Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Aduriz intézte el a Celta Vigót

A spanyol bajnokság 36. fordulójának nagy rangadóját rendezték most vasárnap délben, míg tegnap este a Granada tett nagy lépéseket a bent maradás eléréséhez.

Kép: sbisoccer.com

Kép: sbisoccer.com

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy az újonc Las Palmas valószínűleg jövőre is a La Liga mezőnyét erősíti majd. A Granada kapcsán viszont ugyanez nem mondható el. A Granada az egész szezonban a hátsó régiókban viaskodott, elkerülni onnan pedig eddig sem tudott. Ők is tagjai annak a 6-7 csapatos bolynak, ahol eldöntik: ki marad és ki esik ki a bajnokság végeztével. Épp ezért inkább a hazaiaknak volt fontos ez a találkozó, habár ez nem mindig érződött. Elég rosszul indult számukra a mérkőzés: 12 perc elteltével már két gólos hátrányban voltak, hiszen Viera duplázott az elején.

A gyors válasz sem maradt el: Rochina előbb a 13. percbeen szépített, majd El Arabi a 22. percben ki is egyenlített. Fordulatokban tehát bővelkedett a találkozó, amely ekkor még nem ért véget. A második félidőben ugyanis Ricardo Costa köszönt be a vendégeknek, ami három pontot ért a Granada számára. A Las Palmas alapvetően jobban játszott és előbb érdemelt volna győzelmet, mint a másik csapat, ám a Granada futballistái nem adták föl és nyerni tudtak. Ez számukra létfontosságú, hiszen így már a 16. helyen állnak, azaz már nincsenek a vörös zónában – előnyük viszont szinte elhanyagolható. A Las Palmas a 9.

Granada – Las Palmas 3-2
G.: Viera (3., 12.), Rochina (13.), El Arabi (22.), Ricardo Carvalho (71.)

Vasárnap délben igazi rangadót rendeztek: a Celta Vigo látogatott a San Mamésbe, az Athletic Bilbao otthonába. A két csapat egymás ellen küzd a bajnokságban, mégpedig az ötödik hely a tét. A baszk csapat stadionja igazi oroszlánbarlang, így nem volt könnyű dolga a Celtának – komoly teljesítményre volt szükség a részükről. Ez az elején jött is. A vigóiak beszorították saját kapujuk elé a hazai csapatot, akik láthatóan gondban voltak. A világoskékek támadói remek napot fogtak ki: Orellana, Nolito, Iago Aspas és a többiek színezték a focit a kapu előtt, a vendégek sokkal nagyobb tempót diktáltak, mint ellenfelük. Ez a különbség végül a 13. percben érett góllá: a Bilbao védői óriási helyezkedési hibát vétettek, csal több méteres hátrányból tudták követni a kilépő Orellanát, aki a bizonytalanul kilépő Iraizoz kapus lába alatt gurította be a labdát. Ezután a helyzet nem változott: a Celta továbbra is nyomott, próbálta megduplázni az előnyt. Ekkor azonban jött a nagy visszatérő, aki talán élete szezonját futja – Aduriz mindent megváltoztatott.

Előbb a 38. percben dobta el magát jó érzékkel a tizenhatoson belül (kétségtelenül volt kontakt a védő és közte) – a tizenegyest pedig ő személyesen értékesítette. Az egyenlítés tényleg a semmiből jött, de innentől kezdve már semmi sem volt ugyanaz. Hiszen a Celta játékosai még fel sem dolgozták a történteket, máris újabb csapás érte őket: Aduriz minden színészi képességét bevetve fetrengett a földön, majd az őt fegyelmező Cabral érkezésekor még jobban rákapcsolt. A vendég védő tényleg messzire ment egy kicsit, így a játékvezető végül kiállította őt. Ez döntő tényezőnek bizonyult, hiszen innentől a hazaiaknak állt a meccs. A fordulás után aztán sikerült is nekik felülkerekedni: a 72. percben Raul Garcia pöccintette a labdát a földön fekve a hálóba, ami be is állította a végeredményt. Ezzel a 2-1-el már nem tudott mit kezdeni a Celta, amely a hajrában ugyan rárontott a kiengedő bilbaóiakra, de betalálni már nem sikerült. Az Athletic ezzel újabb sikert aratott, előzött is: most már övék az ötödik pozíció a Celta Vigóval szemben.

Athletic Bilbao – Celta Vigo 2-1
G.: Orellana (13.), Aduriz (38. – büntető), Raul Garcia (72.)

Baranyai Balázs