Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: a döntetlen is elég volt a Marseillenek; sikerével élen zárt a Bilbao – videóval

Az Európa-liga 6., vagyis utolsó fordulóját bonyolították le az elmúlt este folyamán. Pályán volt többek között a Marseille, amely a továbbjutásért küzdött, ahogy a baszk Athletic Bilbao is, amely nem csak továbbjutott, de egyenesen a csoport első helyéig szárnyalt győzelmével. Dárdai Herthája már nem juthatott tovább, a berlini klub pedig a szakvezető, valamint Klinsmann fiával a kezdőjében döntetlennel búcsúzott az El-től.

IMG_20171208_030411A fehérmezes Marseille számára a döntetlen is elég lett végül az élen végső Salzburg ellen a továbbjutásra! (forrás: twitter.com/OM_English)

Az Európa-liga 2017/2018-as szezonjának 6., zárófordulójában az I-csoportban még egy hely kiadó volt a továbbjutást illetően. A kvartettet már korábban megnyerte az osztrák Salzburg csapata, amely a még kiesés szakaszért versengő Marseille ellen lépett pályára. A hazai francia együttes számára a győzelem biztosan továbbjutást ért volna.

A találkozón végül gól sem esett, így a 0-0-ra végződő meccset követően pontosztozkodás következett. A kiegyenlített küzdelem végeztével a kvaertett másik pályáján történtek miatt a Marseille labdarúgói örülhetettek, így a kikötővárosi klub bejutott a legjobb 32 mezőnyébe, a kieséses szakaszba. A Salzburg ugyan már korábban bebiztosította első helyét a csoportban, viszont ezzel az iksszel immár 20 meccse tart az osztrák alakulat veretlenségi szériája! A Marseille a mai meccsével pedig ugyan csak 7 találkozó óta, de szintén veretlenségi szériát tart.

UEFA EURÓPA-LIGA, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ • I-csoport
Olympique Marseille – Salzburg • 0-0


Az I-csoport másik találkozóján mindkét klubnak volt esélye a továbbjutásra, ehhez minimum valamelyik csapatnak nyernie kellett, a Marseillenek pedig maximum döntetlent játszania. Ez utóbbi meg is valósult, miközben a portugál Guimaraes a török Konyaspor csapatát fogadta.

Negyedóra telt el a meccsből, amikor bődületesen nagy gólt lőtt a vendégek új szerzeménye! A marokkói Bourabia nagyon egyedül maradt, bombája pedig védhetetlenül csalódott a bal felsőbe (0-1)! Adódott még mindkét klub előtt helyzet a szünetig, de gól már nem született, s ekkor a török csapat állt továbbjutásra.

A folytatásban a Guimaraes próbálkozott egyenlíteni, végül pedig ez a 77. percben össze is jött, de nem csak a hazaiakon múlott az egalizálás! A vendégek könnyedén továbbléphettek volna a legjobb 32 mezőnyébe, ehelyett az Aurelio belőtt labdájánál tisztázni igyekvő Turan a saját klubja kapujába talált (1-1)! Viszont a hajrá így is elképesztően izgalmas lett, mindkét együttesnek megvolt az esélye a továbbjutást érő győzelem megszerzésére. A 86. minutumban vendég részről egy szögletet követően Moke fejese csattant a felső lécen! A hosszabbítás 3. percében pedig a Guimaraes találhatott volna be, ám Raphinha távoli lökete kevéssel ment mellé! Egy perccel ezután szintén a Guimaraes villant, de Hurtado próbálkozása a felső lécet találta el! Ez volt lényegében az utolsó momentum a meccsen, ám még hazai részről Raphinha lövését blokkolták, a vége pedig 1-1 lett, így egyik együttes sem tudott bejutni a kiesés szakaszba!

Guimaraes – Konyaspor • 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Turan (77. – öngól), ill. Bourabia (15.)


Az I-csoport végeredménye

IMG_20171208_041548


A J-csoportból az Östersunds már bebiztosította helyét a legjobb 32 között, ám a Zorya – Athletic Bilbao mérkőzés arról hivatott dönteni, hogy e két csapat közül melyik jut be a kieséses szakaszba.

A 29. percben a vendég baszk klub, vagyis a Bilbao betalált az ukrán Zorya kapujába, ám Williams találatát teljes joggal érvénytelenítették les miatt. Ezután hamar villant Raúl Garcia is a vendégek részéről, de lövése a kapu mellé ment a 35. percben. Az első félidő 0-0-s eredménnyel ért véget, s ekkor a Bilbao állt a második, még továbbjutást érő helyen. A Zorya számára mindenképp csak a győzelem lett volna elfogadható eredmény.

A szünet után sem álltak le a vendégek, tovább folytatta rohamait a bilbaói gárda. A 66. percben közel állt a gólszerzéshez a baszk klub, ám Raúl Garcia szöglet utáni fejesénél a labda a felső lécet találta telibe! Ezután viszont hamar jött a gól, mellyel a 70. percben az Athletic Bilbao került előnybe! Ekkor Susaeta szabadrúgásból beívelt labdáját fejjel juttatta kapuba a klub veterán hőse, Aduriz (0-1)! A 74. minutumban duplázott volna fejjel Aduriz, ám ezúttal Lunin kapus nagyot védett. Végül így is betalált még a Bilbao, ugyan nem Aduriz révén, de a gólpasszt ismét Suasaeta szolgáltatta, megintcsak egy szabadrúgásból! A 86. minutumban Raúl Garcia is fejjel volt eredményes, beállítva a végeredményt, és eldöntve azt, hogy a Zorya nem jut a legjobb 32 közé, valamint azt is, hogy ezzel együtt a baszkok az élen zárják a csoportot (0-2)!

UEFA EURÓPA-LIGA, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ • J-CSOPORT
Zorya – Athletic Bilbao • 0-2 (0-0)
Gólszerzők: – , ill. Aduriz (70.), Raúl Garcia (86.)


A négyes másik meccsének érdemi tétje már nem volt, ugyanis a Dárdai Pál irányította hazai Hertha BSC már kiesett, míg a vendég Östersunds továbbjutott. A berlinieknél a kezdőben kapott helyet a szakvezető fia, Dárdai Palkó – aki a 77. percig, lecseréléséig volt a pályán – , akárcsak Jürgen Klinsmann fia, Jonathan Klinsmann, aki a német fővárosi klub kapuját őrizte a meccsen végig, igencsak jól.

Dárdai Palkó igyekezett meghálálni az édesapjától kapott bizalmat, s a 18. percben kis híján gólt is lőtt, ám próbálkozása nyomán a labda a felső lécen csattant! Ezen kívül még mindkét oldalon adódott lehetőség a szünetig, de a kapusok jól teljesítettek, gólnélküli állásnál ért véget az első félidő.

A folytatást követően tizenhárom percnyi játék után megszületett a meccs első gólja! Az 58. minutumban a vendégek számára Papagiannopoulos szerzett vezetést miután zavart keltett a védelemben (0-1)! Csupán három perc telt el, és jött a válasz! A 61. percben Pekarik kapott Mittelstadtól jó labdát, előbbi pedig élt a lehetőséggel, s bevette a svéd klub kapuját (1-1)! A hajrában viszont esély nyílt a vendég északiak előtt arra, hogy megnyerjék a találkozót! A 86. minutumban a gólpasszt kiosztó Mittelstadt szabálytalansága miatt tizenegyeshez jutott az Östersunds. A labda mögé a 87. percben Nouri állt, ám az ifjú Klinsmann eszén nem tudott túljárni, s védett a német tehetség, ezzel pedig maradt az 1-1! Ez az eredmény már a végéig kitartott, pedig a 89. minutumban hazai részről Skjelbred igyekezett még gólt szerezni, ám lövése fölé szállt. Az Östersunds immár 3 meccs óta veretlen, összességében pedig legutóbbi – a mait is beleértve – 11 találkozója során csak egyszer talált legyőzőre. A Bilbao győzelme miatt a svéd csapaté “csak” a második hely lett a csoportban, a Hertha pedig utolsóként, de nem vesztes meccsel zárt Európa-liga csoportjában.

Hertha BSC – Östersunds • 1-1 (0-0)
Gólszerzők: Pekarik (61.), ill. Papagiannopoulos (58.)


A J-csoport végeredménye

IMG_20171208_041608

Nagy Dávid