Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I-es holtszezon összegző: Új útra lépett a Vasas! – 3. rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 10-én vége a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál. (pár igazolás esetleg kimaradhat, hisz pl. a mai napon még csak február 9 van)

Cikksorozatunk (NB I-es holtszezon összegző) további már megjelent részei:

– Békéscsaba: Előre, vagy hátra? – 1. rész
– Vajon bennmarad a Felcsút? – 2. rész

Az utolsó pillanatban került el a kieső helyről az újonc Vasas együttese. Furcsa leírni, hogy egy ilyen patinás klub, mint Budapest XIII. kerületének büszkesége, újonc a élvonalban. Azt még furcsább leírni, vagyis az utóbbi 10-15 eseményeit ismerve, annyira nem is fura, hogy kiesőjelölt. Ősszel, már két edző is irányította az angyalföldi legénységet, igaz papíron végig Simon Antal volt a vezetőedző, ugyanis Szanyó Károly licence hiányában, csak edzőként szerepelt a statisztikákban. Michael Oenning személyében Bundesliga múlttal rendelkező trénert neveztek ki a csapat élére. Bernd Storck szövetségi kapitány ajánlotta őt Vancsa Miklóséknak. Ezt miért is írom le? Későbbiekben még párszor szerepelni fog a szövetségi kapitány neve.

Távozó játékosok között elsőként említem Kenesei Krisztiánt, kinek NB1-es pályafutása, akkor kezdődött, mikor én elkezdtem nézni a bajnoki meccseket. 436 meccsen 193 góllal az elmúlt szezonok legeredményesebb játékosa távozott a magyar élvonalból. Már nem valószínű, hogy az idén már 39. születésnapját ünneplő „Kenő” újra NB1-es meccsen játsszon. Így nem lesz meg neki, a hőn áhított 200.élvonalbeli gól. A 2002/03-as szezon gólkirálya 1993-ban mutatkozott be az MTK-ban, mikor Gellei Imre pályára küldte az akkor 16 éves fiatal játékost. Óriási meglepetést keltett 2000-ben, mikor Kenesei Győrbe igazolt. Érdekes módon, az akkor szerződtetett Ferenczi István miatt mondtak le könnyedén Kenesei szolgálatairól. Ferenczi fél évvel ezelőtt, szintén a Vasasból vonult vissza. (jelenleg ő a pálya és erőnléti edző) „Kenő”, hisz a pályák környékén mindenki csak így hívja a meglepetésre, csak 29 válogatott meccsen szereplő csatárt, 9 gólt szerzett a Nemzeti11-ben. Hosszú pályafutása alatt megfordult az MTK, Győr, Zalaegerszeg, Beijing Gouan (kínai bajnokság 3 év), újra Győr, Vasas, Avellino (olasz 1 év), Haladás, Pápa, Vasas csapataiban. Kenesei, nem teljesen levezető szándékkal, most a III.Kerület csapatában folytatja pályafutását, igaz valószínű az élvonalban többet már nem látjuk, az ősszel még 9 élvonalbeli meccsen 3 gólt elérő legendás csatárt.

Másik nagy távozó a szintén válogatott Lázok János. Tegnap aláírt Újpestre, ami óriási meglepetést keltett, hisz ősszel 13 meccsen 1 gólt szerző támadó játékos, már inkább amúgy is kiegészítő játékos volt a Vasasnál, tavasszal bizonyíthatja, hiba volt róla lemondani.

Vojo Ubiparip, nyáron nagy – nagy reményekkel érkezett Angyalföldre, de nagyon gyorsan távozott is. 9 meccsen, 1 gólt szerzett, igaz az nagyon szépre sikeredett, mikor a Vasas 5-1 kikapott a Ferencvárostól, a második félidő elején talált be Dibusz Dénesnek.

Az elmúlt napokban hallani lehetett Tomislav Pajovic, Marko Vukasovic távozásáról, de ezek eddig nem realizálódtak, akik a cikk megjelenése előtt szerződést is bontottak a Vasassal. Vukasovic korábban a Kecskemét csapatában játszott már a magyar élvonalban, de az akkor hasznos játékát a Vasasnál nem tudta már megismételni.  Ősszel 15 mérkőzésen 0 gólt szerzett, s így jelenleg 77/3 a magyar élvonalbeli mutatója.
Nyáron nagy dirrel – dúrral harangozta be a Vasas a szerb védőt Pajovicot, de az őszi szezon közepére kiderült, nem csináltak vele olyan nagyon jó vásárt. 17.szer lépett pályára a korábban Moldovában és Izraelben is játszó középhátvéd, aki Korcsmár és Ristevski érkezésével, biztos, hogy kevesebb lehetőséget kapott volna.

Nézzük az érkezőket. A legnagyobb név egyértelműen Korcsmár Zsolté, aki Németországból a Greuthner Fürth együttesétől tért haza, hogy beverekedje magát a nyári Eb – keretbe. 1 év kihagyás után, valószínű, hogy a kiesés ellen küzdő Vasasba könnyebben bekerül, mint a Bundesliga 2-es csapatába a 24-szeres válogatott labdarúgó. 1,5 évre írt alá, de azzal a szándékkal, hogy nyáron újra külföldön játszhasson. Nem tudjuk milyen állapotban van, állítása szerint minden OK, de valamiért a magyar csapatok közül csak a Vasas csapott le rá. Itt a tavasz, lehet bizonyítani.

Kire Ristevski a 7-szeres felnőtt válogatott macedón középhátvéd, aki, megfordult korábban az összes utánpótlás válogatottban is, lehet Korcsmár párja a védelem közepén, ha csak a magyar válogatott játékos nem védekező középpályásként fog szerepelni. A Rabotnicki együttesét hagyta hátra a 25 éves Ristevski, hogy a magyar élvonalban tartsa új csapatát. Az 7 mérkőzésen az Európa Ligában is pályára lépett, s korábban megfordult az albán, a bolgár élvonalban is.

Christian Müller, az első német igazolása új állomáshelyén a német edzőnek. Egészen véletlenül a szövetségi kapitányunk Storck tanítványa volt egykor a Herthánál, melynek színeiben, 17 Bundesliga 1-es meccsen pályára lépő és azokon 2 gólt elérő támadó középpályás. Ősszel a Bundesliga 2-es Bielefeld keretének volt tagja, 8 mérkőzésen 1 gólpassz fűződik a nevéhez, az ősz jó részében sérüléssel bajlódó játékosnak. Pályafutása során a legtöbb mérkőzésen a Bundesliga 2-ben szerepelt, de van tapasztalata a német Bundesliga 3-ban, és alacsonyabb osztályokban is a pályafutása során először légiósnak álló 32 éves Müllernek.

Egyelőre utolsó érkező Szivacski Donát, aki ugyan kölcsönből érkezik vissza Siófokról, de még egyetlen hivatalos meccsen se öltötte magára, a Vasas piros – kék szerelését, még az utánpótlás bajnokságban sem. Róla tudni érdemes, hogy 1997-ben született, tehát még 2 évig fizet utána az MLSZ. Az előző szezonban mutatkozott be az élvonalban, az azóta vissza sorolt (pontosabban megszűnt) Kecskemét színeiben. 7 mérkőzésen viselhette a lila – fehér alakulat mezét, mely nyáron elengedte Angyalföldre. A Vasasnál egyből tovább is passzolták őt a „fiókcsapatnak”, hisz a Kubala Akadémia tulajdonosai a Siófok „gazdái” is. A Kubala Akadémia pedig, ugye a Vasasnak neveli az ifjakat. Ősszel 12 meccsen szerepelt az nb2-ben, s meggyőzte a Vasas vezetőit, érdemes esetleg kipróbálni őt. Jelenlegi helyzet szerint, tavasszal marad is a XIII.kerületben.

A januári kezdet óta, a görög csatár Ilias Ignatidis is Angyalföldön készül, leigazolása eddig még nem realizálódott,  (igazi a holnapi bankett beharangozóban írták, hogy ő is ott lesz). A 19 éves görög játékos, mily meglepő Bernd Storck kapitány ajánlására érkezett a Fáy utcába. A német edző, akkor dolgozott Ignatidis-sal, mikor az Olympiakosznál volt utánpótlásedző. A csatár statisztikák szerint, ősszel 1 mérkőzésen 9 percet töltött a pályán a görög 2.osztályban.

Összesítve, az őszi gyengébb szereplés meglepte a vezetőket, hisz azt gondolták jól igazoltak a nyáron, s együtt tartották a keretet, maradtak a meghatározó játékosok is. Nehéz lesz tavasszal kiharcolni a bent maradást, hisz most erősebbnek tűnik a keret, mint ősszel volt, igaz elküldtek csatárokat, s védők érkeztek helyettük. A 31 kapott gól miatt érthető is a védelem erősítése, de még a csatársorba szükség lenne 1-2 igazolásra, hisz a legeredményesebb játékos Remili Mohamed a maga 4 góljával, s az utána következő Kenesei, ugye már nem tagja a keretnek. A 12 csapatos bajnokságban nehéz lesz gólok nélkül bent maradni.

Esély a bent maradásra: 40%

Külföldiek száma: 7

Fiatal tehetségek: (ki számít fiatal tehetségnek? aki 1995.01.01 után született)

Osváth Attila, sajnos a fiatal játékos megsérült ősszel, előreláthatóan az egész tavaszi szezont ki kell hagynia, pedig Bernd Storck bővebb keretében számításba volt véve, hisz ősszel is meghívta már a fiatal jobb hátvédet. (mivel sérült biztos nem megy az Eb-re). Tavaly még Szigetszentmiklóson szerepelt, a korábban Veszprémben nevelkedő hátvéd. Nagy jövő előtt áll, ha nem reked meg a fejlődésben.

Vida Máté fiatal kora ellenére (1996-ban született), már több, mint 2 éve a Vasas felnőtt keretének tagja, az ősszel 17 mérkőzésen pályára lépő középpályás. Nagy tehetségnek tartják, a tiszta játék híve, hisz eddigi 54 hivatalos meccsén 4 sárgalapot begyűjtő védekező középpályás.

Berecz Zsombor 2013 májusában mutatkozott be a Vasas felnőtt csapatában, az ősszel 18 meccsen lépett pályára, ezeken gólt nem szerzett.

Esély az Eb szereplésre:

Nagy Gergely: óriási kapustehetség. Már 22 éves, évekig a Győr 2. – 3. számú kapuvédője volt. Az előző szezonban, Dunaújvárosban megkapta az esélyt a bizonyításra, s élt is vele, hisz a nyári kiesés után, ő maradhatott az élvonalban. Ősszel vele kezdődött a Vasas kezdőcsapatának névsora, majdhogynem minden mérkőzésen, 3 meccset kellett kihagynia sérülés miatt. Ha Storck kapitány úgy dönt, hogy olyan kapusokat visz magával, akik tavasszal védenek, akkor Nagy lehet, az egyik jelölt, hisz a nálánál előrébb járó Bogdán, Megyeri, Gulácsi is sajnos egyelőre a tartalékok szomorú kenyerét eszik.

Korcsmár Zsolt, azért igazolt haza, hogy bekerüljön a keretbe. Az ő nevét csak azért írom le, mert mégiscsak egy korábban meghatározó játékosról beszélünk, aki, ha tavasszal lendületbe jön, egyértelmű, hogy a válogatott erőssége lehet.

Hangya Szilveszter, is párszor bekerült ősszel Storck kapitány bővebb keretébe. A bajnokság előtt Hangya 2 nb1-es mérkőzéssel rendelkezett, az első fordulóban meglett neki a 3. szereplés, és azaz óriási bravúr, hogy ezt 3.csapatával érte el. (korábban MTK, Dunaújváros színeiben lépett az élvonal gyepére) Szkeptikus is voltam vele szemben, de ősszel láttam jópárszor játszani, a hangyaszorgalmú balhátvédet, s engem meggyőzött. Ha tavasszal is ilyen sokat futó játékot fog mutatni, akkor helyet követelhet magának először a bővebb keretben. Ugye Hangya pont a mindig hiányzó balhátvéd posztján játszik.

Osváthról írtam korábban, hogy sérült, pedig ő is a bővebb tagja lehetne.

Endrődi Dávid