Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Ezúttal a három nagy mögött lesznek a rangadók! – Előzetes

A 23. fordulót rendezik hétvégén a spanyol bajnokságban, ahol a Barca, Real, Atleti triumvirátusra elvileg kötelező győzelmek várnak. A forduló rangadóit ezúttal a tabella negyedik és hetedik helyen lévő négy csapata egymással játssza le izgalmasnak ígérkező két mérkőzés keretében.

01

Pénteken egy Málaga-Getafe találkozóval veszi kezdetét a hétvégi bajnoki forduló. A két csapat egymást követi a tabellán, hiszen a hazai andalúzok a tizedikek 27 ponttal, míg a madridiak a 11-ek 26 egységgel. A mérkőzés abszolút esélyese a hazai gárda, hiszen a kezdeti nehézségek után az elmúlt hónapokban szépen magukra találtak a kék-fehérek, és szorgosan gyűjtögetik a pontokat, míg a Getafe házon kívül csapnivaló formát mutat. A madridi kiscsapat 26 pontjából mindössze ötöt szerzett idegenben és csak egy Gijón elleni győzelmet tudnak felmutatni.

Szombaton négy mérkőzés lesz terítéken, ezek közül az első délután négykor kezdődik. Ekkor fogadja az Atlético Madrid az Eibart. A múlthéten a Barca elleni rangadót elveszítő Griezmannéknak kötelező a három pont begyűjtése, ráadásul erre az esélyek is adottak, hiszen ősszel idegenben már sikerült 2-0-ra legyőzni a mostani ellenfelüket, ráadásul a még mindig nyolcadik baszk kiscsapat formája amúgyis hanyatló formát mutat.
A soron következő mérkőzés kiesési rangadó lesz, ahol a 18. Rayo Vallecano fogadja a jelenleg 16. Las Palmast. A hazaiak három mérkőzés óta veretlenek, ráadásul a Las Palmas idegenben még nyeretlen. A „Kanárik” a szigeteket elhagyva mindössze három döntetlent tudtak összehozni.
Fél kilenckor Bilbao-Villarreal rangadót rendeznek, mely találkozó két résztvevője igen csak jó formában várja a mérkőzést és jó pozícióból. A hazaiak az éppen El-indulást jelentő hatodikok 34 ponttal, míg a Villarreal a negyedik 44 ponttal. A sárga tengeralattjárók ráadásul kilenc mérkőzés óta képtelenek kikapni, már ami a bajnokságot illeti, és egy esetleges győzelem esetén szinte biztosított lenne Soldadoéknak a Bl-hely. A Villarreal egyébként ősszel 3-1-re nyert hazai pályán, viszont alig egy hónappal ezelőtt a két gárda páros kupa mérkőzését oda-vissza a baszkok nyerték.
Nap zárásaként a kiesés elől menekülő Gijón a bajnokságot jól kezdő, viszont az elmúlt hat fordulóban mindössze négy döntetlent összehozó Deportivot fogadja. Ráadásul a la corunaiak szempontjából az sem jó előjel, hogy az őszi mérkőzésüket is 3-2-re elbukták hazai pályán.

Vasárnap ebédidőben játszik a Barca! Mégpedig kötelező győzelem előtt állnak, hiszen listavezetőként az abszolút utolsó Levantéhoz látogatnak. A gránát-vörösök formáját aligha kell bemutatni, ráadásul a két csapat legutóbbi öt találkozóján a következő eredmények születtek kronológiai sorrendben: 4-1, 5-1, 5-0, 5-0, 4-1. Ez bizony 23-3-as gólarány a katalánok javára. Ezek ismeretében az is meglepő lenne ha Messiéknek csak egy izzadságszagú győzelem jönne össze…
Érdekesnek ígérkező összecsapás lesz a délután négykor kezdődő, hiszen két szebb napokat megélt patináns csapat találkozik egymással. Ráadásul ami a külön pikantériája a Betis-Valencia találkozónak az az, hogy a két csapat hihetetlenül régóta nem tudott bajnokit nyerni. A hazaik 9, a vendégek 11 találkozó óta nyeretlenek. Ami szintén közös pont az, hogy mindkét fél utolsó győzelme idegenben volt. A Betis még november 27-én a Levante vendégeként nyert 1-0-ra, míg a Valencia november 7-én a Celta Vigot ütötte ki a Balaídosban 5-1-re. Egyébként a két fél összel 0-0-s döntetlenre végzett egymással. Ezt az eredményt ezúttal aligha venné be egyik csapat szurkoló tábora is. Különösen – a Valenciához mindössze december elején érkező – Gary Neville alatt rezeg nagyon a pad. Már csak hétközi Barca elleni 0-7 miatt is…
Negyed hétkor Celta-Sevilla rangadót rendeznek. A bajnokságot parádésan kezdő, és sokáig a dobogót közvetlen közelről figyelő Celta legnagyobb értékük – Nolito – kiválása óta sorozatos vereségeket szenved, és jelenlegi riválisa pont az előző körben eléjük is került. A Celta a hetedik 34, míg a Sevilla az ötödik 36 ponttal. Ősszel a Celta 2-1-re nyert Sevillában, ám ezúttal komoly esély van rá, hogy a Sevilla megszerezze idei első idegenbeli sikerét elnézve a formákat. Ráadásul csütörtökön a kupa-elődöntő első felvonásaként Gameiroék 4-0-val intézték el otthon Aspasékat. Ezek után abszolút nem szolgálna meglepetésként a Sevilla sikere.
Az estét a Granada-Real Madrid igencsak egyoldalúnak ígérkező mérkőzése zárja. A Zidane érkezése óta szárnyaló blancók jelenleg a harmadikok, míg a Granada az utolsóelőtti. Ezek ismeretében tényleg fölösleges taglalni az esélyeket…

A forduló zárásaként hétfőn a hat mérkőzés óta nyeretlen Espanyol fogadja a Sociedadot. A barcelonaiak ősszel 3-2-re tudtak győzni San Sebastianban, ám annyira hullámzó a két csapat teljesítménye, hogy nem lenne fix tippmix tippünk az Espanyol újabb sikere. A hazaiak egyébként 22 ponttal a tizenötödik helyről várják a találkozót, míg a vendégek a 13. helyen állnak 24 ponttal.

A 23. forduló programja:

PÉNTEK
20:30 Málaga – Getafe

SZOMBAT
16:00 Atlético Madrid – Eibar (Sport 2)
18:15 Rayo Vallecano – Las Palmas
20:30 Athletic Bilbao – Villarreal (Sport 1)
22:05 Sporting Gijón – Deportivo La Coruna

VASÁRNAP
12:00 Levante – FC Barcelona (Sport 1)
16:00 Real Betis – Valencia (Sport 1)
18:15 Celta Vigo – Sevilla FC (Sport 1)
20:30 Granada – Real Madrid (Sport 2)

HÉTFŐ
20:30 RCD Espanyol – Real Sociedad

Fotó: football5star.com

Becz Tamás