Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Észak-koreai tündérmese kibontakozóban a Serie B-ben

Észak-Korea hallatán a futball nem az első dolog (főleg napjainkban), ami az emberek eszébe jut. Az olasz másodosztályban viszont van egy játékos, aki mindent megtesz, hogy ez a trend változzon kicsit.

Han Kwang-Song gazzetta

Han Kwang-Song a Cagliari szerelésében (forrás: gazzetta.it)

Han Kwang-Song 1998. szeptember 11-én született Észak-Korea fővárosában, Phenjanban. A Cagliari tulajdonában lévő játékos jelenleg kölcsönben a Perugia gárdáját erősíti.

Érdemes azonban pár évet visszaugranunk az időben, hogy a játékos Olaszországba való kerülését megismerhessük. 2014-ben néhány olasz politikus látogatást tett az ázsiai országba (ahol a kiszivárgott hírek szerint óriási hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-képzésre – a szerk.) és a delegációnak tagja volt egy – a perugiai ISM labdarúgó akadémiával is kapcsolatban álló – szakember. Egy gyors megállapodásnak köszönhetően a következő évben néhány tehetséges észak-koreai játékosnak lehetősége nyílt Olaszországba látogatnia és a helyi futballkultúrával megismerkednie. A FIFA szabályzatát betartva azonban csak edzéseken, taktikai képzéseken és nyelvleckéken vehettek részt.

Ketten különösen kitűntek a többiek közül, Choe Song-Hyok és Han Kwang-Song. Mindkettőjüket a Fiorentina szemelte ki magának, azonban csak az előbbi kapott szerződést, utóbbi iránt viszont a Liverpool, az Ajax és a Manchester City is érdeklődött. A veretes névsor ellenére Han Kwang-Song, amint betöltötte 18. életévét, az Olaszországban való maradás mellett döntött. A Cagliari együttese szerződtette idén márciusban és olyan jó benyomást tett Massimo Rastelli vezetőedzőre, hogy egyből az első csapat keretében találta magát. Áprilisban minden idők első észak-koreai labdarúgójaként bemutatkozott a Serie A-ban, a következő fordulóban pedig az első gólját is megszerezte a Torino elleni 3-2-es vereség alkalmával.

Leigazolása még az olasz parlamentben is vizsgálat alá került, a legfőbb indokként az szerepelt, hogy az észak-koreai állam a külföldön dolgozók fizetésének kb. 70%-át lefölözi, ez a rezsim egyik fő valutabevételi forrása. Az illetékesek azonban semmiféle törvényellenességet nem derítettek ki a vizsgálat során.

A nyáron aztán a Cagliari kölcsönadta a másodosztályú Perugianak, ahol első bajnokiján egyből mesterhármast szerzett az Entella otthonában. Jelenleg 5 találattal a csapat gólkirálya és ha tartja remek formáját, jövőre alighanem ismét a Serie A-ban találkozhatunk vele.

A játékos mesterhármasa az Entella ellen:

 

(zp)