Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világbajnokság az USA-ban – ezen a napon történt

Az 1994-es világbajnokságot az Egyesült Államokban rendezték meg, ami a futball történetében a 15. vb volt. Marokkó és Brazília elől nyerte el a rendezési jogot az USA 1988-ban. Ez volt az utolsó alkalom, hogy csak 24 ország indulhatott a világeseménye. A lebonyolítási rendszer úgy zajlott, hogy 6 db. 4 fős csoportot alakítottak ki, ahonnan az első kettő, illetve a négy legjobb harmadik helyezett jutott tovább. Ezt követően már egyenes kieséses rendszerben dőlt el a továbbjutás sorsa.

1498055_xbig-lnd

A házigazda Egyesült Államok Romániával, Svájccal és Kolumbiával került egy kvartettbe. Végül 1 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség elég volt ahhoz, hogy Svájc mögött csoportharmadikként kvalifikálja magát az egyenes kieséses szakaszba. Brazília nem bízta a véletlenre a továbbjutás sorsát, és 2 győzelemmel, valamint egy döntetlennel zárt csoportja élén. A csoportnegyedikeken kívül Oroszországnak és Dél-Koreának kellett búcsúznia a tornáról, mivel a harmadik helyezettek listáján csak az utolsó két pozíciót tudták megcsípni.

Az egyenes kieséses szakaszban nem volt kegyes Fortuna a házigazdákhoz, és Brazíliát kapták ellenfelül. A Stanford stadionban 84 ezer néző előtt voltak kénytelenek búcsúzni a hazai rendezésű tornától Bebeto 72. percben szerzett találta nyomán.

A negyeddöntőben már nem volt ennyire könnyű a brazilok helyzete. Hollandia rendesen megnehezítette a játéknapot számukra. Az első játékrész ugyan gól nélkül telt el, de a következő félidőben rendesen potyogtak a találtok. Romário az 53. percben nyitotta a gólok sorát, majd Bebeto a 63. percben duplázta az előnyüket. 1 perccel később Bergkamp szépített, majd a 76. percben Winter egyenlíteni is tudott. Az öröm nem tartott sokáig, mert jött Branco és a 81. percben az elődöntőbe lőtte Brazíliát.

Az elődöntőre már 90 ezer ember volt kíváncsi Pasadenában. Svédország és Brazília feszült egymásnak, ám itt a gólzápor elmaradt, és csak Romário 80. percben szerzett találatával jutottak be a döntőbe a brazilok.

Magyar érdekeltségű döntőre került sor Rose Bowl-ban, Pasadena-ban. A sípmester Puhl Sándor volt. A rendes játékidőben nem született gól, így jöhetett a hosszabbítás és a büntetőpárbaj. A brazilok csak egyszer, Márcio Santos révén hibáztak. Az olaszok 11 méterről nem érezték a kaput. Baresi, Massaro és Baggio is hibázott, így Brazília a 4. világbajnoki címét ünnepelhette az amerikai kontinensen. Az aranylabdát Romário kapta, míg az aranycipőt 6-6 találattal Hriszto Sztoicskov és Oleg Szalenko kaparintotta meg.

 kép: goal

Nagy Gábor