Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga 2: Így áll a német másodosztály féltávnál!

Hosszú évtizedek után a VfB Stuttgart labdarúgócsapatával a fedélzeten indult el ősszel a német másodosztályú labdarúgó-bajnokság (Bundesliga 2) 2016/17-es szezonja. A svábok az azonnali visszajutást tűzték ki célul az élvonalba, s hasonló képen gondolkodtak Hannoverben is. Nézzük, ki hogyan szerepelt a szezon első felében. Tradicionális klubok, újoncok feljutóként, vagy éppen kiesőként.

Értékelő cikksorozatunk további részeiért KATT:

– Bundesliga: Íme a góllövőlista és a kanadai táblázat állása

bundes2

Féltávnál járunk, a liga pedig pihen, a csapatok szép lassan kezdik a téli alapozást. Ki a bennmaradásért, ki pedig a feljutásért harcolhat majd a tavasszal. Menet közben változtak a célok, az viszont mindenképpen kijelenthető, hogy még semmi nem dőlt el. Senki sem került hatalmas, vagy ledolgozhatatlan hátrányba a tavaszi reális célokat tekintve. Érdekesség, hogy a tabellán szomszédos csapatok között nincsen egyetlen egy klub között sem szakadék, a legnagyobb differencia három pont, de az is ritka. A Bundesliga 3-ból érkező csapatoknak nem kell szégyenkeznie, sőt, ahogyan az élvonalból kieső csapatok sem a kiesés ellen küzdenek.

Tavaly a Bundesliga 3-ból a Dynamo Dresden és a Wurzburger Kickers mellett a Ezgebirge Aue harcolta ki a feljutást. Előbbi kettő kiválóan szerepel és a felsőház tagjaként akár a feljutást érő helyekért is harcba szállhatnak. Ellenben az Aue kiesőjelöltté vált, s az ősz folyamán a 32 kapott gól a legtöbbnek számít a mezőnyben. A legkevesebbet egyébként a negyedik helyen telelő Heidenheim kapta, szám szerint 14 alkalommal kapitulált a védelem. Ettől csupán egyel kapott többet a Kaiserslautern, mely Stieber Zoltánnal a fedélzeten ennek ellenére a kiesés ellen harcol. Ha már a háló rezgéséről van szó, a legkevesebb lőtt gól számszerűleg 11, ezt három csapat sem tudta túlszárnyalni. Az imént említett korábbi német bajnok Kaiserslautern mellett a Karlsruhe és a sereghajtó St. Pauli támadósora sem brillírozott. Az ellenfelek hálóját a legtöbbször a Hannover vette be. A Bundesligából visszalépő klub 31 gólig jutott, s az éllovas Braunschweig mögött a második helyen telel. Mögöttük az utolsó két meccsét elvesztő Stuttgart, mely így az őszi bajnoki címet is elbukta. Utóbb említett három klub a feljutás főbb várományosa.

Ami légiósainkat illeti: Megyeri Balázs stabil kezdő a 12. helyen telelő Fürth gólvonalán. Nagy Dániel számára csupán részfeladat jutott, az újonc Wurzburger Kickers vezetőedzője csupán 4 meccsen szavazott neki bizalmat egyaránt csereként. Stieber Zoltán kulcsembere a Kaiserslautern gárdájának, gólt és gólpasszokat is jegyzett, a csapat 11 góljából 4-ben aktív szerepe volt az említett formákban. Simon Krisztián borzasztó súlyos lábtörését követően továbbra is lábadozik, csapata pedig a harmadosztály irányába kacsintgat akarata ellenére.

A bajnokság január utolsó hétvégéjén folytatódik.

A Bundesliga 2 jelenlegi állása 17. forduló után (féltávnál)

buli-2