Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Botrányos játékvezetés: Pique kiakadt, a liga elnökének üzent…

Az FC Barcelona labdarúgócsapata két nyeretlen mérkőzéssel zárta a mögöttünk álló hétvégét, a kupában az Athletic Bilbao szerzett előnyt az odavágót követően, míg a bajnokságban a Villareal csent pontot Luis Enrique csapatától. A két találkozó és a Real Madrid kupamérkőzésén történt bírói tévedések margóján a sajtó és a szurkolók is ízekre szedik a spanyol bírói garnitúrát. A szókimondó magaviseletéről ismert Gerard Pique ezúttal sem fogta vissza magát, hét közben a kupameccs után is megszólalt, vasárnap késő este a hármas sípszó után pedig egyenesen a La Liga elnökének címzett személyes üzenetet mindenki füle hallatára. Összegzés gyanánt nyilatkozatokkal és képekkel illusztráljuk a történteket. 

fotorcreated

A történet, mint mindig, ezúttal is a két gigászra, a Real Madridra és az FC Barcelonára van kiélezve. A sajtó és a szurkolók is szeretik összehasonlítani a két csapat elleni ítéleteket. Olaj a tűzre, ha egyik csapat  javára tévednek, a másikat pedig negatív értelemben sújtják téves ítéletekkel. Ilyenkor rögvest előkerülnek az összeesküvés elméletek. Hogy jogosan, vagy jogtalanul, azt mindenki döntse el maga a saját szubjektív gondolatmenetével.

A sztori a Real Madrid hazai kupameccsével kezdődött a Sevilla ellenében. A mérkőzés játékvezetője Antonio Mateu Lahoz több ízben a Real Madrid javára tévedett a 3:0-ra megnyert mérkőzésen. A királyiak első gólját egy igen nyilvánvaló szabálytalanság előzte meg, majd pedig a harmadik gól büntetőből született. A megítélt tizenegyes sejthetik, hogy jogtalan volt, James Rodriguez két kézzel lökte meg hátulról az egyik vendég védőt, aki nekiesett a gólra törő Real játékosnak. A legjobban James reklamált, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott.

Ezt követően jött az FC Barcelona vendégjátéka az Athletic Bilbao otthonában, több vitathatatlan tévedéssel. David Fernandez Borbalan kezéből igencsak kicsúszott a mérkőzés és bizonyára a fejét fogta, amikor azt visszanézte a televízióban. Aduriz szabálytalansága, torok könyöklése Umtitivel szemben egyértelmű piros lapot kellett volna, hogy érjen. A Bilbao 2:1-es előnyéből a leírtak semmit nem vonnak le, hiszen kegyetlenül kihasználták a katalán védelem hibáit, ám a bírói tévedések sokasága igen frusztráló lehet egy katalán érzeletű szurkolónak, játékosnak. Neymárt az első játékrész hosszabbításában teljesen egyértelműen buktatták, a büntető azonban elmaradt, a játékvezető szabadrúgást ítélt kifelé, s reklamálásért három katalánnak is kiosztott egy sárgát. Busquets és Jordi Alba előtt legelőször a csapatkapitány Iniesta kapott figyelmeztetést, úgy látszik, már a karszalagos fickók sem szólhatnak. Ráadásul egy újabb büntető maradt el akkor, amikor az egyik hazai játékos egyértelműen kézzel ért a játékszerhez. A felvételeket visszanézve ezen szituációkat és azt, hogy a játékvezető tévedett a Bilbao javára senki nem vonhatja kétségbe.

“A Neymar elleni szabálytalanság egyértelmű volt, és az is, amelyet Gorka Iraizoz ellenem követett el…! Tudjuk, hogy mennek a dolgok, láttuk, mi történt a Real Madrid–Sevilla mérkőzésen. Futballozni szeretnénk, nem rulettezni.” – mondta a nyilatkozatai gyanánt sokat bírált Pique, ám Rakitic sem volt sokkal finomabb  – “Ha a játékvezető visszanézi a meccset, nem lesz könnyű éjszakája. Nem szokásom kritizálni a játékvezetőket, ám el kell ismerni, ahogy a labdarúgóknál is előfordulhat, néha nincs jó napjuk.”

Az Umtitit lekönyöklő Aduriz esete

umtiti

A Neymar elleni igen egyértelmű fault a büntetőterületen belül

15970423_10154016648021688_1794351413_n

A folytatásban vasárnap este bajnoki rangadó várt az FC Barcelona csapatára, a Villareal otthonából kellett volna elhozni a bajnoki pontokat. A meccs előtt senki nem sejtette, hogy kézilabda meccsről lesz szó, ez a testrész ugyanis szabályos játékelemnek minősült a későbbiekben. A mérkőzés folyamán ugyanaz a Villareal játékos kétszer kezezett 1-0-ás vezetésnél a saját tizenhatosán belül. Mindkét eset teljesen egyértelmű, a büntető azonban elmaradt. Mielőtt valaki azt mondaná, hogy az FC Barcelonát toljuk, azt is szeretnénk megjegyezni, hiszen tényekről beszélünk, hogy a két hazai kezezés között a játékvezető Ignacio Iglesias Villanueva a Villareal számára is elfelejtett befújni egy jogosnak vélt büntetőt Mascherano kezezésénél. A mérleg 0/3, a játékvezető nyilvánvalóan nem lett megdicsérve a mérkőzés után.

A lefújást követően Pique nem hagyta szó nélkül az események sorát, s a levonulás közben megtalálta magának a Spanyol Labdarúgó Liga (LFP) elnökét Javier Tebalest. A lelátón ülő “sportdiplomatára” mutatott, s felkiabált neki – Láttad? Igen, te ott! Láttad?”

Messi esetleges gólba tartó labdáját kézzel blokkolták

15969871_10154016644236688_237287258_n

Ugyanaz a játékos újra kezezett

15935694_10154016644276688_1960221730_n

Végezetül pedig a főszereplők balról jobbra: 

Antonio Mateu Lahoz, David Fernandez Borbalan, Ignacio Iglesias Villanueva
A negyedik ürgét nem ismerjük, de nagyon hasonlít a többiekre… 

12