzel megmenekült egy büntetőügytől.”

Nemrégiben egy közleményt is kiadott az egyesület, amelyben hazugságokat, jogszerűtlenségeket tartalmaznak az együttműködés felmondásának indokai: „A kft. a szerződés felmondásával – véleményünk szerint – az utánpótláspénzeket akarja lenyúlni, és ezzel biztosítani azt, hogy az állami pénzek indirekt módon külföldi befektető zsebébe vándoroljanak.”

Ezt előzte meg az Újpest FC közleménye, amelyben a teljes utánpótlás számára adottak legyenek a korszerű felkészülési feltételek. Az „Új utakon az újpesti utánpótlás” címmel nyilvánosságra hozott kommünikében határozottan leszögezték, a minőségi képzés mellett 2016. júliusától valamennyi korosztályban lesz saját csapata az Újpest FC-nek.

Tovább tart tehát a kötélhúzás az UTE és a Futball Kft. között, aminek nem csak a két szervezet látja kárát, hanem az a sok gyerek is, akik lila-fehérben futballoznak.

Lépett a klub

Megelégelte a folyamatos büntetéseket az Újpest vezetősége, így drasztikus lépésre szánta el magát.

„Az Újpest 1885 Futball Kft, mint a sportrendezvény szervezője, a sportról szóló 2004. évi I. törvényben (a továbbiakban: Stv.) meghatározott szervezőként, az Stv. 73. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva sportrendezvényen történő részvételből a mai nappal nyolc személyt zárt ki. A kizárás részleteit illetően elmondható, hogy a kizárásra került személyek esetében az eltiltás alapjául szolgáló cselekmények a következőek:

– pirotechnika elműködtetése és arceltakarás;
– nézőktől elzárt területre történő bemászás és verbális incidens.

A határozat az eltiltott személyek esetében egy, illetve kettő évben határozta meg a kizárás időtartamát az elkövetők szabálysértő magatartásnak súlyosságától függően. A kizárt személyek esetében az eltiltás minden az Újpest FC által rendezett mérkőzésre és egyéb sportrendezvényekre kivétel nélkül érvényes.”

Gavalovits Sándor